Гестационен диабет – симптоми, причини, последици

| от MamaMia |


По време на бременност някои жени могат да развият високи нива на кръвната захар. Това състояние е известно като гестационен захарен диабет или просто гестационен диабет. Обикновено това се случва между 24-та и 28-та седмцица от бременността.

Гестационният диабет е относително често срещан. Той се случва на до 14% от жените. Развитието му не означава, че жената е страдала от диабет, преди да забременее, или че ще продължи да има заболяването ѝ за в бъдеще, но, за съжаление, рискът от диабет тип 2 действително се повишава занапред. Ако гестационният диабет не се третира правилно, той увеличава и опасността детето да развие диабет, или да настъпят усложнения по време на бременността или раждането.

Защо се развива гестационен диабет

Точната причина за гестационния диабет не е известна, но в основата му със сигурност стои хормонален дисбаланс в организма. При бременност тялото произвежда по-големи количества от някои хормони, включително човешки плацентен лактоген, както и други хормони, които повишават инсулиновата резистентност. Те влияят на плацентата и помагат да се задържи бременността. Увеличаването на тяхното количество обаче може да направи тялото резистентно към инсулина, който регулира кръвната захар. Този хормон отговаря за транспорта на глюкозата от кръвта към клетките, където се използва за енергия. По време на бременност тялото естествено става леко инсулиново резистентно, за да може да осигури в кръвнния поток повече глюкоза, която да бъде предадена на бебето. Ако инсулиновата резистентност стане твърде силна, нивата на кръвната глюкоза може да се повишат необичайно. Така се появява гестационният диабет.

Вижте още: Какво е диастаза?

Симптомите са по-скоро рядкост, отколкото правило.

Ако гестационният диабет изобщо причинява симптоми, те вероятно са в лека форма. Могат да включват едно или повече от следните състояния:

 • умора
 • замъглено зрение
 • прекомерна жажда
 • прекомерно чести позиви за уриниране
 • гъбични инфекции.

За сметка на това са известни серия от фактори, които могат да повлияят на по-високия риск да се прояви товаа заболяване по време на бременността. Сред тях са:

 • високото кръвно налягане
 • наднорменото тегло при забременяване или по време на бременността
 • генетична предразположеност към диабет
 • многоплодна бременност
 • развитие на гестационен диабет при предходна бременност
 • синдром на поликистозни яйчници
 • безпричинен спонтанен аборт в миналото или мъртво раждане
 • приемане на стероиди

Гестационният диабет е по-характерен за определени раси и етноси.

Вижте още: Как да контролираме стреса по време на бременността

Заболяването се диагностицира от лекар с определени тестове.

Лекарите, които следят бременността, следва рутинно да проверяват бременните жени за признаци на гестационен диабет. Ако бъдещата майка няма фамилна анамнеза за диабет и има нормални нива на кръвната захар в началото на бременността, прегледът най-вероятно ще се извърши между 24-та и 28-та седмица от бременността. Обикновено лекарите започват с тест за глюкоза, за който не е необходима подготовка. Жената приема глюкозен разтвор и на определено време се замерват нивата на кръвна захар. За поставяне на правилна диагноза лекарят може да прецени да извърши и по-обстойни изследвания.

Може да се установи наличието на два разлчни типа гестационен диабет, първият от които може да се регулира само чрез правилен хранителен режим, докато вторият изисква прием на инсулин и други перорални медикаменти.

Вижте още: Раждане Made In BG – или масово секцио, или масово недоверие

Балансираната диета е ключът към правилното третиране на гестационния диабет и в двата случая.

Особено внимание трябва да се обърне на баланса при приема на въглехидрати, протеини и мазнини, както и на редовността на храненето. Сред полезните въглехидрати при това състояние са например пълнозърнест кафяв ориз, грах, леща и други бобови растения, съдържащи нишесте, зеленчуци с ниско съдържание на захар, плодове. По отношение на протеините, бременните трябва да се опитват да ядат две до три порции, включващи протеин ежедневно. Добрите източници на протеини включват постно месо и домашни птици, риба и тофу. Рибите с високо съдържание на живак обаче трябва да се избягват. Здравословните мазнини в режима на бременните жени включват несолени ядки, семена, зехтин, авокадо.

При неправилно третиране гестационнният диабет може да доведе до усложнения.

Нивата на кръвната захар може да останат над нормара през цялата бременност. Това може да доведе до усложнения и да повлияе на здравето на детето. То може да се роди с наднормено тегло, затруднено дишане, ниска кръвна захар, раменна дистокия, която да затрудни самото раждане. ПРи тези деца е по-висок и рискът от развиване на диабет в течение на живота им. За майката перспективата за развитие е кръвната захар да се нормализира след раждането, но завишената опасност от развитие на диабет от тип 2 остава.

Добрата новина е, че някои здравословни навици могат да помогнат за намаляване на риска от гестационен диабет, макар и не да го изключат напълно. На първо място това са здравословното хранене и физическата активност, дори и тя да е лека. За жените с наднормено тегло е важно да се консултират с лекар за здравословни начини за леко отслабване, преди да забременеят. По време на самата бременност всички жени следва да търсят пренатални грижи, да следят състояението си  редовно и да следват всички препоръчани лекарски препоръки.

Вижте още: 

„Боже, в какво се забърках?!“ или последните седмици от бременността


Повече информация Виж всички