Къде как захранват бебетата

| от Росица Гърджелийска, по motherandbaby.co.uk |


Зеленчуковите пюрета са най-често това, с което първо захранваме нашите бебета, но дали това е така и в други култури и държави по света?

Ще разгледаме как хората захранват децата си в различните държави по света, от Индия до Перу.

Япония

Повечето родители започват захранването с оризова каша, която се нарича okayu, като постепенно следващите седмици преминават към морков и тиква. На японските бебета не им ечужда и питателната супа мисо, на която започват да се наслаждават от първия си рожден ден.

Мексико

Както много други латиноамерикански държави, в Мексико също захранват бебетата си със супи, тортиля, авокадо, боб и плодове като папая. Мексиканските майки са известни и с това, че добавят щипка сушено чили или капчици лайм върху плодовете за овкусяване.

Виетнам

Първата твърда храна, която дават на бебетата във Виетнам е обикновено пасиран ориз, сготвен или с вода, или с пилешки бульон, като впоследствие добавят и зеленчуци като моркови. Когато децата станат между 18 месеца и 2 години, започват да им дават и по-сложни храни като супи и стир-фрай (или стър-фрай).

Швеция

От момента, в който навършат 6 месеца, välling се превръща в основната храна за шведското бебе. Това е преработена зърнена закуска, по-гъста е от кърмата и адаптираното мляко, и се хранят с бутилка.

Перу

Подобно и на други южноамерикански държави, първият вкус на твърдата храна, който бебето получава в Перу, е плодът гранадила (без семената), който е вид маракуя, богата на фибри и важни минерали, включително фосфор, желязо и калции.

Индия

Кичди или дал кичди е хранителна индийска гозба, която се приготвя с леща, ориз, гхи и щипка куркума – идеална за бебета над 6 месечна възраст. Хинду бебетата опитват за пръв път твърда храна по време на церемонията Анапрашан, където бебето е облечено с официални дрехи, благословено е от свещеник и е захранено с първата си хапка оризова каша.

Хаваи

Пой, ферментирала паста от корен от таро, е първата храна за бебетата в екзотичните Хаваи. Тази лесно-смилаема древна храна от островите е известна със своите противоалергични свойства и е по естествен начин – безглутенова.

Филипини

Оризова каша, наречена Лугау е често първата полутвърда храна, която дават на бебетата. Тя също може да се сготви с пилешки бульон, джинджифил и чесън. Този бульон е лек за стомаха и е често се хапва от филипинците, когато не се чувстват много добре.\

Италия

Италианците приготвят своите пюрета (обикновено морков и тиквичка) по малко по-интересен начин, като добавят малко зехтин, щипка пармезан и включват месо след 6-месечна възраст.


Повече информация Виж всички