Здравите основи на добрата банкетна култура

| от Лилия Огнянова |


На българина може да му липсват много неща, но банкетната култура е сред най-осезаемите.

Всъщност, той – нашенецът, банкетна култура си има и то доста богата, но е коренно различна от тази, която трябва да бъде.

Самата дума “банкет” е натоварена с толкова много значения! Като се започне от неминуемата асоциация с безплатно ядене и пиене, се преминава през лекия повей на селско изпълнение и се приключи с тиха вражда, че всичко ще случва пред очите на шефа и останалите колеги. Но пък нали всички са “маскари” и “дай да му отпуснем края, пък каквото такова”.

В последните години с шеметното навлизане на “американското”, втълпено от безброи филми и сериали на офисна тематика, както и отчаяното желание на родни мениджъри и СЕО-та да докажат колко добре са усвоили западните модели на ръковедене на екип и фирма, се стигна до приятното извращаване на банкета в коледно парти. То е почти същото, само че вече има по-”фенси” име, не се провежда в кръчма или ресторант, а в някой бар или хотелска зала с високи коктейлни масички, има дрескод и всички се чудят как да изядат повече хапки от кетъринга, че да се наядат стабилно, но да не изглеждат лакоми.

Освен това женската половина от офиса инвестира четвърт, понякога и повече, от заплатата си за нова рокля, обувки, чорапи, прическа, червило и т.н.

В някои фирми даже на коледното парти/банкет се гледа като на половин абитуриентски бал или поне колкото сватба на роднина, затова подготовката никога не се подценява.

Разбира се, в това няма нищо лошо, даже е много по-добре да си се постарал за добрия ти външен вид, отколкото да се появиш на офисното парти по маратонки, стар панталон и блузата от оня ден, която може да изкара още едно носене преди да замине за пране.

Кои обаче са здравите основи на истински добрата банкетна култура?

На първо място трябва да се сложи напиването. Много е изкушаващо да се почерпиш доволно с безплатния алкохолен бар, но най-добре е спартански да си контролираш чашките и да не преминаваш от приятно подпийналото състояние в омекване на колена, заваляне на думи и “ти мен уважаааш ли ма”.

На второ място трябва да се сложи цялостното поведение към колеги и началници. Това може да е парти и всички да сте се събрали, за да се веселите, което лесно може да ви тласне към прекалена откровеност, скрита зад тънката маска на хумора. Каквото и да си мислите обаче и колкото и чашки да сте обърнали, помнете, че най-добре е езикът да си остава зад зъбите.

Винаги си напомняйте, че това са колеги, не приятели и колкото да сте си станали близки, трябва да се пази определена професионална дистанция.

На трето място гордо се нареждат служебните свалки и мръсни вицове. Те са нещо като солта в манджата – умерено употребени ще превърнат всичко в по-приятно изживяване, но дори малко да се прекали с тях, резултатът е непоправим и на всичи, включително и на вас, ще ви остане кофти спомен. А не е изключено да има и сериозни последици.

Отново – това са ваши колеги, хора, с които работите в (уж) професионална среда и имате (уж) професионални отношения. Не ги бъркайте с аверите от университета или компанията приятели за излизане по барове в петък вечер.

Young couple drinking champagne and celebrating christmas in the office

На четвърто място се нареждат танците. С тях не може да се сбърка фатално, но като нищо току виж сте се превърнали в офисния майтап за следващите няколко месеца, че и на всяко идно коледно парти да ви споменават с “помниш ли как се раздаваше на дансинга и мяташе крака и ръце”. Та, не се доверявайте на всички, които ви съветват да танцувате така, сякаш никой не ви гледа и да не се притеснявате да изразите същността си. Ако си знаете, че сте некоординирани или любимите ви танци са от зората на поп музиката, то раздавайте го по-кротко на дансинга.

Същото важи и за пеенето – по-добре да припявате наум или без включен караоке микрофон, пък нека се мислите за Лили Иванова.

На последно пето място закачливо намигат пороците. Обичате компания на купоните да ви прави масур с трева или пък да вземете съвсем малко химия (амфети, екстази, списъкът е дълъг) и си мислите, че щом всички са в приповдигнато празнично настроение и полу-пияни, то това няма да е проблем. Е, повярвайте, проблем е! Ако толкова не можете да се сръжите да не се поддадете на незаконните си страсти, то поне се уверете, че абсолютно никой друг няма да разбере за това.

И в никакъв случай не насърчавайте добрия самарянин във вас, който искрено иска да си сподели джойнта или линията с още някой, че да му е по-забавно (а и да се чувства спокоен, че не е единствен в прегрешението си). За подобно изпълнение като нищо можете да бъдете уволнени още на следващия ден и то с право.

Изводът от всичко е кратък – забавлявайте се, но с мярка. Всяко нещо, с което се прекали, вече вреди или оставя непоправими последици, затова се насладете на коледния си фирмен банкет без обаче да съжалявате на следващия ден, като си спомните какви сте ги правили и говорили.

Весели празници!