Защо не мога да забременея

| от MamaMia |


Най-близката ти приятелка, с която от студентки си говорехте как някой ден ще бутате детски колички в парка заедно, забременя още първия месец, когато тя и съпругът ѝ започнаха с опитите. Друго момиче от вашата компания вече роди, след като забременя неочаквано, а вече е на възраст над 30 години. Колежката ти от съседното бюро се оказа един от онези хора с почти фантастични истории – лекарите я бяха предупредили, че може би няма да успее да има деца, а тя забременя от партньора си след години чакане, след като и двамата се отказаха да опитват.

По един или друг начин при всички жени около теб се получава, а ти вече твърде много месеци очакваш заветната втора черта. Направила си нужните базови изследвания, които препоръча гинекологът ти, и всичко излезе в норма.

Защо зачеването продължава да не се получава?

Според данните на Националната служба по здравеопазване на Великобритания, средно 84% от двойките успяват да забременеят в рамките на първата година, в която правят опити за това с редовен секс без никаква форма на контрацепция. При хората между 19 и 26 години шансът за зачеване до една година от началото на опитите е 92%, а до две години – 98%. С възрастта фертилността им може да намалее и при двойките между 35 и 39 години 82% успяват през първата, а 90% – до края на втората година от опитите за забременяване.

Наред с възрастта, фактори, които могат да повлияят положително или отрицателно на шансовете за зачеване са общото здраве, репродуктивното здраве, както и честотата, с която двойката прави секс. При правене на опити за създаване на дете, за нормална честота се приема интимните контакти да се случват на всеки 2-3 дни. Макар и да е препоръчително да се следи периодът около овулацията на жената, при някои партньори твърде голямото фиксиране в това може да доведе до прекомерен стрес и всъщност да попречи на забременяването на психологическо ниво.

Чест здравен фактор, който причинява проблеми с плодовитостта, са хормоналните нарушения, между които особено разпространени са синдромът на поликистозните яйчници, проблемите с щитовидната и хипофизната жлеза. Физически нарушения като затлъстяване, анорексия или физически травми на репродуктивната система също могат да се отразят отрицателно на фертилността. Конкретно при репродуктивната система такива проблеми могат да се дължат на неизлекувани инфекции, блокирани фалопиеви тръби, ендометриоза или нисък брой сперматозоиди.

Някои от изброените фактори засягат както жените, така и мъжете, а други очевидно са полово дефинирани.

Най-честите причини са неуспешната овулация при жената и нарушенията в спермата на мъжа.

Повечето жени, които изпитват проблеми с овулацията, имат нередовен менструален цикъл. Наличието на редовен цикъл обаче не гарантира автоматично липсата на такъв проблем.

Мъжкото безплодие, което е причина за проблемите при 20 до 30% от двойките с репродуктивни затруднения, е по-сложно за установяване, защото рядко има осезаеми симптоми. То може да бъде открито чрез анализ на спермата. Той представлява тест, който измерва концентрацията и здравето на сперматозоидите в нея.

При около 40% от двойки с репродуктивни затруднения има проблем както при мъжа, така и при жената.

Вижте още:

Фолиева киселина – какво да знаем, ако ще забременяваме

Лекарите препоръчват консултация по отношение на фертилитета, ако сте навършили 35 или повече години и несупешно сте опитвали в продължение на поне шест месеца. В случай че сте по-млади от 35, тогава можете да изчакате и до една година. Ако обаче имате основания да мислите, че някой от изброените по-горе проблеми се отнася за вас, тогава посетете лекар дори и преди изтичането на тези периоди. От изключително значение е при наличие на проблем и двамата партньори да се изследват и да не се опитват да търсят отговорност у другия.

При 25% от двойките обаче проблемите с плодовитостта не могат да бъдат обяснени.

Ако вие двамата сте едни от тези хора, които вече са установили след консултация с лекар, че всички посочени по-горе причини не се отнасят за вас, то има някои невидими с просто око фактори, които също може да са оказали своето отрицателно влияние.

Един от тях е стресът.

Когато споменете на приятели и семейство, че се правите опити за бебе, почти гарантирано ще чуете някого да казва „Просто не го мислете и ще се получи“. Това е един от онези празни съвети, които са лесни за казване и почти невъзможни за изпълнеие, но, за добро или за зло, той е правилен. Освен чисто психически, стресът се отразява и физически върху вас. Той дава отражение в надбъбречните жлези и кара тялото само да блокира възможността си за забременяване.

При някои хора стресът може да се дължи на твърде много служебно натоварване, а при други на обратното – да са зарязали всички възможни ангажименти и да са свръхфокусирани единствено върху зачеването. За намаляване на нивата на стрес специалистите препоръчват най-вече медитативни и дихателни практики, арт терапии.

Недостатъчният сън също намаля оборотите, на които работи организмът.

При трайно недоспиване имуннната система постепенно се срива, а заедно с това се покачва рискът от инфекции, които да повлияят на репродуктивния цикъл. Липсата на адекватен брой часове сън причинява тревожност и също може да доведе до опасния за зачеването стрес. Недоспиването е фактор, който афектира и двамата партньори, така че подобряването на режима на сън на двойката е базово при опитите за забременяване. Препоръчително е тази промяна да не се случва с помощта на медикаменти.

Драстичните колебания в теглото на жената се отразяват на способността ѝ да зачене.

И поднорменото, и наднорменото тегло повлияват на фертилността, но йо-йо ефектът, който настъпва между свирепи диети, е особено стресиращ за организма. Недохраненото тяло не може да овулира правилно, а надвишаването на препоръчителния телесен индекс намалява шансовете за забременяване дори при редовна овулация. Представете си колко травмиращи за тялото са скоковете между едното и другото състояние и колко хаотични сигнали подават те на репродуктивната система. Поддържането на балансирано и здравословно хранене в съчетание с подохдящи за вас упражнения ще подобри шансовете ви драстично в сравнение с комбинацията между жестоки диети и ядене на каквото ви падне. Препоръчително е човек да не определя режима си на своя глава, а да се консултира със специалист, който да го посъветва.

Колкото и невероятно да е това за съвременния свят, възможно е все още да има някой дребен детайл относно секса и забременяването, който да ви убягва, а точно той да ви пречи. Знаехте ли например, че лубрикантът намалява подвижността и скоростта на сперматозоидите, и затова не трябва да се използва при опити за зачеване?

Има още нещо важно, което може би ще прозвучи банално, и то е да запазите позитивизма си и да поддържате добрата връзка между ума си и своето тяло. Опитайте да не се вслушвате във всички плашещи и негативни истории, които близките и познатите кой знае защо ще се почувстват длъжни да ви разкажат. Бъдете тъпреливи.

Помислете за удачните за вас вариант как да постъпите, ако все пак не успеете да забременеете по естествен път. Приемането на тази възможност, макар и да не я искате, ще свали от раменете ви огромен психологически товар. Променете начина си на живот към модел, който ви носи възможно най-много спокойствие. При онези двойки, които успяват да заченат напук на всички прогнози, вероятно точно такива „алхимични“ фактори изиграват своята положителна роля.

Вижте още: 

Бизнесът с бременността – между неглижирането и алчността