Порно фенка на Мейсън Маунт заплашена, че „рискува екзекуция“ заради облеклото си в Катар

| от Кристина К. |


На звезда от филмите за възрастни беше намекнато от безмилостни интернет тролове, че „си проси екзекуция“ заради тоалета си на Световното първенство по футбол. Британката Астрид Ует бива неколкократно предупредена  социалните медии да се „покрие“, след като позира за провокативни свои снимки в Катар. Популярната сред OnlyFans аудиторията дама присъства на редица ключови мачове в оспорованото и от футболна, и от етична гледна точка първенство тази есен/зима. Астрид е дългогодишен футболен фен, чийто любим клубен отбор винаги е бил Челси. По нейни думи, любимецът ѝ сред играчите е Мейсън Маунт.

Външният ѝ вид на мача между Аржентина и Австралия, както и при победата на Англия над Сенегал, обаче предизвиква гняв сред сред по-консервативно настроените хора в страната. На снимката, която тя публикува, тоалетът ѝ се състои от къса черна дънкова пола, разкопчана риза и бяло горнище от бански костюм. Получените коментари варират между „Астрид, Катар не е Англия“, „никакъв респект към културата“, „облечи се и уважавай културата и обичаите на другите страни“, и дори GIF файл, намекващ заплаха за екзекуция, предава Daily Star.

Много се изговори за правилата на Катар, свързани със скромността, благочестието и спазването религиозно обвързаните правила в страната, като мнозина смятат, че лидерите на Катар са ги разпуснали твърде много заради турнира, докато според друга гледна точка те продължават да бъдат прекалено строги. За редица фенове е трудно да преживеят например невъзможността да употребяват алкохолна бира на стадиона. Забраната за носене на One Love капитанската лента в подкрепа на ЛГБТИ+ общността също събуди противоречия – и действително, леко шизофренично и силно лицемерно изглежда да наблюдаваш как на провелото се едва година по-рано Европейско първенство всякаква символика, свързана с правозащитни теми, се ползва с горещото одобрение на организатори и зрители, докато към момента FIFA заплашва със санкции играчите, които си позволят публично да защитават позиции в подкрепа на ЛГБТИ+ хората. Отборът на Иран отказа да изпее химна си в знак на подкрепа към протестите в страната, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини, предизвикани от „моралната полиция“, и въпреки това болшинството хора в Иран празнуваха отпаданането на отбора си, защото не искат управлението им да използва спорта и спортните успехи като инструмент, с който да нормализират насилствения си режим. Мотото на протестите, „Жени, Живот, Свобода“ не може да се нарече добре дошло в Катар.

Футболът, политиката и маркетингът са неразривно свързани, независимо дали искаме или не искаме да го видим. Къде всъщност е разделителната линия между уважаването на културните различия, страхливото мълчание и принудутелните ценностни компромиси в името спортните печалби? Само по себе си, облеклото на една порно звезда или на която и да било друга жена не следва да бъде новина. Новина е обаче, когато самият факт как си избрал да изглеждаш може да предизвика заплахи и агресивна реакция. А цялостното впечатление, което оставя случващото се в Катар, е че е окей да защитаваме човешките права, но само там, където така или иначе ги има, и само тогава, когато не рискуваме някакви финансови последици.

И още нещо: преди година-две мой познат ме попита дали бих носила хиджаб от уважение към местната култура, ако се намирам на място, където така е прието. Моят отговор беше отрицателен – бих се облякла „според правилата“, ако влизам в религиозна институция, независимо на чия религия. На улицата – не. По същия начин, по който не очаквам от никого, независимо от произхода, религията и културата му, да се облича по начина, по който се обличам аз, по улиците на града, в който живея. А вие как бихте отговорили на този въпрос?

Вижте още:

Аматьорското порно е лоша идея