Моята Коледа с…Мила Велчева

| от MamaMia |


Декември е и остават точно 13 дни до дългоочакваната Коледа, когато ще можем дружно да седнем на домашния диван с кореми, натъпкани със зелени сарми, и да гледаме „Сам вкъщи“. Но преди сармите и коледната телевизия, имаме да изминем дълъг път, в който ни занимават други неща: колко подаръка да купим, какви, откъде, понякога и защо, откъде да напазаруваме за Бъдни вечер и за Рождество, традиционното ли да сготвим или да го играем новатори в кухнята, как да украсим дома, как да изиграем идването на дядо Коледа за децата и не са ли вече достатъчно големи, за да разберат, че дядо Коледа е в Лапландия и не се спуска по комина, нито пълзи по тръбите на парното.

За всички тези и още няколко неща разговаряме с нашите коледни MamaMia герои. За днес сме приготвили Мила Велчева: юрист, многодетна майка, актриса, жена и половина, пич.

1. Опиши твоята Коледа с три думи

Краткотрайна лудница у дома

2. Обичаш ли да украсяваш дома си за празниците и как?

Да. Обичаме светлини, украсявам с едноцветни лампички повечето прозорци, вече лепим и по стените лампички. Елхата ни е изкуствена, нея украсяваме с шарени лампички. Много харесвам светещите пръчки – капки, видях ги по цялото Шан-з-Елизе през 2008, но са много скъпи и все още нямам такива. Откакто имаме куче, вече не редя дреболии тип Дядо Коледа по пода. Последните няколко бяха изядени.

3. Ако дядо Коледа ти подари право на едно желание, с което да промениш света около теб, какво би било то?

Хората да спрат да изпитват гняв.

4. Кой в семейството ти готви вечерята за Бъдни вечер?

Аз. Все имаме различия в мненията относно стафидите в сармите. Децата месят питката. Правим питката на малко питчици според броя на хората, и слагаме паричката в една от малките питчици. Винаги намирам някаква чужда монета – копейка, крона или бат, в зависимост къде сме пътували през годината. Най-много се радвам, когато паричката отиде в парчето“за къщата“. Когато бяха малки децата, свекърва ми слагаше паричка за всяко дете, и това ме побъркваше, защото не беше честно. Смятам, че питката на Бъдни вечер не е игра и децата от малки трябва да знаят каква е традицията. (Аз също нарушавам традицията и правя питката с яйце, масло и мляко, а не содена.)

5. Кога пазаруваш подаръците – от по-рано или в последния момент?

В последния момент. Тази част от празника ми е много досадна. Особено когато имам поръчки като ролкови кънки, които струват 240 лева?!?!

6. А от какви магазини предпочиташ да пазаруваш?

Малки, бутикови. Избягвам моловете. Една година поръчах 25 книги и ми ги доставиха в офиса. Не се наложи да ходя никъде.

Освен това веднъж забравих да занеса подаръци, които дядо Коледа раздава на децата в детската градина. Учителката ми се обади, за да ми каже, че след като е раздал всички подаръци, не е имало подаръци за моите деца, и аз откачих. (за тези, които не знаят, освен всички останали подаръци, в детската градина се носят отделни, които се подаряват там, на място). Та тогава избягах от работа, изтичах до първия китайски магазин, купих някакви барбита, взех сина си от училище и пристигнахме в детската градина. Момичетата ми се оплакаха, че дядо Коледа не им е подарил подаръци, само на тях, от цялата група, и аз ги излъгах. Казах им, че той е занесъл подаръците в училището на брат им, защото е мислел, че и те вече ходят на училище, защото са големи… Повярваха ми. Синът ми също лъжеше с мен.
Така че – мразя подаръците.

7. Коя е най-емоционална коледна песен за теб?

„На многая лета“

8. Опиши момента, в който разбра, че дядо Коледа не съществува.

1979 на 31 декември, към 23.30. Дядо Мраз влезе, с голям платнен чувал, накара ме да изпея нещо, и започна да раздава подаръците. Когато тръгнах към него, видях че е с пантофите на дядо ми Гошо. И миришеше на него, когато го целунах. Направих се, че не съм забелязала. Бях на 4 и половина.

9. А трябва ли да казваме на децата, че не съществува?

Да, децата разбират в училище около втори клас. От другите деца. Децата ми казаха, че няма истински дядо Коледа, и че знаят че ние купуваме подаръците. Тогава разбрах, че вече са големи, и им обясних, че не бива с лека ръка да зачеркват цял дядо Коледа. Защото истинският наистина съществува – в сърцата ни, не този, който купува подаръците, а този който чува мечтите ни.

10. Имате ли си коледен ритуал с децата- като отваряне на подаръците сутрин, пържени филийки за закуска и т.н.?

Въведох ритуала за отваряне на подаръците сутринта на Коледа насила, всички деца бяха много тъжни, че дядо Коледа вече не идва вечерта. Така няколко години подред имаше мистерия, докато миналата година децата решиха, че нямат търпение до сутринта. За тази Коледа изрично предупредиха, че подаръците ще се намират под елхата на сутринта. Значи склонността на човек към мистерията е вродена, трябва само да се поддържа.

11. Какво създава коледната атмосфера?

Свещите, тишината и блясъка в очите на децата.

12. За или против пътуването извън града по празниците?

Против. Освен ако не е надалеч, на места като Барселона, Лисабон, или където могат да се видят нови култури и обичаи.

13. Книга на коледна тематика, която би препоръчал/а?

„Оскар и розовата дама“ на Ерих Еманюел Шмит и „Даровете на влъхвите“ на О’Хенри, разбира се.

14. Ще гледаш ли „Сам вкъщи“ по телевизията и тази година?

Една нова година прекарахме с двете ми дъщери пред телевизора и изгледахме всички „Сам вкъщи“ една след друга. Харесвам го, винаги откривам нещо ново, като например това – абсолютно нормално е да забравиш някое дете някъде. На мен ми се е случвало.

15. А какъв е подаръкът, за който си мечтаеш през тази година?

Грамофон, разбира се.