„Изглежда като пандемия, случва се навсякъде“: Броят на сперматозоидите намалява глобално, рискувайки раждаемостта

| от MamaMia* |


За последните пет десетилетия броят на сперматозоидите в световен мащаб е намалял наполовина, а от началото на новия век темпът на спада се е увеличил. Данните от ново мащабно мета изследване на медждународен екип, цитирано от Euronews, разкрива тези тревожни данни и сочи тревожни прогнози, свързани с предстояща криза на раждаемостта, която потенциално засяга оцеляването на човечеството. Мета анализът разглежда данни от от 223 отделни проучвания, базирани на проби от над 57 000 мъже в общо 53 страни по света.

Резултатите за пръв път показват, че при мъжете в Латинска Америка, Азия и Африка сътщо се наблюдава подобен спад в общия брой на сперматозоидите и концентрацията им, какъвто вече беше открит в Европа, Северна Америка и Австралия. Авторите на анализа предупреждават, че средният брой на сперматозоидите вече е спаднал опасно близо до прага, който прави зачеването по-трудно. Това означава, че двойките по света могат да се сблъскат с проблеми със създаването на бебе без медицинска помощ.

„Имаме сериозен проблем, който, ако не бъде смекчен, може да застраши оцеляването на човечеството.“

Това коментира професор Хагай Ливайн от Еврейския университет в Йерусалим, водещ автор на изследването. Констатациите бяха публикувани на 15 ноември в списание Human Reproduction Update. Като част от екип, включващ също професор Шанна Суон от Медицинския факултет на Икан в Ню Йорк, както и изследователи на терен в Дания, Бразилия, Испания, Израел и САЩ, професор Ливайн проучва тенденциите в броя на сперматозоидите в региони, които не са били разглеждани преди това. Същият екип вече докладва през 2017 г. тревожен спад в броя на сперматозоидите в западния свят. В това предходно излседване учените установяват, че средният брой на сперматозоидите по целия свят е намалял с над 50% през последните пет десетилетия.

Данните от 1973 г. до 2018 г. показват, че броят на сперматозоидите е спадал средно с 1,2% на година. Данните след 2000 г. показват спад от над 2,6% на година. Фактът, че тези констатации са потвърдени в останалия свят, сочи към глобална криза, която може да се сравни с изменението на климата, според Ливайн. Както при изменението на климата, въздействието може да не е напълно идентично на различни места, но като цяло явлението е глобално и трябва да се третира като такова.

„Изглежда като пандемия. Случва се навсякъде. И някои от причините могат да останат за много дълго време.“

Изследователите твърдят, че макар корелацията между количеството сперматозоиди и зачеването да не е съвършена, броят на сперматозоидите е тясно свързан шансовете за плодовитост. Те обясняват, че над праг от 40-50 милиона/ml, по-високият брой сперматозоиди не означава непременно по-висока вероятност за зачеване. От друга страна, под този праг, вероятността от зачеване намалява бързо, тъй като броят на сперматозоидите намалява. На популационно ниво спадът в средния брой сперматозоиди от 104 на 49 милиона/ml, който бива докладван, предполага значително увеличение на дела на мъжете със забавено време до зачеване, предупреждават авторите на изследването.

Въпреки че изследването не изследва причините за този спад, авторите казват, че отразява глобална криза, свързана с нашата съвременна околна среда и начин на живот. Те посочват разрушителната роля на химикалите върху нашите хормонални и репродуктивни системи. Те добавят, че освен маркер за потенциален проблем с раждаемостта, броят на сперматозоидите също е показател за здравето на мъжете, като ниските нива са свързани с повишен риск от хронични заболявания, рак на тестисите и намалена продължителност на живота.

Иронично, констатациите бяха публикувани именно в деня, когато световното население премина границата от 8 милиарда, което означава, че то ще оказва все по-голям натиск върху ограничените природни ресурси на планетата. „Философски погледнато, може би намаляването на броя на сперматозоидите и безплодието е по някакъв начин отговорът на света как да балансира случващото се“, споделя проф. Ливайн пред Euronews Next, но отрича догадката му да е научна мисъл.

Той твърди още, че откритията трябва да се приемат сериозно от всички – независимо от техните мнения за това от колко човешки същества се нуждае планетата в момента. „Броят на сперматозоидите е много добра мярка за глобалното здраве и за нашето бъдеще. И независимо от броя на хората, от които смятате, че имаме нужда на Земята, вие не искате той да се определя от опасни събития, а не от нашите собствени избори“, натъртва ученият. „Мисля, че трябва да го наблюдаваме много внимателно на глобално ниво, на ниво население, на ниво държава, а също и на лично ниво“, добавя той, като призовава властите да подобрят начина на живот и да ограничат излагането на хората на химикали, произведени от човека, чрез по-добро регулиране. „Понякога има повратна точка и системата веднага се срива. Това означава, че нещо се случва с нашите екологични системи, нашите репродуктивни системи – и в един момент то е просто твърде много“.

*По Euronews.

Вижте още: 

Абортирането на права е по-лесно, отколкото изглежда