„Аааа, днес няма да пия, ъъъ, защото…“: Невинните лъжи, с които да скриете ранната бременност

| от MamaMia |


Една от от първите предизвикателства, които бременността поднася на бъдещите майки, е комуникационно. Умирате си от желание да споделите голямата новина, но също така искате да изчакате, докато отминат поне първите 12 седмици. Не искате никой да разбира, преди да сте сигурни, че всичко с плода е наред, не ви се отговаря на несъобразителни въпроси, чудите се как да поднесете информацията на шефа си, и държите най-близките ви роднини и приятели да научат преди най-досадните ви и любопитни далечни познати.

Когато започнете да отказвате сутрешно кафе или коктейл след работа, най-наблюдателните ви колеги сигурно ще се усъмнят, особено ако вече са знаели, че искате да си имате бебе. Нуждаете се от практически съвети как да запазите бременността в тайна, преди да започне да си личи физически? Ето как може да постъпите в някои от най-често срещаните издайнически ситуации:

Когато ви предложат тренировка преди работа…

Свикнали сте да правите сутрешен джогинг, да посещавате йога практика, или да се събуждате с малко зумба или табата? Е, сутрешното гадене и обичайната за това време от денонощието замаяност през първите седмици от бременността вече не ви го позволява. Опитайте да предложите първи по-късна тренировка – през обедната почивка или след работа. Стига да сте сигурни, че тогава ще ви е комфортно да се справите. На приятелите ви няма да им хрумне да се усъмнят, ако просто предпочетете следобедния пилатес пред зумбата сутринта. В случай че се чувствате дискомфортно през целия ден, опитайте да се оправдаете с лека контузия, която ви вади от строя за месец-два – например разтежение в коляното или навехнат глезен.

Вижте още: Пилатес е съвършената тренировка, но защо?

Когато ви се догади в офиса…

И вече не сте на 20, че да намигнете на колегите си, че сте имали тежка вечер в Студентски град.  Носете си ментови дражета или джинджифилови бонбони, за да туширате позивите за повръщане. И пийте вода и джинджифилов чай през целия ден, за да поддържате нивата си на хидратация. Старайте се да оставяте време за възстановяване между служебните си срещи – вече няма да имате възможност да тичате от един ангажимент в друг. И непременно се възползвайте максимално от опцията за дистанционна работа, ако разполагате с такава.

Когато дойде време за традиционното сутрешно кафе…

Спирането на кафето е един от първите сигнали, които карат колегите да изпитват съмнение. Ако някой ви попита защо сте сменили кафето с фреш или лимонада, споделете, че имате проблеми със съня и лекарят ви е посъветвал да опитате ограничаване на кофеина. Или пък си донесете термо чаша от къщи – никой няма да проверява кафе ли има вътре. Ако пък никой не любопитства, замълчете си по темата, изпадането в свръхоправдателен режим също е знак, че нещо се случва.

Вижте още: Кофеинът пречи на бременността

Когато предложат суши за обяд или вечеря…

Всички около вас знаят, че вие обожавате суши, но как да им обясните, че ще го пропуснете този път, без да кажете, че вече храните двама. Най-лесният начин е  за работа да си приготвяте обяд от вкъщи – в тази инфлация никой няма да се усъмни, че опитвате да намалите разходите. Ако става дума за покана за вечеря, излъжете, че сте посещавали суши ресторант съвсем скоро и дайте още по-атрактивно контрапредложение. 

Когато е петък вечер…

И приятелите ви са свикнали, че в този ден сте по партита с коктейл в ръка или звъните на всички за по бира на пейка. Е, няма нужда тотално да се отказвате от социални мероприятия. Ако партньорът ви се присъедини към вас в бара, просто поръчайте две еднакви напитки, след което сменете чашите, когато тяхната намелее. Ако сте сами, се оправдайте, че сте с кола, или просто отидете първи и поръчайте безалкохолен коктейл, след което си искайте цяла вечер от същото. Никой няма да инспектира съдържанието на чашата ви.

Вижте още: Изумителните неща, които се случват на тялото, когато спрем пиенето

Когато ви очаква семейно събиране…

Може изведнъж да разберете, че да заблудите приятелите си, е много по-лесно, отколкото да хвърлите прах в очите на семейството си. Отказът от чаша вино с обяда веднага сигнализира майка ви и баба ви, че нещо се случва. Опитайте да бъдете домакини на събирането, ако това не ви натоварва прекалено. Наливайте напитките в кухнята и се старайте да не забележат, че вашат, макар и същата на цвят, е безалкохолна. Или се оправдайте с препиване предната вечер или със скорошно хранително натравяне. но този номер ще сработи само веднъж. Ако ви попитат директно, кажете им, че те ще са първите, които ще научат от вас, ако имате щастлива новина. Няма пречка и наистина да бъдат, когато прецените, че му е дошло времето. 

Вижте още: „Ще ставате баба и дядо!“

Когато по-голямото ви дете иска на ходите на лунапарк…

А на вас вече не ви е до скоростни влакчета. Тук на помощ може да се притече другият родител, който да се качи вместо вас, или дори да помолите приятел или роднина да заведе детето този път, като се оправдаете с друг ангажимент и обещаете да се реванширате. Може също така да предложите на детето кино, куклен театър, среща с приятелче, открит урок по рисуване… всичко, което би го заинтригувало достатъчно, но и е достатъчно комфортно за вас.

Когато вече никоя дреха не ви стои като преди…

Ако откриете, че дрехите ви започват да ви стягат около корема и кръста, можете да опитате няколко корекции на гардероба, преди да се примирите с издайническия гардероб за майчинство. Ако не сте готови за облекло за бременни, но не можете да издържите още един ден да се задушавате в обичайните си дрехи, инвестирайте в няколко евтини модела в по-голям размер – помислете за небрежни клинове, туники, широки ризи от втора употреба.

Вижте още: 

Втора употреба – от мръсна дума до последен писък на бавната мода


Повече информация Виж всички