Бременността – най-големият ужас на работодателите

| от Работеща майка |


Темата за равенството между половете на работното място няма да загуби актуалност, но докато можем да говорим за успехи по отношение на изравняване на заплащането в някои сфери, то има една тема, по която равенство няма да има – забременяването…

Макар че на теория татковците могат да изберат да си вземат дълго бащинство, а майките да се върнат на работа рано-рано, фактори като кърмене например, възпрепятстват много семейства от този избор. Така или иначе – това е избор, личен избор.

Не и ако питате работодателите.

Преди време моя приятелка в голям австрийски град отиде на интервю за работа. Не мина добре не защото е източноевропейка, а защото… е жена с дълга връзка в детеродна възраст. Макар и неомъжена, това че живее с приятеля си от години се оказа голямата причина да не бъде избрана за позицията въпреки квалификацията си. Логиката? Тя е на 30+, скоро ще поиска да забременее и тогава – все тая, че е наета, щом няма да е на работа.

Тази история доста ме смути, защото мислех, че подобни неща се случват само у нас. Имах шефка, която редовно напомняше 40+ годишна колежка, че никога няма да забременее. Имах и друга, която редовно влизаше в офиса, подпитвайки жените от екипа не планират ли бременност. Имах и шеф, който не искаше да наеме служител – жена на работа, защото е наскоро женена – сещате се, австрийската логика с „каква файда, че я наемаме, като тепърва ще тръгне да ражда“.

Оказва се, че това е световен проблем, а жените наистина получават „наказателни точки“ от бъдещите работодатели заради „опасността“ да излязат по майчинство. И ако си мислите, че това се отнася само за работата на пълен работен ден, грешите. Дискриминацията е дори по-голяма, когато си говорим за почасова работа.

Мащабно изследване, публикувано в списание Labour Economics, показва, че при наемането на работна ръка има дискриминация по отношение на фертилността. Данните обхващат Германия, Швейцария и Австрия. Оказва се, че омъжени жени, които нямат деца, имат по-малки шансове да бъдат наети почасово за разлика от по-възрастни жени с пораснали деца. Работодателите виждат сред жените, които все още не са родили, „риск от забременяване“

Учените откриват, че е най-вероятно жени, които имат две деца във възраст за започване на училище, да бъдат наети на работа, докато омъжени жени без деца имат най-ниски шансове, що се отнася до работа на непълен работен ден.

И ако изследването се фокусира върху немскоговорящи страни, то проблемът не е локален. Изследване от 2018 година, проведено във Великобритания, открива, че 28 процента от работодателите не биха наели жена, която е наскоро сгодена или омъжена, защото предполагат, че скоро може да поиска семейство, т.е. бебета.

В САЩ на щатско ниво работодателите нямат право да дискриминират служители заради вероятността да забременеят или намерението да забременеят, но неофициално редица работодатели признават, че не наемат жени точно по тази причина.

Големият проблем тук е, че почасовите работни места са най-подходящи за хора, които планират семейства, тъй като дават възможност за съчетаване на служебните задължения със семейните. Затова е още по-изненадващо, че точно тези работодатели възприемат децата като риск, на който не искат да излагат бизнеса си.

Същевременно се оказва, че според изследване на Perdue жените, които работят на непълен работен ден, всъщност са най-продуктивните членове на екипа. Не само това – те са склонни да работят и със средно 20 минути на седмица повече, без да очакват допълнително възнаграждение или компенсация. Това, макар и негативно за работещите майки, е добър знак за работодателите, защото показва, че тези жени са продуктивни и лоялни. Затова е трудно да се разбере логиката, при която тези жени са оставени на заден план, защото потенциално някой ден някога в бъдещето биха решили да имат деца.

Така се оказва, че работодателите дискриминират не само майките, които вече имат деца, а и тези, които планират някой ден, може би… да създадат семейство. Бизнес логика.


Повече информация Виж всички