Какво се случва с женските хормони след навършване на 40

| от MamaMia |


Достатъчно е да си имал месечен цикъл и само веднъж, за да усетиш, че хормоните са сложно нещо. След навършването  на 40 се сблъскваме с всякакви нови въпроси и ситуации… Някои от тях по-изненадващи от всичко, което се е случвало с тялото ни преди. Когато перименопаузата или самата менопауза почукат на вратата, е крайно време да си изясним какво се случва с нашите хормони и как да ги превърнем в своя суперсила, вместо в проблем.

Има причина да поставяме женското здраве в светлината на прожекторите по-често, отколкото го правим. Грижите за него обикновено се пропускат или подценяват, започват твърде късно или директно се игнорират, ако ножът не е опрял до кокала. След навършването на 40, тази тенденция не само не се променя към по-добро, но дори се засилва.

Забелязали ли сте, че жените над 40 сякаш спират да присъстват във фокуса на общественото внимание – губят се от радара на маркетинговите анализи, от пазарните проучвания, от таргет групите, от разговора за политика, красота или култура, дори от здравните приоритети.

Менопаузата е една от най-значимите промени в тялото на жената, и въпреки това едно проучване, проведено между над 1000 американски жени над 40 красноречиво сочи, че 45% от тях дори не знаят разликата между перименопауза и менопауза, преди да започнат на свой гръб да изпитват промените в тялото си. Близо една трета от всички запитани са на мнение, че липсва достатъчно информация, която да ги подпомага да извървят пътя на менопаузата по-лесно. Освен това 73% от анкетираните жени изпитват физически признаци на менопауза, но им обръщат особено внимание, което не е изненадващо, като се има предвид, че само 57% се чувстват разбрани и подкрепени от своя лекар.

Въпреки че първата менструация бележи важна част от женствеността и същото се отнася и за финала ѝ, тази последна глава от репродуктивния цикъл обикновено остава в сянка. За разлика от западните подходи към здравеопазването, натуропатията и традиционната китайска медицина се занимават с перименопаузата от векове и това е добра посока откъде да започнем. Източният подход интегрира емоционалните аспекти, начина на живот и физическите аспекти на цялостното здраве на жената. Част от интегрираните стратегии за превенция на заболявания е да познаваме добре телата си.

И така, какво трябва да знаем за своите хормони?

Науката определя менопаузата като спиране на менструалния цикъл за поне 12 последователни месеца. А като перименопаузата се дефинират последните години от репродуктивния живот на жената. Както перименопаузата, така и менопаузата често идват с много нови преживявания – от горещи вълни до проблеми със съня до вагинална сухота. Всичко това сочи обратно към три ключови хормона: естроген, прогестерон и кортизол.

Естроген

Той е известен като „женския хормон“ и улеснява повечето от нашите репродуктивни процеси, но също така е отговорен за поддържането на критични физиологични елементи като здравето на сърдечно-съдовата система и костите. По време на перименопаузата нашите яйчници започват да произвеждат по-малко естроген, без да можем да го предвидим. По-ниските нива на естроген могат да бъдат причина за обичайните и напълно естествени менопаузални преживявания като вагинална сухота и горещи вълни.

Прогестерон

Прогестеронът, понякога наричан „хормон на спокойствието“, се произвежда от нашите яйчници, матка и надбъбречни жлези. Известно е, че помага за регулиране на менструалния цикъл, но също така играе роля за успокояване на настроенията ни и регулиране на съня ни. По време на перименопаузата нивата на прогестерон естествено намаляват. Но тъй като прогестеронът е известен с това, че балансира естрогена, това може да означава по-високи нива на естроген или естрогенна доминация, което от своя страна е свързано с непредсказуеми месечни цикли, повече ПМС и общи промени в настроението.

Кортизол

Повечето от нас вече са запознати с така наречения „хормон на стреса“, който играе роля в кръвната захар, метаболизма и възпалителните процеси. Но как се отразява той на перименопаузата? Когато сме подложени на повтарящ се стрес, тялото ни избира дали да произвежда кортизол или прогестерон. Изправени пред продължителен стрес, нашите нива на прогестерон могат да намалеят по-бързо от това, което би се случило естествено, за сметка на повече кортизол. В допълнение към неконтролираните нива на естроген, кортизолът има свои собствени не толкова идеални ефекти върху тялото, от повишаване на апетита до нарушаване на концентрацията и настроението. В комбинация с това средната възраст на човек по принцип се води най-стресовата в живота му, дори и без да съществуваше менопауза.

Не е здължително балансирането на хормоните ни да изисква медикаменти.

При всички положения, медикаментозната терапия не може и не трябва да се предприема на своя глава, без консултиране с лекар и провеждането на необходимите изследвания. Съществуват и различни безвредни добавки, които могат да се добавят към изписани препарати или да се приемат самостоятелно, съдържащи например кава, витекс, лавандула, бял трън, глог, но дори и за тях е препоръчително преди това да вземем съвет от експерт. И все пак има някои действия, които можем да предприемем и сами, и те нямат нищо общо с пиенето на лекарства и добавки:

Да се наспиваме

Сънят може би е сред най-важните фактори за хормоналния баланс. Нивата на някои хормони могат да се повишават и падат през целия ден в отговор на проблеми като качеството на съня.

