Влияе ли хранителният ни режим на плодовитостта ни

| от MamaMia |


При първите подозрения за евентуални проблеми с фертилитета хората се вглеждат в хранителния си режим и търсят причини там, както и начини за справяне с предизвикателството. Доколко обаче става дума за митове и маркетинг, какви са действителните доказателства за успешното използването на определени храни за подобряване на мъжката и женската плодовитост и за развитието на плода?

Някои хранителни вещества наистина могат да имат значение – като фолиевата киселина. Когато тя се приема преди и по време на бременност, е доказано, че помага за предотвратяване както на аненцефалия (вроден дефект на мозъка на бебето), така и на спина бифида, която засяга гръбначния стълб на бебето.

Вижте още: Фолиева киселина – какво да знаем, ако ще забременяваме

Тъй като тези аномалии се развиват много рано по време на бременността, често преди жената да разбере, че е бременна, се препоръчва всички жени в репродуктивна възраст да приемат 400 микрограма (mcg) фолиева киселина всеки ден. Обогатяването на основни храни като например зърнената закуска с фолиева киселина може да осигури още по-мощна защита, тъй като много бременности са непланирани. Изчислено е, че през 2019 г. ефективните програми за обогатяване с фолиева киселина са предотвратили 22% от потенциалните случаи на спина бифида и аненцефалия, предотвратими с фолиева киселина, по целия свят.

Фолиевата киселина може да има допълнителна полза: когато се приема като добавка от жени, които се опитват да забременеят, тя може да увеличи шанса за забременяване, въпреки че има нужда от допълнителни проучвания, за да се потвърди това.

Това обаче е вече позната и общоизвестна информация. Има ли такова нещо като хранителен режим, който наистина да увеличава шансовете за зачеване и износване на дете?

За да се отговори на този въпрос, е полезно да се разгледат основните причини за безплодие.

В САЩ е установено, че около 15% от двойките не могат да забременеят след година опити. Има много потенциални причини. От страна на жената, яйчниците може да не са в състояние да произвеждат здрави яйцеклетки или яйцеклетката може да не е в състояние да се придвижи от яйчниците до утробата – например поради запушени фалопиеви тръби. Дори яйцеклетката да измине това пътуване успешно, тя може да не се прикрепи към лигавицата на матката или да не оцелее, след като се прикрепи.

От страна на мъжа, качеството на сперматозоидите е от решаващо значение за плодовитостта. Това включва тяхната способност да се движат ефективно (мотилитет), тяхната форма и размер (морфология) и колко има в дадено количество сперма (брой сперматозоиди). Редица фактори могат да застрашат качеството на спермата, включително екологични проблеми като замърсяване, както потвърждава доклад на BBC Future. Дори след изследванията причината за безплодието може да не е винаги ясна: около 15% от случаите на безплодие остават неизяснени.

Вижте още: „Изглежда като пандемия, случва се навсякъде“: Броят на сперматозоидите намалява глобално, рискувайки раждаемостта

Въпреки че никоя отделна храна или добавка няма да бъде бързо решение сама по себе си за някой от тези потенциални проблеми, експертите казват, че диетата може да играе полезна роля по време на процеса на опити за зачеване и след това.

Очевидно е, че достатъчното хранене играе важна роля. Последиците от недохранването могат да бъдат опустошителни за пренаталното здраве.

Вероятно най-известните открития в тази област идват от изследване на бебета, заченати по време на така наречената „холандска гладна зима“ от 1944 г.; осеммесечен глад, настъпил, когато нацистите прекъснали доставките на храна в Холандия в края на Втората световна война. Бъдещите майки оцеляват само с по 400 калории на ден, малка част от приема, необходим за здрава бременност. Бебетата, заченати през това време, са изправени пред редица неблагоприятни последици за здравето, включително това, че са по-ниски и по-слаби от тези, родени преди или след тях, и имат по-малки глави. Като възрастни при тях са наблюдавани по-високи нива на затлъстяване, диабет и шизофрения и е имало тенденция да умират по-млади.

За бъдещите майки, които имат достъп до достатъчно храна, е от решаващо значение каква е храната, така че да получат правилната комбинация от хранителни вещества.

