Седемте чудеса от спирането на алкохола

| от MamaMia |


Позната ли ви е ситуацията, в която се прибирате уморени след тежък ден на работа и, за да разпуснете си сипвате по чашка? И невинаги оставате само с една. Ефектът на алкохола върху настроението обаче е по-сложен от това.

Връзката между алкохола и безпокойството е сложна, нюансирана и в най-добрия случай противоречива. От една страна, алкохолът може да помогне за ефективно успокояване на нервите в краткосрочен план, защото действа като успокоително, намалява задръжките и помага да се чувстваме по-спокойни. Но дългосрочното въздействие от консумацията на алкохол, или дори на деня след пиенето му в по-големи количества, показва различна картинка. На момента алкохолът може да увеличи присъствието на невротрансмитери за добро настроение в мозъка (като например допамин и серотонин), повишавайки ентусиазма. Това обаче е само една много малка част от пъзела.  Прекомерната консумация на алкохол никога не завършва добре.

Въпреки че алкохолът може да помогне за релаксация и намаляване на стреса и безпокойството в момента, с течение на времето всъщност има обратен ефект. С времето може да открием, че имаме нужда от повече напитки, за да постигнем същия ефект на отпускане, или че се чувстваме силно тревожни, ако нямаме алкохол наоколо, и да се събудим деня след пиене с разяждащо усещане за тревожност – повече, отколкото сме имали, преди изначално да пием.

Връзката между алкохола и безпокойството може да бъде порочен кръг.

Имайки това предвид, съвсем естествено е да се помисли за намаляване на коктейлите и излизанията „само за по едно“. Но как точно ограничаването на приема на алкохол влияе върху тревожността и настроението ви? Това е мoментът, от който нещата започват да се оправят.

Сънят веднага започва да се подобрява.

Въпреки че много хора смятат, че алкохолът помага за съня, той всъщност има обратен ефект, защото причинява както дехидратация, така и хормонални смущения. Алкохолът нарушава спокойния и дълбок сън, така че намаляването му всъщност позволява на мозъка и тялото да получат почивката, от която се нуждаем, за да се събудим, чувствайки се подмладени.

Чувства се прилив на енергия.

Случвало ли ви се е да се събудите сутринта след нощ, прекарана в пиене, чувствайки се напълно изтощени и смазани? Намаляването на алкохола ни позволява да имаме повече енергия през целия ден. Ако не сме пили предишните дни, сме по-способни да участваме в движение, дейности и упражнения, което доказано помага за намаляване на тревожността и нивата на стрес.

Храносмилането също се подобрява.

Алкохолът може да повлияе негативно на тялото по много начини, включително на храносмилателния тракт. При много хора, които пият редовно, се наблюдава усещане за бавна храносмилателна функция, а тези, които се борят с безпокойство, може също да разпознаят как тревожността влияе върху здравето на червата. Следователно намаляването на употребата на алкохол може да намали възпалението на червата и да подобри храносмилането като цяло.

Симптомите на депресия намаляват.

Тъй като има силна връзка между тревожността и депресията, повишената употреба на алкохол също може да доведе до влошаване на симптомите на депресия. Алкохолът е депресант, което означава, че действа като успокоително за нервната система. Ако сте склонни към чувства на депресия, липса на мотивация, летаргия, усещане за  тежест в тялото и намален апетит, може да помислите за намаляване на веществата, които допълнително потискат нервната система на тялото. Много хора се борят както с тревожност, така и с депресия едновременно; по този начин, ако намалим консумацията на алкохол и тялото е по-малко депресирано, е възможно това също да намали симптомите на тревожност като цяло.

Концентрацията се увеличава.

Когато пием редовно, това се отразява на способността на мозъка ни да се фокусира и концентрира върху текущите задачи. Това може да повлияе на работата ни, дори на взаимоотношенията ни и да доведе до повишен стрес и безпокойство. Намаляването на консумацията на алкохол позволява на мозъка ни да работи по-добре за нас и ни помага да се свързваме и фокусираме както върху ежедневните си задачи, така и върху взаимоотношенията си.

Засилва се контролът над емоциите.

Намаляването на консумацията на алкохол позволява да се разработят и използват други методи за справяне с емоционални трудности( като например дишане, медитация, ако щете и водене на дневник), които са ефективни за подобряване на тревожността в дългосрочен план. „Вместо да прескачаме към бързото решение, можем да си дадем сили да работим върху уменията за самоуспокояване и в крайна сметка да се почувстваме по-добре като цяло, без изобщо да чувстваме, че имаме нужда от питие (или три), за да се отървем от стреса. Това не само е по-добро за физическото ни здраве, но също така подобрява настроението, самочувствието и истинските нива на увереност.

Спирането на алкохола има благотворен ефект върхи общото физическо и психическо здраве.

Хроничната употреба на алкохол може да причини повишени случаи на сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми, като всички те са придружени от повишени симптоми на тревожност. Освен това, алкохолът води до по-рисково поведение и така потенциално причинява ангажиране в опасни и създаващи безпокойство ситуации и последствия. Въпреки че въздържането от консумация на алкохол в краткосрочен план може да изисква период на приспособяване, ако сте свикнали да се отпускате с вечерна чаша пино, в дългосрочен план това води до значително по-малки скокове в настроението, което автоматично означава много повече позитиви за вашето безпокойство, както и за цялостното психическо и физическо здраве.

Вижте още:

Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген


Повече информация Виж всички