О, неразумна майко, защо кърмиш/не кърмиш?: за здравните препоръки и личните избори

| от Емилия Седевчова |


Общопризнат факт е, че кърмата е най-полезната храна за бебето, тя му осигурява всички хранителни вещества, от които то се нуждае, предпазва го от болести и засилва имунната му система.

Кърмата променя своето съдържание и състав според възрастта и нуждите на бебето. Освен това, тя винаги е с точната температура и обикновено можем да я предложим на бебчето във всеки един момент, когато то се нуждае от храна. И това става бързо и без излишно суетене по затопляне на вода и разбъркване на пропорции мляко. Кърменето осигурява и близка емоционална връзка между майката и бебето и е прекрасен интимен момент, който помага на малкото човече да се почувства обичано и обгрижвано, както и по-лесно да се адаптира към новата среда. Кърменето е полезно и за майката, като има безспорни доказателства, че кърмилите жени имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, от сърдечно-съдови заболявания и, като цяло, се възстановяват по-бързо след раждането.

Ползите от кърменето са много и в това са убедени всички съвременни специалисти.

„Кърменето е най-добрата храна за бебето“, казва в едно свое интервю доктор Щерю Бояджиев, началник на отделението по неонатология към болница „Лозенец“.

Но все още по света и у нас процентът на кърмещите майки остава около и дори под 50%. Според данни на УНИЦЕФ в България едва 5% от майките хранят бебета си до 6-месечна възраст изцяло с кърма. Стремежът на СЗО, УНИЦЕФ и всички национални асоциации в подкрепа на кърменето са да се повиши информираността, да се насърчи кърменето на обществени места и кърменето изобщо, да се създаде по-голяма подкрепа и подпомагане на майките, които искат да кърмят своите бебенца, като още в родилните отделения те да имат достъп до консултанти по кърмене, които да им дадат първи ценни насоки и напътствия (на повечето места в България, в родилните отделения такива липсват).

Оказва се обаче, че кърменето не е нито толкова плавно (поне не и в началото) и често не се случва естествено лесно, както е наложеното повсеместно мнение, нито толкова приятно.

Оособено в първите няколко дни и дори седмици, когато често се разраняват зърната, понякога и до кръв, гърдите тежат и болят, когато се запушват млечните канали, а гърдите са зачервени, на бучки, горещи и дори най-лекият допир причинява неимоверна болка, а неопитната все още майка не винаги успява да облекчи състоянието си и това може да доведе до мастит и други сериозни проблеми. Не е и толкова безпроблемно (в много от случаите) и налага цедене през първите седмици и то след всяко хранене на бебето, за да се стимулира лактацията, а това отнема много, много време.

Вижте още: Да забременееш по време на кърмене: мит или истина?

Освен това, в началото бебето все още трудно се ориентира с гърдата и много бързо се изморява от храненето и заспива, докато яде. За бебетата кърменето си е сериозно предизвикателство, което налага често да ги разбуждаме, за да могат да си хапнат, както трябва, а това не винаги се получава.
А понякога кърменето е и почти невъзможно . Това може да се случи ако например майката и бебето са били разделени през първите часове след раждането, когато сукателният рефлекс на бебето е най-силен и след това за бебето е трудно, а понякога и невъзможно да се научи да засуква от гърда. Друга причина може да е ако лактацията на майката е била прекъсната, по някаква здравословна причина, а бебето твърде дълго е било отделено от нея и заехранено с адаптирано мляко, храна, за която то не трябва да полага усилия за нея и това му е харесало. След това е почти невъзможно да го научим да „се труди“, за да получи храната си чрез кърмене.

Има майки, които предварително са решили, че няма да кърмят бебето си по една или друга причина, но те са относително нисък процент. Повечето майки (по-големият процент от некърмещи майки), след седмици, а понякога и месеци опити и полагане на огромни усилия да повишат и поддържат лактацията си или пък да привикнат бебето да суче, накрая са принудени да се откажат и да започнат хранене изцяло с адаптирано мляко или да прибегнат към банка за кърма. Може да има още безброй причини, които да възпрепятстват кърменето.

