17 начина да бъдеш по-щастлив родител

| от Росица Гърджелийска, по alphamom.com |


Чували сме израза – ако мама не е щастлива, никой не е щастлив. Вярно е. Обратното е също важно- ако цялото семейство не е щастливо, мама също не е.

Определено имаше период по време на живота ми като майка, когато оставях ежедневието ми да попречи на това да се чувствам щастлива. Това, което се опитвам да кажа, е че не се наслаждавах на момента, защото винаги мислех за следващия момент, или за мръсните чинии в мивката, за прането, което трябваше да изпера…

Изглеждаше сякаш винаги има нещо, което ми пречида съм истински щастлива в настоящиямомент.

Чаках с нетърпение следващата година, когато децатащепроходят, или проговорят най-накрая, илище могат сами да се закопчават в столчето на колата…мислих си, че тези малки неща ще направят живота ми по-лесен и съответно – ще ме направят по-щастлива. Когато бях млада майка, завършваща колеж и с малко пари си мислих, че ако имам малко повече пари няма да съм толкова стресирана и ще съм по-щастлива. Това което открих обаче е, че в момента, в който парите вече не бяха проблем, веднага намирах други неща, които ми пречат да съм щастлива.

Осъзнах, че нещата, които много ме дразнеха като млада майка не са от особено значение.

Така че положих осъзнато усилие да разбера кое ме прави най-щастлива. А на останалите неща спрях да обръщам внимание. Има ли начин да си просто по-щастлив? Или истинската тайна се крие в това да престанеш да се побъркваш от неща, които са без значение? Какво може да направиш, за да допуснеш повече радост и щастие в живота си? Открих, че това се постига чрез малките неща, които са от най-голямо значение.

Бъдете мили

Това е единственото правило, което имаме вкъщи. То не е просто правило,а водещ принцип, по който искам семейството ми да води живота си. Бъди мил с всеки и още по-мил с тези, които не го заслужават. Още повече, бъди мил със себе си. Звучи като клише, но колкото повече сърдечност изразяваш, толкова повече ще се връща обратно към теб. Кармата не е само за негативни неща или както наскоро чух: „Кармата е единствено кучка, ако и ти си.“

Прави комплименти на децата си

Намирай по нещо всеки ден, за което да ги похвалиш. Някои дни може да е нещо малко и незначително. Миналата седмица едно от децата ми – буен, сърдит тийнейджър, ми късаше последните останали здрави нерви. Беше в кухнята и си приготвяше нещо за хапване, когато влязох и казах,“Много си добър в правенето на шоколадов шейк.“ Той ме погледна със съмнение, „Това сарказъм ли е?“ Уверих го, че не е. Той често си прави шоколадови шейкове и братята и сестрите му винаги молят да направи по чаша и за тях. Той се засмя. Но това, което всъщност стана, е че негативното му настроение се изпари. Понякога всички ние се нуждаем от това. Забелязала съм, че децата ми са научили този модел на поведение и когато се чувствам натоварена или изнервена, често забелязват и ме хвалват за нещо произволно или ми казват нещо мило. Това безотказно променя настроението ми.

Погледни нещата по-глобално

Тази сутрин 8-годишният ми син избухна гневно заради чифт спортни къси панталони, с които искаше да се облече за училище. Казах му да се преоблече, защото са стари, леко дрипави и доста тесни. Въпреки това, той беше решен да ги носи на училище. Започнах да споря с него, но тогава си помислих „Защо ми пука толкова?“

Едно от по-големите ми деца беше свидетел на тази сценка, погледна ме и ми каза: „Не мога да повярвам, че му се даде, само защото той има ужасна прищявка!“Аз му отговорих: „Не съм му се дала, промених решението си, защото наистина е без значение. Не трябваше да започвам подобен спор така или иначе.“

Това е урокът, който научих. Преди винаги се вбесявах заради подобни малки неща, когато децата ми бяха по-малки. Не исках да си мислят, че могат да ме тъпчат и затова отстоявах позицията си. Има моменти, когато наистина трябва да отстояваш позицията си, но има и такива, когато трябва да отстъпиш. Предпочитам да имам по-спокойна сутрин и всички да са щастливи около мен.

Намирай време да правиш неща за себе си

Какво обичаш да правиш? Ами, отиди го направи!

Забавлявай се с децата си

Дръж се глупаво и наивно. Смей се на безумните им шеги. Пращай на по-големите си деца смешни снимки и видеа. Включи ги към нелепостите на деня си. По-големите мидеца много се забавляват, когато се опитвам да се правя на готина.

