Лекарите очакват да умре до час. Най-малкото бебе в света обаче оцелява

| от MamaMia |


Най-малкото бебе в света се роди преди пет месеца в Сан Диего в САЩ и лекарите не й даваха високи шансове за живот. Сейби обаче вече е здрава и в средата на май се прибра у дома.

Бебето Сайби се роди в 23-ата седмица от бременността и тежеше едва колкото голяма ябълка. Това я превърна в най-малкото живо родено бебе в света. Днес вече тежи 2.54 кг и по-рано този месец беше изписана от болницата.


Заради тежки усложнения по време на бременността майката на Сейби е трябвало да преживее спешно цезарово сечение след само 23 седмици и три дни от началото на бременността. Бебето не е наддавало в утробата и е имало реален риск за живота на майката. По тази причина се е наложило да бъде извадено преждевременно, като лекарите не са вярвали, че бебето ще оцелее повече от час. Според доклад, публикуван през 2015 година в Журнала на Американската медицинска асоциация, се посочва, че шансът бебета, родени в 23-ата седмица, е едва 33%.

Въпреки това в средата на май Сейби се прибира у дома в добро здраве. Родителите пазят самоличността си в тайна. Майката, която остава анонимна, казва, че раждането е било най-страшният момент от живота й.

Лекарите казват на съпруга й, че има около час с бебето, преди то да почине. Но времето става от час – два, а от два – ден, а денятсе превръща в седмица. Така става ясно, че малката Сейби има шанс да оцелее. При раждането си тя тежи около половината на теглото, характерно за бебе в 23 седмица.

“Чувствам се благлословена. Тя е най-малкото бебе, но е моя”, казва още майката.

Сейби се ражда с тегло 7 грама по-ниско от това на предишното най-малко бебе в света, родено в Германия.


Повече информация Виж всички