Моята Коледа със…Зузи Аспарухова

| от MamaMia |


Декември е и остават точно 6 дни до дългоочакваната Коледа, когато ще можем дружно да седнем на домашния диван с кореми, натъпкани със зелени сарми, и да гледаме „Сам вкъщи“. Но преди сармите и коледната телевизия, имаме да изминем дълъг път, в който ни занимават други неща: колко подаръка да купим, какви, откъде, понякога и защо, откъде да напазаруваме за Бъдни вечер и за Рождество, традиционното ли да сготвим или да го играем новатори в кухнята, как да украсим дома, как да изиграем идването на дядо Коледа за децата и не са ли вече достатъчно големи, за да разберат, че дядо Коледа е в Лапландия и не се спуска по комина, нито пълзи по тръбите на парното.

За всички тези и още няколко неща разговаряме с нашите коледни MamaMia герои. Днес сме ви приготвили Зузи Аспарухова: сценарист, киножурналист, посветен читател и готина, руса мадама. Зузи е гласът, който ни говори за хубаво кино всяка петък сутрин по радио FM+, а вероятно сте чели и нейни текстове в сайтовете Webcafe.bg и Chronicle.bg. Днес тя говори за Коледа.

1. Опиши твоята Коледа с три думи

Прекалено много истерия…

2. Обичаш ли да украсяваш дома си за празниците и как?

Истината е, че не си падам много, много по украсяването. Разсейвам се, доскучава ми, но за сметка на това имам сестра-ентусиаст, която живее в чужбина, но винаги се прибира за празниците и винаги украсява. За нея това е истинско удоволствие. И нали по Коледа трябва да сме по-добри… та затова оставям цялото каканижене на украси, гирлянди и пеещи топки на нея. Като един по-добър човек.

3. Ако дядо Коледа ти подари право на едно желание, с което да промениш света около теб, какво би било то?

Нека да е истински поне за една година. Така ще имаме повече хора, които вярват в магията и по-малко, които вярват в глупости. Което винаги е добра идея.

4. Кой в семейството ти готви вечерята за Бъдни вечер?

Майка ми. Винаги. Двете ми сестри често помагат. Аз, като истински Гринч, стоя отстрани и наблюдавам. Открила съм преди години, че готвенето не е занаят, който ми се отдава и гледам да го избягвам.

5. Кога пазаруваш подаръците – от по-рано или в последния момент?

Винаги в последния момент и никога, ама никоа, не знам какво да купя. Ето още една причина да имаме истински Дядо Коледа!

6. А от какви магазини предпочиташ да пазаруваш?

Никога няма да забравя един предколеден шопинг, в който с майка ми в потрес гледахме как имаше опашка за ескалатора в един от моловете. Чакахме сигурно 10 минути, само за да се качим до горе, за да купим „Хари Потър“. Никога повече не го повторихме. От тогава избирам локацията за пазаруване спрямо две неща – нуждите на онзи, за когото купувам и минималното количество хора в обсега. Избягвам моловете, в този ред на мисли.

7. Коя е най-емоционална коледна песен за теб?

Коледните песни са толкова cheesy, но харесвам версията на “All I want for Christmas is you” на Оливия Олсън от „Наистина любов“ и “Christmas is all around” на Бил Най в ролята на Били Мак. Наскоро се запалих и по „12 days of Christmas“ – много стара английска коледна песен. Иначе, обожавам „Baby it’s cold outside“ – има много версии и харесвам почти всяка една от тях.

8. Опиши момента, в който разбра, че дядо Коледа не съществува

Сигурно съм била на 5 или 6 години. Дядо Коледа беше дядо ми… Как разбрах? Брадата му беше кафява, по дяволите! Имам и снимки като доказателство. Хиля се доволно на тях, защото знам нещо, което останалите не знаят. Или поне така си мисля в този момент.

9. А трябва ли да казваме на децата, че не съществува?

По-скоро не. Всеки сам трябва да открие някакви фундаментални неща сам за себе си.

10. Имате ли си коледен ритуал с децата- като отваряне на подаръците сутрин, пържени филийки за закуска и т.н.?

Деца аз нямам, но пък имам две сестри и майка, с които имаме коледен ритуал. Закусваме на Коледа и задължително ходим на кино. Един от любимите ми случаи е Коледа, на която гледахме първия „Шерлок Холмс“ с Робърт Дауни-Джуниър. Няма нищо по-хубаво от умен детектив за Коледа.

11. Какво създава коледната атмосфера?

Хората най-вече. Хората са най-важният елемент в един празник. Никога не са тривиалните неща като украса, песни или ядене на корем. Не е важно какво правиш, а с кого го правиш.

12. За или против пътуването извън града по празниците?

Като за начало, винаги съм „за“ пътуване от всякакъв вид и характер. А ако някой го кефи идеята да го облече в повод, какъвто са коледните празници, защо не? Вила, хижа или къща някъде надалеч ми напомня и на роман от Агата Кристи, което винаги добавя допълнително вълнение в изкарването.

13. Книга на коледна тематика, която би препоръчал/а?

„Коледна песен“ на Дикенс – винаги! „Коледата на Поаро“ на Агата Кристи, „Вещиците“ на Роалд Дал. Като се замисля – почти всичко на Роалд Дал за всякакви празници.

14. Ще гледаш ли „Сам вкъщи“ по телевизията и тази година?

Не гледам „Сам вкъщи“ от години. Уви, прекалено ми е остарял и това чак ме дразни. Но за сметка на това ще гледам „Кошмарът преди Коледа“ и „Умирай трудно“. Почти сигурно е, че ще си причиня и някаква версия на „Коледна песен“, може би тази на Робърт Земекис, както и някоя филмова поредица – от „Властелинът на пръстените“ до „Завръщане в бъдещето“, моето семейство обича всякакви и по много.

15. А какъв е подаръкът, за който си мечтаеш през тази година?

Ох, аз никога не знам какво искам за подарък… Уж никога не искам нищо, пък винаги се разочаровам от някакви неща, които съм получила или съответно не съм. Затова, като отговор на този въпрос, ще цитирам Дъмбълдор, който казва: „Човек никога не може да има достатъчно чорапи. Дойде и отмина още една Коледа и аз не получих нито един чифт. Хората упорстват да ми подаряват книги.“