Отишли 12-те зодии на детско коледно тържество…

| от Лилия Огнянова |


Времеви период: Кой да е декември, по време на детските празнични тържества.

Място на действието: Детската градина или началното училище, събрани прекалено много хора в малко място, седнали на неудобни столчета и стърчащи прави.

Първи са дошли родителите Дева, Рак и Телец. Девата не се забавлява, защото целта ѝ е да нареди всичко педантично точно и добре. Раздава команди на Рака и Телеца, а децата ѝ вече репетират, държат се послушно и внимават да не си намачкат или извапат новите дрехи.

Телецът подрежда храна на маса в ъгъла, като не пропуска да си вземе от всичко по малко, за да провери “наред ли е всичко”, както сам ще каже, а не заради природната си лакомия. Притеснява се дали ще стигне храната за всички, а Девата сухо отбелязва, че по-добре да се изяде всичко, отколкото да се изхвърли. Ракът също иска да е при храната, но е зает с децата – пак ли са забравили нещо вкъщи, ходи ли му се на някого до тоалетна, “хайде да издухаме това носле” и обиден поглед поглежда към Телеца, който продължава да яде (а Ракът също е гладен) и към Девата, която отново го е скастрила, че се мотка и не помага достатъчно.

След малко пристигат Везните, Рибите и Стрелецът. Стрелецът е в привидно спокойно, но всъщност приповдигнато настроение, все пак неговите деца са най-добрите във всичко. Добросъвестно пита има ли нужда да се помогне с нещо и избира само тези задачи, които са почти приключени, за да маркира дейност без да се напряга излишно, Рибите са при Рака и взаимно се радват на децата си, разказват си взаимно новите несгоди в живота, разменят рецепти и постепенно се ориентират към мястото с храната.

Везните се опитват да помогнат на Девата, която предпочита всички да я оставят на мира и да не ѝ усложняват живота с излишната си помощ, за да приключи сама задачите и да се порадва на перфекзионизма си. Почувствали се отхвърлени, Везните с небрежна походка се приближават към храна и Телеца и завързват приятелски разговор, като не забравят да се похвалят колко много са помогнали на децата си с подготовката им за тържеството и тактично питат нямат ли нужда от помощ и другите деца?

В този момент с гръм и трясък се появява Овена и шумно пита не е ли започнало вече тържеството, че е време и не трябва да закъсняват, че ги чакат на друго място. Девата с лек тик в окото отвръща, че всичко е готово, но липсват още деца и тогава се появяват запъхтяни, но щастливи Близнаците. Децата на Близнака веднага се пръсват по всички краища на стаята, гонени от тези на Овена, а от писъците им всички решават, че са оглушали.

Редът се възстановява от Лъва, който достолепно влиза в залата, следван от Козирога и децата му – всички облечени с най-новите си и скъпи дрехи. Всички се оглеждат за места и забелязват, че Скорпионът вече се е настанил някъде на 3-4 ред, за да не бие много на очи и под вежди наблюдава какво се случва около него, като не е пропуснал да задигне парче шоколад от масата с храната.

Всички си намират места и тържеството е на прага на началото си. За музикалното оформление се грижат Близнаците, Девата следи сценария и със здраво стиснати устни поглежда часовника си и с колко вече са пресрочили официалното начало. Лъвът е искрено подразнен, че Стрелецът му е отнел възможността да е водещ на събитието и сяда с кръстосани крака до Овена, който си цъка по телефона и шумно разказва за новата си кола на Везните, които уж го слушат, но всъщност ръкомахат на Телеца, че има свободно място до тях. Телецът се намества с блажена усмивка, Рибите са притихнали някъде по-назад до Скорпиона и Рака, а Козирогът снима съсредоточено с камера децата си на сцената.

Точно 5 минути след началото, когато всички са притихнали и водещият представя децата и първата сценка, влетява Водолеят с децата си, на които бързо смъква връхните дрехи и качва на сцената, за да си заемат местата. Извинява се без реално да се чувства виновен за закъснението си, разбутва всички по столовете им, за да си намери място, после пак става и притичва до Козирога, понеже също иска да снима. Вика на децата си по име, за да се обърнат и да махнат на камерата, докато Козирогът с твърда ръка го отмества настрани от обектива си.

В крайна сметка всички притихват и се радват на коледното тържество, като само от време на време Девата срязва с продължително “Шшшшттт!!!” опитите на Близнаците и Водолея да си говорят през три реда и приказките за работа и хобита между Лъва и Овена.