Докато дискусиите около полезните храни често се съсредоточават върху плодовитостта на жените, има нарастващо осъзнаване за това как диетата може да повлияе и върху плодовитостта на мъжете.

Проучване от 2015 г. на двойки, подложени на ин витро оплождане, установява, че консумацията на месо от мъжете и особено вида месо, което ядат, оказва влияние върху резултата, измерен чрез процента на оплождане. Яденето на преработено месо (като бекон и колбаси) има отрицателно въздействие. При мъжете, които ядат най-малко преработено месо, средно по-малко от 1,5 порции на седмица, има около 82% партньорката им да забременее – докато при мъжете, които са яли най-много преработено месо, със средно 4,3 порции на седмица, този шанс намалява на едва 54%.

Дори след зачеването диетата на бащата може косвено да повлияе на нероденото дете.

Проучване, ръководено от изследователи от Университета на Куинсланд в Австралия, показва, че това, което ядат бащите, има траен ефект върху бъдещото здраве на техните неродени деца. Екипът анализира диетични данни от почти 200 двойки, получаващи пренатални грижи в най-голямата родилна болница в Австралия, в Бризбейн. Проучването установява, че диетичният прием на мъжете оказва силно влияние върху този на жените и това от своя страна оказва влияние върху развиващото се бебе. Други проучвания показват, че теглото на бащата може да има ефект между поколенията, като влияе върху теглото на детето.

Здравето и храненето на мъжете за плодовитостта се пренебрегват, а са не по-малко важни, подчертава диетологът Шели Уилкинсън, която работи по поручването.

Тя обръща внимание и на важността на справянето с всякакви промени съвместно в родителската двойка. Ако единият човек спазва или не спазва съответните здравословни насоки, това влияе върху поведението и мотивацията и на другия. Редно е да се фокусираме върху подкрепа както за майките, така и за бащите.

Една полезна промяна може да бъде увеличаването на количеството мазнини в диетата на двойката – стига да става дума за правилния вид мазнини.

Здравословните мазнини се съдържат в ядките, семената, сьомгата, авокадото и зехтина. Въпреки това, трансмастните киселини – които могат да идват от естествени или промишлени източници и се откриват например в маргарин, понички, пържени храни и други преработени храни – са свързани с по-висок риск от безплодие.

Диета, богата на растения, също може да бъде полезна. Изследователи от Харвард оценяват диетите на група от 18 555 жени в продължение на осем години, докато тези жени са опитвали да забременеят или са забременели. Изследването им установява, че консумирането на растителни протеини като бобови растения, вместо протеини на животински произход като червено месо, е свързано с повече от 50% по-нисък риск от овулаторно безплодие.

Авторите на преглед от 2021 г. на изследване за възможната връзка между диетата и женската плодовитост стигат до заключението, че макар техните препоръки да са насочени към жените, хранителните навици се отразяват и на мъжката плодови

Общите препоръки включват храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести тестени изделия и пълнозърнест хляб (за въглехидрати); източници на здравословни мазнини като мазна риба; и бобови растения, яйца и постно месо за протеини. Някои ключови вещества, които понякога могат да бъдат пренебрегнати: те включват йод, който помага за правилното развитие на плода и за функцията на щитовидната жлеза на бъдещата майка.

По отношение на алкохола препоръките са единодушни и последователни – няма известно безопасно количество алкохол по време на бременност или на опити за забременяване.

Това важи за всички видове алкохол, включително всички вина и бира. Съветът е да го избягвате напълно.

При всички възникнали колебания по отношение на полезните и вредни хранителни вещества или при получаване на объркваща и противоречива информация си струва да се направи консултация със специалисти по храненето. И не забравяйте – въпреки че някои храни играят положителна роля за плодовитостта, важно е да не преувеличавате силата им. Безплодието е сложно явление, както и причините за него. Притеснението за диетата може да причини ненужен стрес, както и чувство на вина и срам. Тези, които се борят за дете, могат да бъдат сигурни, че проблемът е малко вероятно да се корени в едно конкретно нещо, което са правили или не са яли.

Вижте още:

Защо не мога да забременея


Повече информация Виж всички