Деветдесетарската мода, която няма място в гардероба ви

| от Евелина Бонева |


90-те бяха супер време. За да влезем в Интернет, трябваше дуплексът да не говори по телефона, мобифоните бяха отличителна черта на мутрите, а глаголът „лайквам“ се криеше някъде в бъдещето и никой не го беше чул. Чакахме по няколко дни, за да си видим 32-те снимки от морето, щракнати с Минолтата вниманително, защото са само 32, не закъсняваме по час за срещите, защото нямаше как да звъннем, че сме в таксито, на което изведнъж му е паднал акумулаторът и Марк Зукърбърг не беше предприел инвазията си към компютрите ни.

Освен това, масово ходехме облечени ужасно и някак си това не беше важно. Днес много ми липсват впитите ми дънки, на които целият клас беше нарисувал по нещо, а една съученичка дори беше изписала цялата строфа „Лятото горещо, много е добре, слънце весело пече, скара, бира, плаж, море, нямаш грижи, ядове“.

Но знам, че мястото им вече не е в гардероба ми, защото съм жена на средна възраст и обществото налага да се обличам прилично. Гадост. Ако и вие трябва да се обличате прилично, може би е добре да се простите със следните модни артикули, които останаха в далечните 90:

Червени прашки, подаващи се от дънките с ниска талия

Хит в модата на младостта за жените бяха извадените прашки, които излизаха над дънките отзад и се залепяха за кръста. Най-добре: червени, от магазин за бельо в някой подлез. 16-годишните момчета май го намираха за секси и голяма част от нас гордо се навеждаха при всеки удобен повод, за да се види, че носят гащи. Но не гащи, а прашки, и то червени. Обикновено манията по прашките приключваше с първия цистит. И на тяхно място се настаниха комфортните гащи от естествена материя.

Супер впити дънки, чарлстон, разръфани отгоре

Те си вървяха с прашките. Еднакви, разръфани в горната част, с вечно смъкващ се цип, чарлстон. Толкова впити, че и най-жирафестите бедра изглеждаха като две грубо прищипани кървавици. Прекалено стегнатите панталони също си тръгнаха с първия цистит. Тъжно, но факт.

Смъкнат гащеризон

Имах един черен, кадифен. Преправян около 15 пъти. Носеше се от мен и от всичките ми приятелки на смени. Долната му част се намираше някъде на нивото на коленете и караше всеки скейтър да се засрами. За добро или лошо, смъкнатото вече не е на мода, освен ако не си под 10 години. Сравнително наскоро по магазините се появиха неговите по-модерни наследници, потурите. Ако сте си купували такива, имайте предвид че на тялото стоят ужасно, но с една ножица от тях стават прекрасни парцали за прах.

Сребърно шушляково яке за зимата

Набъбнало, обемисто, парашутоподобно яде в сребърно. Беше хистеричен тренд, назад във времето. Якетата, за които майките ни казваха „Облечи го да ти е топло“ висяха на закачалките и дори тогава знаехме, че нещо в тях не е наред. Може би фактът, че наденвайки ги на тийнейджърските си телца, заприличвахме на набити якове.

Велурени ботуши с платформа или танк

Не мога да се сетя за нещо по-неудобно за снега, който през 90-те все още валеше чат пат през зимата, от велурени ботуши с платформа. И все пак, всички имахме такива и гордо ги съчетавахме с къси поли. Вероятно сме смятали, че е секси да ни се виждат бедрата, но колко секси може да е да бродиш в минусовите студове на своята младост по минижуп и велурен ботуш?

Къси горнища с дънки с ниска талия

Клипът на Бритни Спиърс „Hit me baby one more time“ даде началото на ходенето на училище с блузки, които едва покриват гърдите (или мястото, където тепърва ще се намират), и дънки, които пък едва покриват гащите (или не ги). Вярно, шансът през 90-те да сте имали корем, който да не се тресе като малко водно легло, не е малък, но ако сега решите да ходите с много къса блуза и много ниска талия, да знате, че не е cool. Дори да имате плочки. Лятото може да съчетавате късите блузи с поли или панталони с висока талия.

Пуловерът на Лин от „АЛФ“

Лин е супер, а пуловерите й, с лек буфан ръкав, издължен надолу, така че да трябва да се навие…не толкова. Освен това, типичният Лин пуловер обикновено беше от някакъв полиестер, под който човек започваше да се поти в студа, после да засъхва и…Радваме се, че в магазините вече има яки пуловери и жилетки от висококачествена вълна, кашмир и други добри материи. Малко ни липсват мохерните пуловери, но ще го преживеем.

И още нещо: не е задължително винаги да се обличаме „прилично“. Задължително изхвърлете жарсените гащи за цикъл, които баба ви ви е подарила при първия такъв, но ако още пазите смъкнатия гащеризон или накъсаните дънки, сложете ги някой път като сте в настроение и шашнете народа.


Повече информация Виж всички