Кърмене на обществени места – „Всички, които са против трябва да бъдат анатемосани“

| от MamaMia |


„Всички, които са против трябва да бъдат анатемосани“ – това е коментар, който битува в популярна група в социалните мрежи, която е посветена на майките в София. Разбира се на неумиращата тема – трябва ли да се кърми на обществени места или не.

Всяка майка кърми детето си. Кратко или продължително – това е единствено нейно решение и съответно здравословно такова. Съответната майка ако има желание да кърми детето си на обществени места, никой не може да й го забрани, но същото важи и ако тя е взела решение да го прави вкъщи или на отредените за това места. Никой няма право да анатемоса жена, която е решила да храни детето си на спокойствие в собствения си дом.

Защо темата кърмене на обществени места трябва да предизвиква толкова крайни коментари, ли?! Всеки трябва да има възможност да прави това, което прецени. Нито една майка не може да накара друга да кърми в парка, ако тя няма това желание.

Това, че съществуват ожесточени жени, които „на живот и смърт“ защитават кърменето и не само кърменето, а и кърменето на обществени места – си е напълно техен проблем. Единственото логично обяснение за това е, че нямат какво да правят, скучно им е вкъщи, сексът им е малко или ги тресат хормоните.

Кому е нужно да се ядосваш на съответното решение на непозната жена, каквото и да е то. Тя не те съди теб, че си кърмиш детето на публични места, а просто има различна нагласа. Явно кърменето е тема табу – никой не трябва да говори за него, не трябва да пита и не трябва да дава мнението си. Колко често сте чували категорично отрицателни коментари, когато сте споделяли, че не сте кърмили детето си поне до шестия месец – аз около милион?!

Разбирам и дамите, които две години по ред стоят вкъщи и по цял ден кърмят и говорят на бебешки език, единствените хора, с които общуват са децата им или други майки на детската площадка, нямат време да си боядисат косата, единственото им разнообразие е новия епизод на „Откраднат живот“, но въпреки досадното ежедневие, нека не бъдем злобни – всеки има право на лично мнение.

Аз мога да не искам да храня детето ми по парковете, но съседката може да има това желание. Това не означава, че тя е по-добра майка от мен, съответно и обратното.По тази тема може да има една единствена гледна точка и това е на самата майка.