Харли Куин на Гага ще отвее Марго Роби

| от MamaMia |


Лейди Гага и Марго Роби. Две неповторими актриси срещу Харли Куин – една неподражаема роля. Или пък…?

Харл Куин е една от комиксовите героини, които придобиха още повече популярност от големия екран през последните години. Любовницата на Жокера стигна до нас благодарение на Марго Роби.  И беше образ на щастливата лудост. Сега обаче ни предстои да видим нещо тотално различно в интерпретацията на Лейди Гага в лентата Joker: Folie à Deux, която очакваме в кината от 4 октомври тази година.

Вижте още: Блатечки за Хоакин Финикс: „Много е лесно да се кривиш“

Харли Куин на Лейди Гага вероятно ще импонира на трагичния образ на Жокера, развит от Хоакин Финикс. Същия Хоакин, по повод чийто Оскар за ролята бяха изречени пословичните думи, че то всеки знае да се криви. (Предвид, че авторът на афоризма – Асен Блатечки – е коментирал и Гага за въшния ѝ вид, можем само да очакваме с нетърпение коментарите му за филма. Макар че се сещаме поне 50 български актьори, които могат да измислят по-добри.)

Историята на Харли Куин

Създадена от Брус Тим и Пол Дини за Батман: Анимационният сериал, Харли Куин изплува от телевизорите по света през 1992 г. Пълната ѝ липса на задръжки и любовта ѝ към „Mistah J“ незабавно я превръщат в любимка на публиката.

Д-р Харлийн Куинзел работи в Аркхам, където помага на осъдени престъпници да се грижат за психичното си здраве. Един от тях е Жокера, чийто чар, харизма и кофи лудост отключват неподозирана страна на тъжната психиатърка.

След като заменя лекарската престилка с облекло на арлекин и със запазената си марка – гигантски дървен чук – тя самата се превръща в епичен злодей. В анимационния филм героинята често се изправя срещу „Батси“, като тероризира Готъм и като цяло досажда на всички.

Харли се появява в различни проявления в анимационни и игрални филми. Но в крайна сметка тя се превръща в различен символ за разлчните хора. Драг икона, супер героиня за жените, които виждат своя проекция, стимул за всички онези, които искат да строшат оковите на реалността.

Героинята на Марго Роби 

През 2016 г. е обявено, че един от главните герои в Suicide Squad на David Ayer ще бъде Харли Куин, изиграна от Марго Роби.  Очакванията към филма са огромни актьора и самата актриса споделя въленението си в серия от статии и интервюта.

Въпреки че филмът е смятан от мнозина за тотален провал, немалко от тях се съгласяват, че Роби го изнася на гърба си, засенчвайки останалите екшън звезди. Дори Уил Смит, най-касовото име във филма, си спечелва повече подигравателни отзиви, отколкото признание.

Харли Куин на Роби обаче пресъздава почти буквално героинята, която познаваме от комикси и анимацият. Роби просто ѝ дава още повече свобода на действие, като я дистанцира от опеката Жокера на Джаред Лето.

Когато Warner Bros. и DC решиха да дадат на Харли нейния собствен самостоятелен филм, феновете бяха във възторг. Най-накрая на героя беше даден нов живот! Да не говорим, че филмът ще включва предимно женски набор от герои. Филмът, Birds of Prey, изследва героя Харли по-задълбочено. Тя е напълно еманципирана от Жокера и опитва да живее собствения си живот без неговата защита. Още по-нахакана и опасна е и дори въвежда ново поколение от други гадни екранни жени.

Харли Куин на Лейди Гага

Сега, когато продължението на „Жокера“ с Хоакин Финикс е на път, получаваме версия на Харли Куин, изиграна от Лейди Гага. Филмовата ѝ кариера започва с „Роди се звезда“, където получава признание за създаването на актуализирана версия на героиня, изигран от пет актриси във филми назад във времето. Тя изглежда опитва същия иновативен подход и с ролята на Харли Куин.

В Joker: Folie à Deux получаваме напълно различна Харли Куин. Не трябва да очакваме анимационната луда или щурата, но овластена версия на Марго Роби. Харли на Гага ще бъде мрачна и неспокойна наследница на своите предшественици. Не само това, но и Joker: Folie à Deux ще бъде мюзикъл.

Гага очевидно е идеалното попадение за мюзикъл, но тази конкретна история не е интерпретирана така никога преди. Всъщност има редица предположения за това дали ще сработи, като се говори, че ще напомня на „Роди се звезда“.

Разбира се, това може да означава много неща, но може музиката да е плавен индикатор как Жокера въвежда една млада, разстроена жена в царството на своята печална налудничавост.

Има ли общо между Харли Куин и „Роди се звезда“?

Докато „Роди се звезда“ насочваше повече към възхода на музикалния гений наред с падението, Joker: Folie à Deux може да прехвърля топката от един нестабилен и хаотичен герой към следващия. Това може да означава, че ако този филм достигне до своята публика, третият филм от възможната трилогия може да бъде много по-фокусиран върху героя на Гага/Харли Куин и нейния възход в Готъм.

Снимките, публикувани от снимачната площадка, показват, че Харли на Гага е заплашителна и сърдита. Нейният грим, подобно на този на Хоакин в оригинала, изглежда разтечен и избелял. Лицето ѝ е или намръщено, или леко зловещо. Човек, който не бихте искали да срещнете на тиха улица през нощта или през деня.

Можем да сме сигурни, че филмът отново ще раздели публиката. Ще привлече феновете на оригинала, но музикалният аспект може да ги отблъсне. Дори типът музика ще създаде атмосфера на безпокойство, докато двама маниаци се откриват взаимно и развиват своята плашеща взаимозависима връзка.

Марго Роби вероятно ще продължи да играе като Харли Куин за главния DCU, но Гага ще бъде тъмната страна на огледалоото на забавлението. И ще хвърля героинята в най-мрачните ѝ дълбини.

Вижте още: 

15 филма, които трябва да изгледате преди да навършите 30