Да си на 10 години и да си нацист… Възможно е

| от MamaMia |


Проектите на новозеландския чудак режисьор Тайка Уайтити („Тор: Рагнарог“, „Какво правим в сенките“, „Лов на диви хора“) никнат един след друг, а Холивуд сякаш не може да се нагледа на нестандартния му подход. Доказателство за това е „Джоджо заека“ – откачен, нежен, забавен, но същевременно с това сериозен и дори тъжен поглед към Втората световна война, през очите на един 10-годишен фанатично верен на Хитлер нацист – Йоханес Балцер – Джоджо.

Джоджо (Роман Грифин Дейвис) до такава степен се възхищава на своя фюрер, че дори го вижда като свой въображаем приятел. А въображаемият Хитлер е далеч по-забавен от оригиналния – той постоянно дърдори и дава нелепи съвети на момчето, докато то се опитва да се докаже като достоен за родината си.

Нещата за Джоджо обаче ще се променят, когато той открива, че майка му Роза всъщност укрива в дома им 17-годишно момиче от еврейски произход – Елза (Томазин Маккензи). И сблъсъкът между откачените му представи за евреите ще се сблъска с чисто човешкия контакт.

„Ти не си нацист, Джоджо, ти си 10-годишно дете, което се облича в смешна униформа и иска да бъде част от клуб“, ще каже Елза. А през филма Джоджо ще трябва сам да осъзнае това.

Скарлет Йохансон прави прекрасна роля, в която се въплъщава в образа на майката на Джоджо – Роза Балцер – нестандартна и свободолюбива жена, която се опитва да научи сина си да цени красотата в живота и напълно логично се чуди дали е успяла. Във филма можем да гледаме и Сам Рокуел в ролята на гераманския капитан Кленцендорф.

„Джоджо заека“ е брутална пародия на нацизма, която не се свени да използва груб хумор или да се заиграва с антисемитски шеги, което може да дойде прекалено за някои. Но той отива много по-дълбоко от тази повърхностна размяна на смешки, показвайки междувременно ужаса на войната и това колко извратен може да бъде нацизмът.

Именно в тези моменти филмът ще ви хване за гърлото и ще ви накара да гледате на него сериозно. Но това е и подходът на Тайка Уайтити – в болката да открива и смешното. И затова ще обикнете „Джоджо заека“, ако решите да го гледате.

„Джоджо заека“ е част от програмата на „Киномания 2019“.

Следващите прожекции са на 20 ноември в Euro Cinema от 19:45 часа, на 21 ноември от 18:30 часа в кино G-8, на 23 ноември в 18:15 часав кино „Одеон“, на 24 ноември от 18:15 часав „Люмиер Лидл“.

По кината „Джоджо заека“ излиза на 31 януари 2020 г.