„Аз съм веган!“ на всяка дума и още 5 заблуди за веганството

| от Лора Младенова |


Има толкова много стереотипи и погрешни схващания за веган храненето, които се въртят навсякъде. В социалната среда, в социалните медии, в офиса, у дома. Ако всъщност сте любопитни да дадете шанс на веганството или просто искате да научите за този начин на живот, ще ви бъде най-лесно да го направите, като подходите непредубедено.

„Аз съм веган!“ са първите думи на вегана.

И при запознанство, и в обикновен разговор, който няма нищо общо с темата. Разбира се, че има досадни вегани, които могат да говорят само за това или да критикуват съдържанието на чинията ти, без да си ги попитал. Много по-често обаче се случва обратното – веганите да получават непрекъснати критки, въпроси, вицове, обиди, мнения и непоискани коментари относно начина си на хранене и на живот. Ако получаваха по левче за всеки път, когато чуят репликата „хе-хе, пък на мен любимият ми зеленчук расте на кокал“, щяха да ядат само в най-скъпите веган ресторанти, и то тофу, поръсено с диамантен прашец, честна дума. Ако ви обясняват мотивите си дълго и широко, или пък ви занимават с визията си дали всеки трябва да е веган, то е, защото вероятно сте ги питали или сте отворили темата. Ако се появяват на протести за мир и ненасилие с веган постери, то е защото асоциират потисничеството над животните с всяка друга форма на потисничество, тъй като всички те идват от едно и също място – усещането за превъзходство над природата или друго живо същество по някакъв признак.

Ето и още пет мита за веганството, които може просто да ви накарат да се замислите за промяна на начина си на живот.

Да си веган е скъпо

Да, предварително опакованите храни понякога могат да изглеждат малко скъпи, веган или не. Но като вземете предвид, че веганите не ядат месо – един от най-скъпите хранителни продукти (поне когато е качествено) – може да видите реално отражение от това в редуциране на бюджетното ви перо за храна. Освен това основните продукти на веганската диета – пълнозърнести храни, ориз, бобови растения, зеленчуци и плодове са почти винаги достъпни. Като цяло веганската диета може да бъде много бюджетна.

Ако поръчвате или купувате готови храни непрекъснато, действително няма как да ви излезе изгодно. Но ежегодното спазване на постите винаги се оказва най-бюджетният период от годината за мен. Тайната? Просто пазарувам свежи сезонни продукти от кварталната бакалия.

Не си набавяте достатъчно протеини, когато сте вегани.

Веганите получават пълен набор от растителни протеини от овес, киноа, боб, спанак, тофу, леща, броколи, ядки, семена и др. Протеинът е този сред трите основни макронутриенти, който ви държи сити по-дълго, дава ви енергия и ви помага да изградите мускулна маса. А веганската диета осигурява достатъчно, за да може тялото ви да функционира правилно. Обикновено си набавяте и повече фибри в сравнение с хората, придържащи се към други типове хранене.

Да си веган е ограничаващо.

За повечето хора може да изглежда ограничаващо да се откажат от всички животински продукти, включително месо, сирене, яйца и риба. Вместо да се фокусирате върху това, което не можете да ядете, фокусирайте се върху това, което можете да ядете – може да се изненадате от разнообразието, което веганството може да предложи. Стига, разбира се, вие самите наистина да искате да сте вегани. Но дори и да не искате, винаги можете да опитате да си определите разтоварващи периоди, да спазвате пости или да превърнете в традиция идеята някой и друг ден от седмицата да хапвате само веган храни. Ще помогнете на организма си и на околната среда едновременно.

Всъщност веганството може да отвори ума ви за толкова много повече хранителни опции и възможности, които могат да включват изпробване на нови вкусове, подправки и методи на готвене. Също така, друг мит е, че веганите не могат да излизат да се хранят с приятели, но е възможно, все по-възможно – поне в големите ни градове все се намира по някой ресторант, в който представата за веган храна не е пържени картофи и топка ориз.

Няма здравни ползи от веганството.

Известно е, че веганството и други диети на растителна основа намаляват риска от хронични заболявания като рак, диабет, хипертония и сърдечни заболявания. За някои от тях тази теза е научно потвърдена. Веганската диета също може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите холестерола си.

Да бъдеш веган е твърде трудно.

Промяната в начина на живот и придобиването на нов навик винаги е предизвикателно. Но след като се придържате към плана, веганската диета може да стане втора природа за вас. Много от любимите ви храни имат ароматни вегански заместители, просто направете проучване, ако нещо конкретно ви липсва. Дори и само обилното подправяне на ястията с кимион може да залъже глада за месо, ако човек изпитва такъв. Има цял куп ресурси, благодарение на които можете да започнете бързо и лесно своя вегански начин на живот. И колкото повече научавате за веганството (или всъщност това се отнася и за всяка друга тема), толкова по-лесно е да се ориентирате из нея и да продължите уверено напред.

И два мита лично от мен за финал:

Всеки трябва да бъде веган? Не. Но всеки може да пробва, ако иска, да научи повече, да опита да застъпи повече веган храни в режима си и.или да намали консумацията си на месо и млечни продукти. Или поне да се интересува повече за източниците и начина на добиване на храните, които избира за себе си – дори и от чист егоизъм, заради организма си.

Всички вегани са свестни и симпатични хора? Също не. Да си веган не те прави автоматично извисен над другите, а ако случайно си го мислиш, това донякъде изключва симпатичността.

Вижте още:

Хранителният терапевт Михаела Белорешка: Никога досега в човешката история не сме се хранили от скука