Съществува ли все още „майката орлица“

| от |


„Майка орлица“ е събирателен образ на всички жени, които прекаляват непрестанно да обгрижват, закрилят и напътстват детето си. Къде е границата между правилната и прекалената родителска грижа, която „майката орлица“ преминава?

Това е една странна порода майки, които никой не разбира, но всички ни е страх да попитаме за тях. Малко би било да кажем, че са отдадени 100% на майчинството. Родителството за тях е смисъл, ежедневие, оправдание и какво ли още не. Това са онези жени, които тихо мълком спазват всеки един детайл от подготовката за старта на живота си, а след това те попадат в Рая му. Те не са онези майки, които стоят в социалните групи, за да обиждат, дават съвети и напътстват по-загубените от тях – майките маниачки нямат време за подобно губене на време. За тях дейности като ходене до тоалетната са напълно излишни, защото това време могат да го използват в наблюдение на новороденото…Ами ако кихне случайно?! Да, ако кихне случайно по-добре да не сте им на пътя. Те ще изметат пода с вас, за да стигнат час по-скоро до педиатъра, да се купят необходимите лекарства и да се постави карантина на къщата.

„Майките орлици“ веднага могат да се забележат на детската площадка, те не дават да падне косъм от тяхното съкровище. Ако случайно се парзулне по детската пързалка те се мятат самоотвержено под нея, за да не би случайно нещо да се случи. Те нямат време дори да те погледнат строго, докато твоето дете се е пльоснало на земята и за пореден път е ожулило и двете си колена, защото през това време неминуемо ще изпуснат от око своето дете.

Ние гледаме на тях като на експонат, но не ни се мисли какво им е на останалата част от семейството. Мъжът още от болницата е помолен да се премести да спи в хола или най-добре в мазето, братът/сетрата е изпратен на профилактични прегледи, за да не би случайно нещо да донесе от училище (не говорим за шестици), кучето е изпратено на село, а котката отдавна е метната през прозореца.

Бебето е нейният живот – тя готви единствено за него, къщата блести от чистота, за да не би „нещо бактерии“, всички ходят с маски и калцуни…Тези майки никога не се връщат на работа или поне, докато детето не тръгне на училище, те едва ли задоволяват сексуално съпруга си през следващите една-две години, те не обръщат внимание на външния си вид…“Майките орлици“ се превръщат в слуги на своите деца – те нямат собствен живот, а служат на този на децата си. Съответно пък тези деца от своя страна се превръщат в така наречените „деца в саксия“. Не, няма такова цвете, просто тези деца са дотолкова неподготвени за живота, който ги очаква, че единственото, което могат да направят е да се спънат на прага на къщата на мама и да ожулят коленете си.


Повече информация Виж всички