Родители, имате ли бърнаут?

| от MamaMia | |


Родителството може да бъде стресиращо и през повечето време е – това не е изненада за никого. Ако обаче се чувствате претоварени всеки ден, може да изпитвате признаци на родителски бърнаут.

Бърнаутът, или прегарянето, е обект на все по-голямо внимание през последните години в контекста на нашия професионален живот, когато хроничният стрес започва да взема значителни последици. Той засяга хората както психически, така и физически. Същото може да се отнася и за родителството.

Родителско прегаряне имаме когато родителят се чувства претоварен от стреса, свързан с отглеждането на дете.

Ако се чувствате на ръба на силите си всеки ден, може да имате бърнаут.

Може да чувствате, че нямате време да се грижите за собствените си нужди или че натискът да бъдете „добър“ родител е твърде много.

Прегаряне се получава, когато стресът стане твърде силен. Може да се чувствате безпомощни и победени, можете да изпитате изтощение, да се чувствате откъснати или депресирани или да усещате ниска или никаква мотивация.

Проучване от 2021 г. установява, че около 82% от родителите са имали поне един от предупредителните признаци на бърнаут, като тревожност, нарушен сън, чувство на изолация, депресия и огромно умствено изтощение.

Няма един универсален знак, че определено имате родителски бърнаут.

По-скоро става дума за цял набор от възможни признаци и симптоми. Те включват:

 • физическо или психическо изтощение
 • сприхавост
 • чувство на тревожност или паника
 • чувство на депресия и липса на удоволствие от нещата, на които сте се радвали преди
 • желание да се измъкнете от децата
 • злоупотреба с храна, наркотици или алкохол
 • промяна в апетита
 • нарушен сън
 • силно неразположение
 • главоболие
 • болки в ставите и мускулите.

Важно е родителите да дадат приоритет на своето психическо и физическо здраве, за да са сигурни, че могат да бъдат присъстващи, позитивни и търпеливи с децата си . Това, че сте добър родител, не означава, че детето ви трябва да погълне целия ви живот. Родителството трябва да се разглежда в по-широк контекст на грижа за себе си, находчивост и благополучие.

Предложенията за справяне с родителки бърнаут са в следните посоки:

Отделете време за презареждане

Родителството може лесно ви го отнеме, но е важно да отделите време да се видите със собствените си приятели и да правите нещата, които обичате. И като цяло да си дадете време да презаредите батериите си, дори в името на самото родителство. Дори само 15 до 30 минути на ден презареждане може да ви помогне да осигурите по-положителна и спокойна среда у дома.

Според скорошно австралийско проучване, родителите, които са мили към себе си и отделят време за почивка, имат по-добро здраве и благополучие, по-уверени са в родителството си и имат по-положително взаимодействие с децата си.

Дайте приоритет на съня

Лягането в подходящо време и прилагането на релаксираща рутина за лягане ще ви помогне да осигурите най-добрия шанс за добър нощен сън. Опитайте се да изградите рутина, за да си осигурите място и време за сън.

Тренирайте

По-възможност навън. Според психолозите е жизненоважно за психическото здраве да излизате на открито и да правите упражнения – можете да оптимизирате така или иначе дефицитното си време, като съчетатете и двете.

Помислете за елиминиране на задачи

Една от основните причини за родителското прегаряне е, че родителите просто поемат твърде много. За да си дадете малко почивка, работете в екип с партньора си или с други близки и възможни помощници. Имайте предвид, че правенето на по-малко неща, на които можете напълно да се посветите и да се насладите, може да бъде по-продуктивно, отколкото да се опитвате да завършите всичко и да бъдете претоварени в процеса.

Говорете открито

Вместо да се опитвате да се справите сами със стреса и изтощението, свързани с прегарянето, не се страхувайте да потърсите помощ – независимо дали чрез официални канали като личния лекар, или просто като говорите с приятели и семейство. Много родители смятат, че има стигма около търсенето на помощ. Но ако ви е трудно, разговорите с приятелите и семейството ви могат да бъдат наистина полезни. Може да откриете, че и те са се борили със същото. А може да имат и подходящ съвет.

Вижте още:

7 мита за децата и развода