Отстъпвай

Независимо за какво става дума. Перфектно изчистена къща, цветово координирани дрехи на децата, независимо какво предизвиква напрежение, отстъпи. Аз лично обичам да чистя. Намирам го за релаксиращо. Въпреки това никога няма да видите цветя в саксии предвратаат – е, поне не живи, нито пък децата ми ще носят някога изгладени дрехи. И знаете ли какво? Това е окей за мен. Също както е и наред, че тинейджърите ми искат да живеят в стаи, които са като извадени от епизод на Hoarders (телевизионно шоу за хора, които не изхвърлят никога нищо). Затова Господ е измислил вратите, за да не трябва майките да гледат огромни планини от дрехи по земята.

Нещо забавно – вчера единият ми син си забрави анцуга вкъщи. Обади ми се на обяд, за да ме помоли да му го занеса. Точно когато щях да затворя, той ме попита, „Не искаш ли да разбереш къде е?“ А аз му отговорих, „Да не би да е някъде другаде, освен на земята?“

Преди крещях на децата си да оправят стаите си. Влизах и сама ги подреждах. А сега реших, че стига да няма храна, опаковки или реален боклук, щом искат дрехите им да са купчини, смачкани на земята, нека така да бъде.

Не се престаравай!

Имам една приятелка, която прави програмата на децата си, така че всеки един момент от деня им да бъде запълнен. Изтощаващо е дори само да си говорим за всичките дейности на децата й. Но понякога попадам в клопката й и след това се чувствам сякаш лишавам децата си от нещо. Но не е така. А и винаги съжалявам, когато се запиша на твърде много неща. Домошар човек съм. Децата ми, като цяло, също. Една дейност на срок е достатъчна за тях, а и за мен също.

Не се прави на мъченица

Ако имаш нужда от помощ, поискай помощ. Ако трябва да платиш за помощ, също го направи.

Всяка сутрин си давай време да се нагласиш

Не е нужно да е нещо официално. Просто дрехи и сресана коса. По този начин поне това не ми виси на главата цял ден. А и ако дойдат неочаквани гости, не се крия в опит да намеря сутиен.

Бъди спонтанна

Вместо постоянно да планираш неща, аз предпочитам да изненадам децата си. Например да ги взема от училище и да ги заведа на кино. Да ядем вкусната закуска за вечеря. Да им кажа да се обадят на приятелите си и да дойдат на вечер на пица и филм. Да ги заведа на нощен пикник и да се опитаме да разпознаем съзвездията. Предпочитам да правя тези неща спонтанно, защото, ако се опитам да ги планирам, обикновено животътнамира начин да попречи. Най-хубавите спомени от детството ми са, когато спонтанно сме правили нещо. Може би, защото по този начин не си изграждаме предварителни очаквания.

Планирай менюто предварително

Не обичам да готвя, но открих, че ако предварително планирам какво ще ядем за вечеря, не се напрягам толкова. Няма по-ужасно нещо от това децата ти да са гладни, да те наблюдават, докато готвиш, а да се окаже, че половината съставки ти липсват. Това предизвиква много стрес за мен, защото не съм от хората, които могат да сготвят нещо страхотно с каквото намерят.

Попитай децата си какво искат да правят

Може да се изненадаш от резултата. Бяхме на почивка и още първия ден започнах да чувам оплаквания, че им е скучно. Ето защо накарах дъщеря си да направи списък с нещата, които иска да направи. Списъкът включваше: да скача на батут с пусната пръскачка за трева, да яде сладоледена мелба с бита сметана за вечеря, да пусне хвърчило, да направи сладки. Нямаше причина да не направим тези неща. Те бяха сравнително разумни и евтини. Като се прибрахме дъщеря ми обяви, че това е била най-хубавата почивка. Ура!

Ограничи гледането на новини

Светът не е пълен с толкова злини, колкото новините показват. Няма причина да се налага да знаеш всяка една хорър история, която се случва по света. Доволна съм да не знам повечето, или поне да не знам кървавите подробности.

Прекарвай пълноценно време с децата си

Оставям телефона си, когато децата ми се приберят от училище. Прекалено лесно е да се разсееш. Предпочитам да си говоря с децата ми и да чуя за деня им, отколкото да чета Туитър. Децата ми все още обичат да ми разказват за дните си в детайл. Скоро няма да искат, така че сега се наслаждавам на тези моменти.

Прави упражнения

Преди ги мразех, но сега ми доставят удоволствие. Освен това, че мога да се побера в късите си панталонки, се наслаждавам и на начос, а това ме прави много щастлива. Единият ми син обича всякакви физически активности. Преди няколко години, когато разбра, че има такава професия като фитнес инструктор, очите му светнаха и каза: „Имаш в предвид, че има хора, които тренират по цял ден и им ПЛАЩАТ за това? Защо не работят всички това?“ Не исках да разваля момента и не му казах, че за някои хора това би била дефиницията на самия ад!Синът миидва с мен във фитнеса и вълнението му е заразно.

Не сравнявай себе си с това, което другите показват на повърхността

Никой от нас не е напълно перфектен и с перфектен живот. Всичко е илюзия.


Повече информация Виж всички