Да забременееш по време на кърмене: мит или истина?

| от MamaMia |


Контрацепцията не е сред първите мисли на младата майка, докато тялото ѝ се възстановява след раждане, а умът ѝ е фокусиран само върху малкото човече в ръцете ѝ. А и много от нас сме чували, че не можем да забременеем, докато все още кърмим детето си и цикълът ни не се е възвърнал. Но така ли е наистина? Информацията по въпроса е много противоречива, затова редица жени предпочитат все пак да използват някаква форма на предпазни средства, за да бъдат сигурни, че няма да забременеят отново, преди да се чувстват готови за това.

Вижте още: Забременяване по време на цикъл? Възможно е

Въпреки че дори и само по себе си кърменето е доста ефективна форма на контрол върху зачеването, то не елиминира риска от забременяване напълно. Според Healthline използването на кърмене като форма на контрол на раждаемостта се нарича метод на лактационна аменорея. Този метод е около 98% ефективен за предотвратяване на бременност, също колкото и пероралните контрацептиви (противозачатъчните хапчета).

Има три правила за предпазване от зачеване чрез кърмене:

Майката трябва да храни бебето чрез кърмене изцяло или поне почти изцяло.

Тя не трябва да има менструация, дори и под формата на зацапване.

Методът е ефективен само до около шестмесечна възраст на бебето.

Ако дори и един от тези кри критерия не е изпълнен, жената може да бъде изненадана с нежелана бременност по-скоро, отколкото очаква. Кърменето само помага да се предпази тялото от овулация, но това не означава, че работи 100% от времето. И тъй като можете да овулирате преди първия си цикъл след бременността, има вероятност овулацията да започне, без да го осъзнавате и да увеличите драстично шанса да заченете.

Колко скоро след раждането може да започне нова бременност?

Технически тялото ви може да забременее след раждането веднага щом отново се появи овулация. Въпреки че всяка жена е различна, овулацията има тенденция да започне между 45 и 94 дни след раждането, според Medical News Today. Ако не ползвате никаква форма на контрацепция, дори и предпазване чрез кърмене, може да забременеете още три седмици след раждането, въпреки че шансовете това да се случи са доста ниски. Ако кърменето не е основните начин на хранене на вашето бебе, но все пак кърмите, шансовете за забременяване намаляват доста, дори ако вече овулирате, без да си давате сметка за това.

За да бъде кърменето наистина ефективен като метод за предпазване, майката трябва да кърми бебето си на всеки 4 до 6 часа, тъй като честото сукане намалява отделянето на хормоните, които причиняват овулация. Допълването с адаптирано мляко или дори вода може да намали ефективността на този метод, както и използването на залъгалка. Методът се препоръчва само докато бебето навърши 6 месеца, тъй като по това време обикновено поетапно се въвеждат нови твърди храни чрез някой от методите на захранване и това разрежда кърменето, съответно допринася за започването на овулацията отново.

Вижте още: Захранването – мисията възможна

Каква контрацепция е безопасно да се използва по време на кърмене?

В допълнение към кърменето има много други безопасни опции за предпазване на младите майки от нежелана бременност. Жените имат възможност да използват презервативи или спирала, макар че лекарите съветват да се изчака известно време след раждането преди поставяне на спирала. Традиционните противозачатъчни таблетки съдържат както естроген, така и прогестини, но мнозина смятат, че естрогенът може да има отрицателно въздействие върху кърмата на жената, така че ако кърмите, минихапчето, което съдържа само прогестин, е по-добър вариант – разбира се, след консултация с вашия лекар. Както обикновено, пероралните противозачатъчните препарати имат нужда от няколко седмици, за да започат да действат, така че през този период отново трябва да бъдете внимателни.

Вижте още: 

Страната, в която е невъзможно нито да си жена, нито да си майка


Повече информация Виж всички