Запознайте се с пионерките на електронната музика

| от MamaMia |


„Сестри на радиочестоти“ (2020, Великобритания) е едно от най-любопитните заглавия, които ще покаже фестивалът „София докуМентал“. Филмът разказва забележителната история на пионерките на електронната музика, прегърнали машините и технологиите, за да трансформират напълно начина, по който произвеждаме и слушаме музика днес.

Трейлър:

Лентата представя десет невероятни жени и тяхната история за бунтарство, свобода и установяване на нова култура и музикален език в свят със строги правила, доминиран от мъже. Любопитното е че повечето от тях са се занимавали с класическа музика. Колажи от архивни кадри са миксирани с футуристичен саундтрак, ретро сцени на танци контрастират ярко с авангардните парчета и лицата на американски тийнейджърки. Всичко това прави лентата да звучи като авангарден арт филм. Добавена стойност дават коментарите на легендарни изпълнители като Жан Мишел Жар и Ким Гордън, но режисьорката Лиза Ровнер използва тези интервюта само като звуков файл , запазвайки визуалния фокус изцяло върху своите главни героини.

Филмът е предвиден за последната фестивална вечер и ще бъде показан в специално устроен арт салон в Ларгото. След края на прожекцията пространството ще бъде огласено от афтър парти с жива музика.

Това е само един от 40-те филма, които ще бъдат показани в рамките на фестивала „София ДокуМентал“ от 7 до 14 септември в София.

Организаторите от Балкански документален център, Фондация“ Конрад Аденауер“ и Чешки център, фестивалният директор Мартичка Божилова, програматорът Еви Карагеоргу, подкрепени от Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България, имат амбицията да превърнат „София ДокуМентал“ в едно от най-значимите събития в културния календар на София.

Филмите са организирани в 7 тематични раздела и ще представят най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност, право на глас. Затова и организаторите са избрали слогана “Do cross the line”, с който канят зрителите, да прекрачат всички граници и да гледат едно по-различно и дръзко кино.

След миналогодишното издание, провело се по принуда онлайн, сега срещата с публиката ще е очи в очи в подкуполното пространство на Ларгото , Дома на Киното” и Чешкия Център.

Ще видим заглавия като „Земята е синя като портокал“, „Дисидентът“, „Кураж“, „Аз съм Грета“, „Моят приятел октоподът“ и др. Фестивалът ще има състезателна програма, която цели да насърчи млади жени режисьори в жанра на документалното кино. Специална награда ще връчи и публиката. Много от прожекциите ще бъдат последвани от дискусии, в които ще се включат творческите екипи на филмите, а сред гостите от чужбина са Антония Килиян , Дейвид Осит , Таня Хорилчук, Димитра Кузи и други.

И тази година форумът ще бъде домакин на Уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива ще се представят пред едни от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино. Един от основните ментори ще е Мелъди Гилбърт, която фестивалът ще почете с панорама от 5 нейни филма.


Повече информация Виж всички