Всички майки, независимо как са избрали да хранят бебето си, са се информирали за различните възможности и са направили най-добрия според тях избор за себе си и своето бебе.

В информационното пространство обаче може да се намери всякаква информция по отношение на кърменето, от такава, според която е не просто препоръчително, а направо задължително да се кърми поне до 7-годишната възраст на детето, така и информация, че захрани ли се веднъж то с твърда храна, млякото (независимо дали е кърма или АМ) трябва да се намали или дори изцяло да се изключи от неговото меню. Така една майка беше споделила сложна таблица и схема за изчисление на продължителността на кърмене при различни видове примати (с особено внимание към човекоподобните маймуни, нашите най-близки роднини, които не робували на културни норми и предрасъдаци и съответно трябва да използваме начинът им на хранене на малките за модел), което според сложни изчисление показваше, че бебето трябва да се кърми до поне първи клас и този коментар беше получил завидно одобрение от немалък брой майки. Друга пък майка беше споделила психологически прочит на емоционалната зависимост на детето към майката и неговата невъзможност да се адаптира в социалната среда поради твърде дългото кърмене.

Вижте още: Кърмене на обществени места – „Всички, които са против трябва да бъдат анатемосани“

И ако това са залитания в двете крайности по отношение на храненето на малките деца, все пак съществуват и доста противоречия между майките за кърменето изобщо, които често излизат извън рамките на добрия тон и свидетелства за тях можем да открием във всеки разговор на тази тема в групи и форуми за бебегледане и кърмене. Така например, в група за кърмене „кърмещата инквизиция“ подложи на сериозна критика и направо се отрече от една известна българска нутриционистка, само защото си е позволила да качи пост озаглавен „5 мита за захранването“. А публикацията беше научно издържана и почиваше на препоръките на СЗО за захранването, но може би твърдението, че ако след една възраст на децата предлагаме първо гърда, а след това твърда храна, те няма да пожелаят второто и съответно няма да получават ценни хранителни вещества, които след определена възраст, кърмата не му осигурява , подразни твърдите привърженици на кърменето.

Често се оказва, че майките, които са кърмили дълго (повече от годинка), след това трудно се решават сами да отбият бебето, за което кърменето е станало начин за успокоение, за приспиване или любимо междинно хапване. Много бебета се отбиват самички до 2-годишна възраст, но ако това не се случи, майката често няма желанието да откаже детето от кърменето и е намерила подкрепяща информация, за да подкрепи намерението си да го продължи. В същото време майки, които са кърмили по-кратко или изобщо например, намират кърменето на дете, което след време може да има реален спомен за този процес за неприемливо и дори вредно за емоционалното му развитие, те също са намерили подходящи, подкрепящи твърденията им, източници.

Вижте още: „За“ или „против“ кърменето – това не е въпросът

Световната здравна организация и УНИЦЕФ насърчават изключителното кърмене до 6-месечна възраст на бебетата, като кърменето може да продължи до 2-годишна възраст, според техните препоръки. Това са и препоръките на повечето педиатри, които се ръководят по съвременните модели за отглеждане и хранене на децата.

Из българското пространство все още битува и морално остарялото мнение, че кърменето след 1-годишната възраст на детето е неприемливо и това твърдение може да срещнете, както от лекар, ненаправил си труда да прочете някоя по-нова официална информация за храненето на бебето, да кажем, за последните четиридесет години, така и от някоя баба или майка, които са отглеждали дете по старите методики. А изказването им по повод на кърменето може да накара всяка кърмеща жена на едногодишно дете, (което напълно съответства с официалните здравни препоръки) да излезе извън кожата си от яд.

Независимо какви избори по отношение на храненето на бебето са направили родителите и независимо от обстоятелствата, които са ги наложили, всички ние вярваме, че правим най-доброто за здравето и развитието на своето дете и повече толерантност и разбирателство помежду ни няма да навредят.

Вижте още: 

„Проблемът“ с кърменето е в противоречивата информация


Повече информация Виж всички