10 подаръци – играчки, които са отношения-развалячки

| от Владимир Вълков |


Ето, наближава Коледа и макар, както всички казват, годината да е странна, гадна, шантава – празниците са нещо хубаво. И сигурно ще изкарате по един или друг начин време заедно с най-близките. И сигурно ще се постараете да ви бъде приятно и топло. И сигурно ще предвидите подаръци и за дечица, които не са ваши: малки братовчеди, деца на роднини, малчуганите на приятелско семейство. Дали ще ги вземете на място от голям магазин за играчки и ще се изнервите и напрегнете от дългите опашки; дали ще ги поръчате и ще дебнете куриера кога ще дойде (като този човек); дали ще тичате в последния момент, като отворят моловете на 21-и; все едно. Но внимавайте да не купите подарък за детето, заради който после да си развалите отношенията с родителите. Може просто да попитате предварително дали има нещо, което майката и таткото биха поискали за детето си от вас. Ако все пак обаче ви е важно да е изненада – по-добре пропуснете тези подаръци:

Домашен любимец

Не, няма подходящ. Нито рибка, нито мини костенурка. Доста вероятно е открито да разгневите родителите на детето, което, да, сигурно ще се радва много, но проблемът ще е, че не сте питали. Вариантите са основно два. Първият – родителите да приемат подаръка с примирението, че тях, а не детето, ги чака чистене, хранене, (извеждане, олеле!?) и грижи за още едно същество. Вторият – да откажат подаръка и да разстроят много детето си, което ще им се сърди на тях, съответно те – на вас.

Лего

И всякакви конструктори. Те също са прекрасна игра. Но би трябвало поне да сте виждали меме с класическата ситуация – родител ходи бос в дома си и настъпва парче от легото на детето. Ами, боли! Проблемът не е в конструктора, а в това, че не са прибрани всичките му части след края на играта. Но пък от гледна точка на родителя: няма лего – няма проблем (поне с ходенето бос).

Барабани

И всякакви музикални инструменти. Това са подаръци, които само родителите купуват. Или които родителите ви препоръчват да купите за детето им. След като са решили заедно с детето, че то ще (прави опити да) свири, съответно и майката, и таткото са се настроили психически предварително. Иначе изненадата ще е доста неприятна.

Играчки с мелодия

Пластмасово мече, птица или акула. Пластмасова кукличка. Пластмасово неясно какво. Особено от онези китайските, които имат мелодийка, сякаш създадена за мъчения. В която малките деца необяснимо се влюбват и искат да я пускат пак и пак, и пак, И ПАК! Цял ден, ден след ден. Родителите изхвърлят батериите, понякога и играчката. А понякога и вас от приятелите си. Така че огледайте добре играчката предварително – да не се окаже „с мелодия“.

Пистолети и пушки

Ако не стрелят и не издават звуци – бива. Но всяка една играчка-оръжие, която е опасна за родителя – не бива. Да им готвиш, разбираш ли, и децата да те стрелят и теб, и манджата, с патрони, нищо, че са дунапренови – не, не, благодаря ти, бивши приятелю!

Всичко останало с батерии за звуци

Колкото и да е интересна играчката.

Пластмасови играчки

Добре е да знаете дали в това семейство не са толерантни само към играчки от еко материали. Иначе рискувате да ви се намръщят на „пластмасата“, която сте донесли.

Дженга

Особено дървената. Дженгата е доста забавна игра, но само ако играят всички в стаята. Или дори в апартамента. Или дори от етажа. Тогава шумните звуци при разпадането на кулата няма да побъркат и стряскат никого. Особено от дървената. А когато останалите хора не участват, им е доста трудно да понесат шума, повярвайте, особено примесен и с внезапните викове и диви реакции от загубата/спечелването на играта.

Барбита и принцеси

Да не излезе, че родителите искат да си възпитават детето по начин, който изключва на момиченцето да се представя ролевия модел и мечта, изразени в принцеса и Барби. Бъдете внимателни.

Неподходящи за възрастта

Ако съдържа твърде малки елементи за двегодишно дете и т.п. (това поне го пише върху опаковката – за каква възраст е подходяща играчката) – няма проблем, родителите ще запазят играчката за като порасне; но ако детето я види, ще я иска и да не стане някаква драматична сценка, нали. Ако играчката е твърде „бебешка“ за детето – само то ще ви е сърдито, няма страшно. Родителите – едва ли.

Още от Владимир Вълков:

Какъв подарък искат всички родители за Коледа

Дядо Коледа съществува и други родителски лъжи – I част