Мога ли да ползвам етерични масла, докато кърмя

| от MamaMia |


Следродилният период е интензивен, физически и емоционално. Тялото бавно се възстановява от раждането, и наред с моментите на блаженство и удивление от новото малко човече в семейството, може също да се почувствате тревожни или тъжни. Етеричните масла могат да ви помогнат да се чувствате спокойни през това време. Но може би се чудите дали е безопасно да ги използвате, докато кърмите бебето си. Някои видове етерични масла са подходящи за употреба по време на кърмене, други не са. Има и няколко важни правила, които трябва да следвате, ако планирате да използвате етерични масла в близост до вашето бебе – например трябва да използвате само чисти етерични масла и винаги да ги разреждате маслата. Нека навлезем в подробности…

Кои са етеричните масла

Етеричните масла са дестилирани или пресовани растителни масла. Те могат да бъдат извлечени от различни части на растението, като цвят, корен или кора. Процесът на извличане на етерично масло от растението произвежда концентриран силен аромат. Хората използват етеричните масла като форма на ароматерапия – ароматът ги кара да се чувстват успокоени, подмладени, отпочинали.

Кои от тях са безопасни за употреба

Някои етерични масла са безопасни за употреба по време на кърмене, докато други трябва да се избягват. Ако имате колебания, е препоръчително да ги обсъдите с вашия лекар. Маслата от лайка, евкалипт, жасмин, лавандула и чаено дърво са няколкото най-разпространени видове етерични масла, които се считат за безопасни за употреба. Някои примери за етерични масла, които не е добре да се използват по време на кърмене, включват анасон, бреза, магданоз, градински чай или пелин.

Винаги трябва да разреждате етеричните масла, когато ги използвате около бебе. Също така трябва да сте сигурни, че маслото не влиза в контакт с устата на вашето бебе. Нито вие, нито детето ви трябва да поглъщате маслата – те са само за ароматерапия. Поради тази причина се уверявайте, че измивате ръцете си след използване на етерични масла и избърсвайте маслото напълно от кожата си, особено ако ги използвате за заздравяване на напукани зърна. 

Какви са ползите

Кърменето може да бъде истински болезнено в началото. Установено е, че ментовото масло е ефективно за лечение на напукани и разранени зърна. Разпространеното мнение, че то намалява производството на кърма, е предразсдък, науката не го потвърждава. 

Не е за подценяване и отпускащото действие. Колкото и да сте лишени от сън в първите месеци след раждането, може да ви е трудно да се отпуснете достатъчно, за да получите останалото наистина ви трябва. Етерични масла като например това от лавандула могат да ви помогнат да се отпуснете и да спите по-добре.

Много хора също такасе чувстват тревожни, след като доведат новороденото си бебе у дома. Може да се тревожите дали бебето ви се храни достатъчно или дали расте добре и може да се будите посред нощ, само за да проверите дали то диша. Изследванията показват, че етеричните масла са ефективни за намаляване на тревожността по време на следродилния период. Но ако тревожността ви пречи на способността ви да функционирате или ви се струва много, те няма да са достатъчни и е добре да се свържете с лекар или психолог.

Как да ги използвате безопасно

Има някои важни предпазни мерки, които трябва да следвате, когато използвате етерични масла по време на кърмене.

Разреждайте маслата. Етеричните масла са доста силни и се използват най-добре, когато се разреждат, например с растително масло, както по време на бременност, така и по време на кърмене. Напомняме да ги използвате само локално и да се уверите, че бебето ви не ги поглъща. Дори относително безопасни масла като масло от чаено дърво могат да бъдат токсични за хората, ако бъдат погълнати. Много е лесно остатъци от него да останат върху зърното на майката или около гърдата, което означава, че детето може да го глътне. Измийте ръцете си и избършете всяко масло, което попадне върху кожата ви по време на процеса на използване. Ако слагате маслото върху гърдите си, особено важно е да ги почистите напълно преди кърмене.

Уверете се предварително, че маслата са одобрени за кърмене. Някои етерични масла могат да бъдат опасни за кърмачетата, така че е много важно да проверявате всяко ново масло, което използвате. Когато се съмнявате, не използвайте маслото.

Придържайте се към чисти етерични масла Чистите етерични масла съдържат само растителния екстракт и нищо друго. Избягвайте синтетичните етерични масла или маслата с добавени съставки. Те не са толкова ефективни и не могат да се считат за безопасни за употреба по време на кърмене.

Спрете, ако има неблагоприятна реакция Вашето бебе не трябва да бъде излагано на никакви етерични масла, ако е на 3 месеца или по-малко. Ако то е родено преждевременно, трябва да са минали 3 месеца след първоначалния термин. Ако все пак използвате етерични масла около бебето си, след като порасне, уверете се, че маслата са попили напълно в кожата ви или сте ги изтрили напълно. Наблюдавайте вашето бебе, ако използвате етерични масла, включително всеки път, когато опитате нов аромат. Ако изглежда да му причинява дискомфорт или обрив, спрете да използвате маслото. 

Вижте още: 

Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни