Предимства и недостатъци на епидуралната упойка

| от MamaMia |


Не е тайна, че раждането на дете може да бъде много болезнено. Решението дали да се използва епидурална упойка по време на него е изцяло лично. Тя се прилага с цел блокиране на нервните сигнали и чувството на болка от кръста надолу. За целта се поставя катетър в епидуралното пространство около гръбначния мозък чрез голяма игла.

Освен при раждане, този вид анестезия може да се използва и при някои хирургични процедури, като например операции на таза или краката.

В зависимост от спецификите на раждането и от състоянието на бебето е възможно епидуралната упойка да не е подходяща за всяка родилка. Извън тези съображения, жената може да промени мнението си за употребата ѝ дори и по време на самото раждане, но е добре да знае предварително за ползите и потенциалните вреди от нея.

Разбира се, на първо място е свеждането на болката до минимум.

Епидуралната е един от най-ефективните методи за облекчаване на болката по време на раждането и има минимални странични ефекти както върху майката, така и при бебето. Действа бързо и може да започне да облекчава болката в рамките на 10 до 20 минути. Повечето жени, при които се прилага такава анестезия, усещат слаба до никаква болка по време на и след раждането. Това помага за осигуряването на повече покой и може да е особено полезно при много дълго раждане.

Епидуралната анестезия може да помогне да помогне на майката да остане фокусирана и да взима активно участие в раждането. Освен това може да спести дискомфорт, ако са необходими форцепс или вакуум. Ако се налага раждането да бъде чрез секцио, епидуралната анестезия позволява на жената да остане будна по време на процедурата и осигурява облекчаване на болката по време на възстановяването.

Според някои изследвания тя може да намали следродилната депресия.

Не всички медицински заключения потвърждават този извод, но съществува и такава хипотеза, че наличието и изпълнението на план за управленние на болката и усещанията по време на раждане намаляват риска цялото това преживяване да доведе до следродилна депресия. Ключово е всичко да бъде обсъдено в детайли предварително с лекаря, който ще ръководи раждането.

Епидуралната упойка е подходяща и за по-дълги процедури, включително и по време на възстановителния процес. Усещанията под кръста се възвръщат, когато действието ѝ бъде намалено или спряно.

Причината не всички майки да се спират на тази опция е, че епидуралната упойка крие и рискове. 

Тя например може да причини ниско кръвно налягане, при това внезапно. Кръвното налягане е особено важно при раждане, за да се осигури нужният приток на кръв към бебето и към цялото тяло. При спадането му е възможно родиката да има нужда от кислород, вливане на течности и на медикаменти.

Някои жени изпитват странични ефекти като температура, треска или сърбеж. След отстраняването на епидуралната анестезия може да се усеща гадене или замаяност, както и болки в гърба около мястото, където е поставена иглата. Около 1% от жените изпитват силно главоболие. Това е рядък страничен ефект, причинен от изтичане на гръбначна течност. Може да се наложи инжектиране на част кръв обратно в епидуралното пространство за облекчаване на главоболието.

Макар и много рядко, може да настъпи трайно увреждане на нерва.

То може да се дължи на увреждане заради иглата или катетъра, или от кървене или инфекция в епидуралната област. Анестезиолозите преминават задълбочено обучение за приложението на този вид упойка и рискът от трайни увреждания е съвсем минимален.

Епидуралната упойка може да затрудни и забави раждането.

Някои жени усещат, че контракциите им се забавят и им става по-трудно да напъват с епидурална анестезия. Това може да увеличи възможността за нужда от интервенции, като форцепс, допълнителни медикаменти или секцио.

Перинеалните разкъсвания са по-чести при жени, които имат епидурална анестезия. Други фактори, които увеличават риска от разкъсване на перинеума включват бебе с по-високо тегло при раждане, епизиотомия, индукция на раждането.

Може да се появят някои проблеми след раждането. 

Някои жени се оплакват от липса на чувствителност в долната част на тялото след раждането. Поради това може да се наложи да останат на легло, докато изтръпването изчезне напълно. Наличието на епидурална анестезия също увеличава риска от нужда от уринарен катетър за изпразване на пикочния мехур. Това е само временно. Уринарният катетър може да бъде премахнат, след като липсата на чувствителност отшуми.

Някои доказателства сочат, че бебетата, чиито майки ползват епидурална упойка, са по-склонни да развият респираторен дистрес веднага след раждането. Въпреки че други проучвания от надеждни източници не са открили доказателства за взаимоврвъзка между респираторния дистрес и анестезията.

Всички притеснения на майката по повод епидуралната упойка трябва да бъдат адресирани и коментирани с нейния лекар преди раждането.

Вижте още:

Моят безумен списък с неща за вършене, преди бебето да се роди


Повече информация Виж всички