Употребата на ацетаминофен през бременността може да доведе до речеви затруднения при детето

| от MamaMia |


Ново проучване разкрива потенциална връзка между употребата на ацетаминофен (познат още като парацетамол) по време на бременност и забавянето на езика в ранна детска възраст.

Изследването включва непрекъснато наблюдение на употребата на ацетаминофен от бременни жени и прецизни оценки на езиковото развитие на техните деца на възраст 2 и 3 години. Повишената употреба на ацетаминофен, особено през третото тримесечие от бременността, е свързана с по-малък речников запас и по-кратки изказвания при 2-годишните.

Всяка употреба на ацетаминофен през третото тримесечие е свързана с намаляване на речника с две думи при 2-годишните, което поражда опасения относно въздействието му върху развитието на мозъка на плода.

Ключови факти:

  • Проучването проследява употребата на ацетаминофен по време на бременност и оценява езиковото развитие при деца на възраст 2 и 3 години.
  • Повишената употреба на ацетаминофен през третия триместър е свързана със значително забавяне на езика при 2-годишните, особено при мъжете.
  • Развитието на мозъка на плода, особено езиковото развитие, се случва през втория и третия триместър, което прави този период критичен за потенциални въздействия.

Независимо дали под названието парацетамол или ацетаминофен, лекарството се счита за най-безопасно за облекчаване на болката и понижаване на температурата, което се предлага без рецепта по време на бременност.

Проучванията показват, че 50%-65% от жените в Северна Америка и Европа приемат ацетаминофен по време на бременност.

Ново проучване от изследователи от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн изследва връзката между употребата на ацетаминофен по време на бременност и езиковите резултати в ранна детска възраст. Установено е, че увеличаването на употребата на ацетаминофен е свързано със забавяне на езика. Констатациите са публикувани в списание Pediatric Research.

По-ранни проучвания вече са открили връзки между употребата на ацетаминофен по време на бременност и по-лошите комуникационни умения на детето. Но тези проучвания са използвали мерки за езиково развитие, които са по-малко прецизни от методите, приложени в настоящото проучване, споделя Меган Уудбъри, която ръководи изследването.

Вижте още: Антидепресантите не помагат по време на бременност?

„Предишните проучвания са питали бременни хора най-много веднъж на триместър за употребата на ацетаминофен“, разяснява Уудбъри. „Ние разговаряхме с нашите участници на всеки четири до шест седмици по време на бременност и след това в рамките на 24 часа след раждането на детето, така че имахме шест времеви точки по време на бременността.“

Езиковите анализи включват 298 двегодишни деца, които са били проследени пренатално, 254 от които са върнати за по-нататъшно изследване на тригодишна възраст.

При двегодишните учените изискват от родителя да докладва за речника на детето, езиковата сложност и средната дължина на най-дългите три изказвания на детето.“Искахме да съберем данни на тази възраст, защото това е периодът, наречен „експлозия на думи“, когато децата просто добавят думи всеки ден към своя речник“, разказва екипът.

Родителите са помолени да изберат думи, които детето им е използвало от списък от 680 думи. Родителите оценяват детето си отново на три години, като сравняват уменията му с тези на връстниците му.

Анализът свързва употребата на ацетаминофен през втория и третия триместър на бременността със скромни, но значителни забавяния в ранното езиково развитие.

„Открихме, че повишената употреба на ацетаминофен – особено през третото тримесечие – е свързана с по-беден речников запас и по-кратка „средна дължина на изказване“ на две години“, споделя Уудбъри. На тригодишна възраст по-голямата употреба на ацетаминофен през третото тримесечие се свързва със същите тези родители, които определят, че децата им са с по-беден речник от този на връстниците си. Този ​​резултат се наблюдава предимно при деца от мъжки пол.

Най-драматичната констатация е, че всяка употреба на ацетаминофен през третия триместър на бременността е свързана с почти две думи намаляване на речниковия запас при двегодишните. Това предполага, че ако бременна жена е приемала ацетаминофен 13 пъти – или веднъж седмично – по време на третия триместър на тази бременност, детето може да се изразява средно с 26 думи по-малко от другите деца на неговите години.

Развитието на мозъка на плода се случва през цялата бременност, но вторият и третият триместър са особено критични моменти.

Слухът се развива през второто тримесечие, но развитието на езика вече започва през третия триместър, преди бебето дори да се роди. Смята се, че ацетаминофенът упражнява своя аналгетичен ефект чрез ендоканабиноидната система, която също е много важна за развитието на плода.

Констатациите трябва да бъдат тествани в по-големи проучвания, смятат изследователите. Дотогава хората не трябва да се страхуват да приемат ацетаминофен за треска или сериозна болка и дискомфорт по време на бременност. Състояния като много висока температура могат да бъдат опасни и използването на лекарство като ацетаминофен вероятно ще помогне. Няма други възможности, които хората да предприемат, когато наистина имат нужда от тях. Но може би хората трябва да бъдат по-внимателни, когато посягат към лекарството за леки болки и състояния.

Вижте още:

Умственото развитие на мъжките бебета се забавя от COVID-19 по време на бременността


Повече информация Виж всички