Не забременявате? Причината може да е в някои химикали в дома ви…

| от MamaMia |


По-високото излагане на така наречените „вечни химикали“ (PFAS), открити в заобикалящата среда и в използваните ежедневни продукти, може да е сред причините за по-трудно зачеване.

Резултатите от ново проучване сочат, че по-високите нива на перфлуороалкилови вещества – известни като PFAS – в кръвта на бъдещите майки са свързани с до 40% по-ниски шансове за нормално протекла бременност.

Изследователите от Училището по медицина Икан в Ню Йорк, САЩ, твърдят, че жените, които се опитват да забременеят, трябва да избягват продукти, за които е известно, че съдържат „вечни химикали“. Уловката е че тези продукти са много разнообразни – може да варират между незалепващи съдове за готвене, пуканки за микровълнова фурна, тъкани, които не се цапат.

Веществата наистина намаляват плодовитостта при жените и излагането на тях трябва да се ограничи, когато жените планират бременност, споделя водещият автор на изследването д-р Нейтън Коен.

Той и колегите му са разгледали кръвни проби от 382 жени на възраст  между 18 и 45 години, които се опитват да забременеят. Пробите са събрани от жените в периода от  2015 до 2017 г. и жените са проследени за поне една година. Изследователите установяват, че по-голямото излагане на някои видове специфични и общи PFAS е свързано с по-ниска вероятност от бременност и живо раждане, особено когато няколко вещества от тези групи действат в комбинация.

При забременелите жени, по-високата коцентрация на вечни химикали в заобикалящата ги среда води до по-дълъг период между началото на опитите и реалното забременяване.

Какво представляват „вечните химикали“? 

Те са клас създадени от човека химикали, които се използват от десетилетия насам в широк спектър от индустрии, за да направят продуктите устойчиви на топлина, вода, мазнини и петна.

Отскоро биват открити и на по-неочаквани места, като тоалетна хартия и продукти за менструална хигиена.

Поради много силните си флуорно-въглеродни връзки, тези химикали не се разграждат лесно в околната среда и в телата ни. Вместо това те се натрупват в продължение на месеци или години. Следи от тях са открити на почти всяко място на Земята, включително при полярните мечки в Арктика.

Предишни изследвания свързват PFAS с по-слаб отговор на ваксинация и повишен риск от някои видове рак, особено рак на бъбреците и тестисите.

Екипът на настоящото проучване отбелязва, че докато други разраборки показват, че PFAS уврежда репродуктивната функция при женски мишки, тяхното е едно от първите, които показват въздействието си върху хората.

Именно то установява пряката им връзка с репродуктивните функции. 

Изследователите подозират, че PFAS влияят негативно на женската плодовитост, като причиняват хаос в репродуктивните хормони. Липсват им обаче данни за нивата на тези хормони, за да могат да потвърдят хипотезата си с наличната информация. Друго ограничение на проучването е, че то разглежда само седем от най-разпространените „вечни химикалли“, а съществуват хиляди такива. Не е проучен и ефектът им върху бъдещи бащи.

Скорошни изследвания обаче установяват, че излагането на жените на PFAS по време на ранна бременност може да доведе до до по-нисък брой и качество на сперматозоидите при децата от мъжки пол с течение на времето. Излагането на разглежданите химикали се свърва и със забавено начало на пубертета и повишен риск от ендометриоза и синдром на поликистозни яйчници, съгласно данните от няколко предходни проучвания.

Приносът на настоящото излседване е да потвърди, че употребата и излагането на вечни химикали може също да намали плодовитостта при жени, които като цяло са здрави и се опитват по естествен начин да забременеят.

Като най-вредоносна изследването отличава перфлуородекановата киселина (PFDA) – продукт от разграждането на устойчиви на петна и мазнини покрития върху опаковки на храни, дивани и килими. Тя е индивидуално свързана с намалена плодовитост.

Асоциации с безплодие са наблюдавани и при излагане на перфлуорооктансулфонова киселина (PFOS), перфлуорооктанова киселина (PFOA) и перфлуорохептанова киселина (PFHpA).

„Вечните химикали“ далеч не са единствените химикали, проникващи в нашата вода и хранителни продукти, за които се подозира, че увреждат плодовитостта. Други изследвания също така свързват фталатите и бисфенолите, които се намират в много ежедневно използвани опаковки, с намаляването на броя на сперматозоидите.

Вижте още: 

Защо не мога да забременея