Запознай се с Жул Паскин

| от MamaMia |


Юлиус (Юлий) Мордекай Пинкас (на френски: Julius Mordecai Pincas), известен повече като Жул Паскин или Паскен (Pascin) е френски художник, роден в Княжество България.

Негови творби са показвани в България през 1935 г. заедно с творби на Иван Ангелов, Гошка Дацов, Юрдан Кювлиев, Иван Милев, Никола Петров. С участие и на негови произведения през 1975 г. е организирана голяма ретроспективна изложба в София, Пловдив и Видин, а в 1991 г. – изложбата „Художници евреи в България“.

Jules Pascin (84)

Макар Паскин официално да е представител на експресионизма, в творбите му все още личи силно влияние на импресионизма и пост-импресионизма. По стил те си приличат по-скоро с картините на Пол Гоген и Винсент Ван Гог (с последния Паскин има общи изложби), а Парижката школа, в която влизат той, заедно с Модилиани и Марк Шагал, оформя цели поколения художници. Паскин е един от артистите, които задават посоки и на американската живопис, неслучайно много от творбите му се излагат в САЩ и се изкупуват от колекционери там.

4347Jules_Pascin_Mimi_Laurent

Художникът умира млад – той се самоубива на 2 юни 1930 г., денят, в който е трябвало да открие своя изложба в Париж. Вече световноизвестен художник, негови творби са изложени в България през 1935 г., а едва 40 години по-късно е направена голяма изложба само с негови картини, която минава от София, през Пловдив и Видин.

Творби на Жул Паскин притежават Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил, Общинският музей в Камбре, Barnes Collection (Philadelphia), Националната художествена галерия в София.

event_79676

А сега отдел „Образователни програми“ на Националната галерия представя всеки месец пред малките любители на изкуството световноизвестен автор от музейната колекция. В поредицата „Запознай се със …“ са подготвени разходки в експозиционните зали на Квадрат 500, прожекции и тематични ателиета.

След Жорж Папазов, следва среща с изкуството на Жул Паскин.

mid_1

Място на провеждане: Национална галерия – Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Дата и час на провеждане: 21.04.2018 (събота), от 14:00 до 15:30 часа

Такса за участие: 10 лв.

С предварително записване на:
0886 817 233; 0879 14 76 79 или на e-mail: edu_nag@yahoo.com