Кой може да направи мама щастлива?

| от Албена Александрова |


„Как да направим мама щастлива?“ е въпрос с отговор за един милион лева, който всъщност е очевиден: деца, не можете да направите майка си щастлива. И вие, мъже и съпрузи не можете да спасите жена си от самата нея си. Просто няма начин на земята, не е измислен.

Няма дете, което да може да създаде нещо толкова впечатляващо, че майка му да грейне от щастие, ако тя не го чувства отвътре.

И няма мъж на земята, който да може да доведе искрата щастие в живота на жена си, ако тя самата не го иска.

Не са малко съпрузите, които се опитват да зарадват жена си, когато виждат, че тя е депресирана, преуморена, недоволна, стресирана. Но опитите им завършват обикновено без успех. Изсипете й съдържанието на целия си портфейл и всички спестявания с краката й, купете й каквото пожелае, обсипете я с екскурзии – всичко ще завърши както в приказката за „Рибаря и златната рибка“ – тя може и да поиска още. Но няма да бъде щастлива.

Защото както при мъжете, така и при жените – усещането за щастие, освен генетично наследен светоглед, е и въпрос на избор. И е необходим личен и неуморен стремеж към него.

Много жени усещат пик на искрено нещастие, при това привидно непредизвикано отвън, в даден период от живота си. Но нека не си кривим душата:

пикът на нещастие най-често се случва при майките.

И е ясно върху кого се излива лошото им настроение: обикновено върху мъжа до тях и върху децата.

Но, жени: мъжът ви не е виновен за липсата на искрата живот. Да, ако не се разбирате с него или не се уважавате, това може много да допринесе за нещастието ви. Но нищо не може да ви сломи така, както може да ви сломи личната ви умора. Бърнаутът ви. Ниското ви самочувствие. Депресията.

Да имаш позитивна настройка към живота е сред най-важните неща, но много хора не умеят да си я създадат, когато обстоятелствата са сурови и лекотата на живота изчезне.

И е по-лесно да се каже „гледай позитивно“, отколкото да се направи.

Сред всички свръх-отговорности и свръхочаквания, сред морето от домашни задължения, работата за пари, грижите за децата, безсънните нощи, постоянното подреждане и чистене, абсолютната липса на лично време, често жените се чувстват абсолютно притиснати и дори изчезнали „от себе си“. Какво щастие? И още повече: нима щастието е важно?

Вижте още:

Защо якото бачкане да гледаш дете не се признава

Ами, важно е. А още по-важно е то да присъства именно в ежедневието, когато дните се изнизват като миг заради рутината.

Когато нямаш никакво време за себе си – точно тогава е най-важно да го намериш.

Когато усещаш, че всички искат нещо от теб и постоянно си заета с чуждите изисквания – точно тогава трябва да отговориш на собствените си изисквания.

Когато не се наспиваш достатъчно, защото си изпълнена с тревоги – точно тогава трябва да се научиш да си почиваш.

Когато си в такъв бърнаут в следствие от неспирни битови и семейни задачи, че не можеш да вдигнеш глава – точно тогава трябва да вдигнеш поглед и да излезеш от ежедневието…

Когато не виждаш никакво спасение отникъде – именно тогава е време да си подадеш сама ръка и да се извадиш от блатото на унилостта. Да потърсиш щастието и да го намериш, като най-после отделиш време за себе си.

Някои жени намират щастието в упражненията.

Но, признайте си, трябва да имате известен спортен опит, за да започнете да извличате удоволствие и смисъл от тренировките. Ако тепърва започвате да тренирате, удовлетворението няма да ви намери веднага. По-скоро ще ви се струва, че за пореден път влагате огромно усилие в нещо сложно и задължаващо.

Но дори да не е редовен фитнес, факт е, че всяко движение води до усещане за повече щастие, заради отделянето на ендорфини. Чиста химия.

Затова правете собствени упражнения. Или идете на плуване. Намерете време за разходка. Карайте колело. Правете йога върху леглото в стаята. А може и просто да се качвате и да слизате по стълбите на блока. Във всички случаи, колкото повече се движите, толкова по-малко стрес ще изпитвате.

Отидете на спа, напълнете си вана или седнете на фризьорския стол, дори да е само за да си починете.

Може да е и почивка при миникюрист. Или купуване на нова дреха. Важното е да извършите нещо, което ще се отрази на външния ви вид и ще ви накара да осъзнаете, че вашето същество има значение.

Щастието може да е и в това просто да изпиете чаша кафе на спокойствие. Може да се състои и в скромен, но продължителен душ. Може дори да се намери в четене на книга сама, без деца. Или гледане на филм концентрирано в продължение на час-два.

Използвайте в своя поуза паузите, когато децата спят, а съпругът ви го няма. Насладете се на моментите в своята лична компания и просто се „откачете“ от всичко.

За да си позитивен човек, трябва да общуваш с позитивни хора.

И най-вече: с възрастни позитивни хора. Една от най-сериозните причини толкова много майки да се чувстват нещастни е, че изпитват сериозни липси в социалния си живот. Нямат време да се чуват с приятелки, нито да излязат „за по едно“ навън.

А другата причина за нещастието е, че им се налага да общуват с негативни хора. Може да са криви свекърви или злобни роднини. Може да е тегав и мрънкащ мъж. Може да са завистливи съседи. Понякога човек не може да избира околните. Но винаги може да отбягва определени хора, ако си го постави за цел. Е, майки: поставете си го за цел: отстранете негативните енергопийци от живота си. И дишайте свободно.

Опитайте се да спите добре.

Може да се окаже трудно. Но направете опит максимално да улесните рутината си на заспиване. Чисти и свежи чаршафи, рано лягане, дремване през деня, четене на книга и успокояващи мисли преди заспиване… С целенасочени усилия ще започнете да спите по-добре. Достатъчният и качествен сън е точно толкова важен за щастието, колкото е важна и пръстта за растенията. Да, с малки деца е трудно да се спи спокойно. И все пак направете възможното.

Не преяждайте

Не е нужно да пазите диети – ако сладкото ви доставя удоволствие, консумирайте го. Но яжте и полезни неща. Ако можете, намалете захарта и солта, заложете на готвена храна (ама кой да ви я сготви, ако не самите вие, ще попитате! Тук не мога да ви дам решение…)

И, ако можете – не пийте алкохол!

Знам, че не е лесно. Че „едно“ вечер отпуска и ви осигурява толкова желаната пауза „за себе си“. Но с натрупването, алкохолът започва да показва истинската си и доста зловеща страна: той е сериозен депресант и вместо да ви измъкне към щастието, ще ви натика обратно в „заешката дупка“. А идеята е да бъдем по-щастливи, нали?

Има и още една причина за нещастие при майките.

И тя е в слабото остояване на границите, включително тези към собствените им деца.

Много често преумората идва от свръхобгрижването, от поемането на свръхотговорности към децата и домакинството, от неумението да се извоюва лично време, когато децата са наоколо.

Помислете си каква част от вашето нещастие идва от липсата на граници с децата и съпруга. Можете ли да се защитите, когато тези граници се пристъпят?..

Добрата новина, скъпи майки, е че можете да изковете собственото си щастие, дори ако се чувствате наистина на дъното.

Изброените предложения са само част от всичко онова, което можете да направите, за да си възвърнете радостта от живота. Защото няма кой друг, освен вас, да направи мама щастлива.

Вижте още:

Антистрес трикове за всяка майка