Да избягваме синя светлина

Излагането на синя светлина, като например от мобилни телефони или компютърни екрани, може да наруши цикъла на съня. Тялото реагира на тази светлина, сякаш е дневна светлина, и регулира хормоните в отговор на това. Проучване от 2015 г. отбелязва, че излагането на ярко изкуствено осветление през нощта може да обърка тялото, карайки го да потиска хормона мелатонин, което може да повлияе отрицателно на много функции. Избягването на изкуствено осветление може да помогне за регулиране на хормоните и възстановяване на естествения циркаден ритъм.

Да намалим стресовите фактори

Каквото и да ни коства това, прекалено важно е, че да го пренебрегнем. Стресът води до повишаване на адреналина и кортизола. Ако нивата на тези хормони са твърде високи, това може да наруши цялостния баланс и да допринесе за фактори като затлъстяване, промени в настроението и дори сърдечно-съдови проблеми.

Да бъдем физически активни

Хормоналните ефекти на редовните упражнения могат да предотвратят преяждането. Проучване от 2014 г. отбелязва, че дори кратките ежедневни упражнения помагат за регулирането на хормоните, които контролират апетита.

Да намалим захарта

Констатациите от анализ от 2015 г. подкрепят идеята, че захарта играе роля при проблеми като метаболитни заболявания и инсулинова резистентност. Това предполага, че премахването на захарта от диетата може да помогне да се поддържат нивата на хормоните, включително инсулина, под контрол. Някои хора избягват специфични захари. Въпреки това, изследване от 2015 г. установи, че трапезната захар, царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза и медът предизвикват подобни реакции. Следователно човек може да се възползва от избягването на всички добавени захари, а не на определени видове.

Да ревизираме храненето си цялостно

По-просто е, отколкото звучи. Достатъчно би било да контролираме какви мазнини ядем, да приемаме повече фибри, да приемаме повече мазна риба и да избягваме преяждането. Защо? Здравословните мазнини могат да помогнат за поддържане на баланса на хормоните, участващи в апетита, метаболизма и чувството за ситост. Зехтинът например може да балансира нивата на хормон, който регулира апетита и стимулира храносмилането на мазнини и протеини. Фибрите също участват в регулацията на хормоните ни, а наред с това помагат за здравето на червата. Що се отнася до рибите, високите нива на мазнини в някои от тях могат да допринесат за здравето на сърцето и храносмилането и могат също да са от полза за мозъка и централната нервна система. Проучване от 2018 г. показва, че храненето, богато на мазна риба, може да помогне за предотвратяване на разстройства на настроението като депресия и тревожност. В някои случаи добавянето на мазна риба към диетата може да допринесе за лечението на разстройствата. Омега-3 в мазната риба може да играе особено важна роля за балансиране на настроението, ефект, който е пряко свързан с превенцията на последиците от менопаузата.

Пиенето на зелен чай и спирането на цигари също имат пряко благотворно отражение върху баланса на хормона ни. И ако горните препоръки са общовалидни за всеки човек, два важни съвета се отнасят конкретно до жените и техните хормони.

Да внимаваме с млечните продукти

Млечните продукти са важен източник на хранителни вещества според много хора, макар че веганите се справят идеално и без тях. Въпреки това, жените, загрижени за нивата на репродуктивните си хормони, следва да внимават с приема им, особено когато става дума за сметана или кисело мляко. Проучване от 2017 г. открива връзка между яденето на сметана и кисело мляко и липсата на овулация.

Да помислим за алтернативна медицина

Има известни доказателства, че алтернативните терапии или добавки могат да се справят с някои хормонални проблеми. Например, проучване от 2015 г. установи, че рутинната китайска билкова терапия е довела до удвояване на нивата на бременност сред участничките с безплодие в сравнение със западното, базирано на лекарства лечение, докато проучване от 2016 г. съобщава, че черният кимион помага за повишаване на нивата на естроген и, съответно, е полезен за хора в менопауза.

Истината е, че може да има много неща, които не знаем за нашите хормони, но винаги можем да сес научим и има какво да предприемем за тях. Бързо сме склонни да ги обвиняваме за всеки дискомфорт, но нашите женски хормони също контролират и много положителни аспекти от здравето и физическите ни усещания – от здравето на мозъка през здравето на сърцето до нашия сексуален живот! С малко повече знания и много подкрепа нашите хормони могат да бъдат нашата суперсила. Всеки етап от живота е нещо за празнуване и понякога след 40 партито едва сега започва.

Вижте още:

Онче-бонче, счупено пиронче, риба щука, менопаузата е тука!


Повече информация Виж всички