Мога ли да забременея, ако страдам от аменорея

| от MamaMia |


Аменореята се определя като липса на менструално кървене. Тя не представлява патология сама по себе си, а е вторичен симптом на някакъв основен проблем, затова са необходими медицински преглед и назначаване на съответните изследвания по преценка на лекаря, за да се установи причината за нея. Епизодично отсъствие на месечен цикъл или значително закъснение не се считат за аменорея, въпреки че и при тези ситуации са необходими допълнителни медицински прегледи, ако те се повтарят често.

В зависимост от момента на началото си, аменореята попада в първична или вторична категория.

Първична аменорея представлява липсата на менструация на възраст между 14 и 16 години. Макар и рядко, това може да е резултат от генетични аномалии, които засягат гениталното развитие или пък определено ендокринологично разстройство.

Срещу вторична аменорея сме изправени, когато жената не е имала редовни менструации в продължение на шест месеца или е пропуснала три последователни менструални цикъла, а преди това е имала редовен цикъл.

Вижте още: Защо не мога да забременея

Най-честата причина за закъснение на менструацията естествено е бременността, така че първият извършен тест винаги трябва да бъде тест за бременност.

Сред останалите потенциални причини се нареждат следните:

 • Стрес
 • Кърмене
 • Прекомерна или рязка загуба на тегло
 • Затлъстяване
 • Твърде натоварващи физически упражнения
 • Синдром на поликистозните яйчници
 • Овариална (яйчникова) недостатъчност или ранна менопауза
 • Използване на еднократни прогестеронови контрацептиви (таблетки за спешна контрацепция)
 • Повишаване на пролактина (при тумори на хипофизата, прием на лекарства като антипсихотици или антидепресанти)
 • Дългосрочни хронични заболявания (захарен диабет, сърдечни заболявания, възпалителни заболявания на червата)
 • Ендокринни нарушения (патология на щитовидната жлеза или синдром на Кушинг)
 • Лечение, включващо химиотерапия или лъчева терапия

Определянето на причината за липсата на менструация е необходимо първо, за да се разбере по-добре разглежданият проблем и следователно изисква физически и гинекологични прегледи, ултразвуков тест и проверка на хормоните в кръвния поток (B-HCG, FSH, LH, естрадиол, TSH , пролактин и др.). Ще е необходим и анализ на цялостната медицинска история, за да се диагностицират по-добре всички съществуващи проблеми. В зависимост от резултатите могат да бъдат поискани изследвания като магнитен резонанс, кариотип, x-fragile и други.

Може ли все пак да се забременее при вторична аменорея?

Вторичната аменорея е често срещана, когато не е настъпила овулация. Бременност в този момент не е възможна, но пропускането на менструация не следва да се счита за безплодие. Важно е да се консултирате с вашия семеен лекар или гинеколог, за да поставите клинична диагноза и след това да лекувате първичното заболяване. Конкретни случаи на поликистоза на яйчниците или недостатъчност на яйчниците могат да причинят вторична аменорея и изискват намеса на репродуктивен специалист. При някои от хипотезите на тези състояния, за да забременеете, може да бъдете насочени към методи като изкуствено осеменяване, ин витро оплождане или даряване на яйцеклетки. Когато хормоналният дисбаланс е бил първопричина за аменореята, това също може да причини спонтанен аборт или други проблеми с бременността, затова тя трябва да протича под постоянно лекарско наблюдение.

Вижте още:

Да забременееш по време на кърмене: мит или истина?