40 малки важни съвета за момичета

| от Мария Касимова |


Тъй като и аз съм едно момиче, макар и малко поотраснало, реших да ви споделя някои конкретни наблюдения от дългогодишния ми живот на жена, която поддържа дом, живее известно време на някакви различни места и се опитва да направи от тях уютни пространства. Надявам се моите правила да ви помогнат да живеете по-красиво.

1. Винаги заключвайте дома си! Това е мястото, където не само вие, но и хората, с които живеете, пазят любимите си неща, нужните си вещи и документите, които цял живот ще ги съпътстват. Ако живеете с още хора, не забравяйте да изваждате ключовете си от ключалките, когато си лягате – прост, но удобен жест, който показва, че мислите за другите.

2. Опитвайте се да не прахосвате храната. Купувайте това, което ядете и в количества, които можете да консумирате в скоро време.

3. Когато живеете с други хора, имайте предвид, че те също огладняват и ожадняват, затова оставяйте по малко храна и за тях. Грижете се поне у дома ви да има винаги хляб и към него се отнасяйте с уважение. Казват, че никой не е по-голям от хляба – верно е, повярвайте ми. Защото, когато нямаш какво да ядеш, нищо друго няма значение.

4. Със сигурност знам, че къщите не могат да се почистват сами. Затова се опитвайте да правите по-малко боклук и да почиствате веднага, след като нещо сте изцапали. Не отнема време, напротив – създава ви много повече.

5. Никога не се вманиачавайте в хигиената на дома си. По-добре да ви е подредено в сърцата и душите, отколкото в холовете.

6. Колкото и лежерно да се отнасяте към домашното почистване обаче, винаги поддържайте тоалетните и баните чисти до блясък. Нищо не пречи всяка вечер да измивате с препарат мивките, ваните и тоалетните. Важно е да почиствате тоалетната и навътре в канала – адски е гнусно там да са останали „графити“ от някой друг.

7. След като се измиете, винаги чистете космите от мивката или ваната! Няма нужда да обяснявам защо – просто е адски гадно!

8. Кошчетата за боклук в баните не се самоизхвърлят и определено имат лимит. Затова не ги тъпчете с още и още използвани дамски превръзки, тампончета за грим и салфетки. Изхвърлете го това кошче, да му се не види, и го заредете отново!

9. Боклукът в кухнята също няма крака. По-добре е да изхвърляте всеки ден една средно голяма торба с отпадъци, отколкото да тъпчете в несвяст цяла седмица и накрая да изнесете от къщи чувал с размерите на този на Дядо Коледа.

10. Внимавайте да не си забравяте наляво-надясно използваните и увити в хартия дамски превръзки. Разбирам, че често вятър ви вее на бял кон, ама пък чак да си забравиш превръзката насред банята…

11. Когато рулото тоалетна хартия в тоалетната е на привършване, заредете с ново. Следващият човек, който ще влезе в тоалетната след вас, вероятно ще е на зор и в последния момент ще разбере, че не разполага с това хигиенно средство. Не е честно да му го причинявате! И да, остатък от тоалетна хартия с размерите на билет за метрото не е „достатъчно тоалетна хартия“!

12. Когато пускате пералня, гледайте да я нагласите така, че да работи през нощта, стига да не шуми прекалено много. Пестите ток, а и на сутринта спокойно можете да прострете дрехите.

13. Гледайте да простирате скоро, след като пералнята е изпрала – иначе влажните дрехи започват да миришат неприятно.

14. Простирайте внимателно и търпеливо – изтупвайте всяка дреха и я опъвайте максимално – така гладенето ще е много по-лесно, а понякога и изобщо няма да се налага.

15. Тъмните дрехи простирайте след като сте ги обърнали наопаки – така няма да избеляват от слънцето.

16. Когато събирате изсъхналото пране, винаги го подреждайте – на едно място бельото и чорапите, на второ – фанелките, после ризи и блузи и т.н. Когато децата ви са малки, им отделяйте дрешките, когато пораснат, ги научете сами да си прибират своите прани дрехи от общия куп.

17. Гледайте винаги да носите спретнати дрехи. Ако нещо е с петна и те не се почистват – too bad – разделете се с дрехата! Зашивайте скъсаните копчета, оправяйте разпорения подгъв и гладете всичко, което има нужда да се глади.

18. Когато сядате да се храните, винаги правете мястото си уютно. Не сервирайте нищо в пластмасови кутийки, върху хартия или нахвърляно. Създавайте си малките удоволствия да имате ежедневен лукс – яжте на порцеланови чинии, използвайте прибори и салфетки, слагайте си покривки.

19. След храна, дори и да не можете веднага да измиете чиниите, поне ги подредете в миялната машина или ги складирайте в мивката и ги полейте с вода. Така няма да засъхват и ще се измият лесно после.

20. Създавайте си ред в хладилника – слагайте плодовете и зеленчуците на долните рафтове, след това подреждайте бутилки и тенджери със сготвена храна, после колбаси, сирена и всякакви полуготови храни, кисели и пресни млека.

21. Редовно чистете дръжките и вратите на кухненските си мебели, печки и хладилници. Мивката в кухнята задължително чистете с препарат всяка вечер, точно както и тоалетните.

22. Колкото и по домашному да се носите вкъщи, имайте предвид, че някой може да ви звънне на вратата, затова трябва да изглеждате добре. Старайте се домашните ви дрехи да са красиви и чисти – хубав халат, домашна рокля или мек панталон с приятна памучна фанела вършат чудесна работа.

23. Никога, по никакъв повод, не носете анцуг у дома! Тази дреха е подходяща само и единствено за спорт!

24. Каквото и да правите, грижете се да имате красиви ръце и стъпала и никога не оставяйте косата си мръсна или небоядисана.

25. Взимайте душ два пъти на ден – сутрин за свежест и вечер – за чистота.

26. Ако имате цветя у дома, гледайте да се грижите за тях. Те, милите, няма как да се самополеят.

27. Винаги се грижете за домашните си любимци. След като веднъж сте ги взели вкъщи, никога не ги изоставяйте. Това, че не говорят, не значи, че не чувстват. И как бихте се почувствали вие, ако адски ви се пикае, но някой ви държи пред тоалетната и не ви дава да я използвате с часове?!

28. Да живееш с други хора е по-добре, отколкото да живееш сам. Това ще го разберете, след като дълги години и с удоволствие си поживеете сами. Съобразявайте се с удобството на хората, с които съжителствате. Така че гледайте да не се къпете през нощта, да не хлопате вратите, да не крещите, да се отнасяте с респект към вещите на другите.

29. Посрещането на гости у дома трябва да е удоволствие. Грижете се домът ви да е чист и никога не събувайте гостите си – проява на ужасно лош вкус е да го правите.

30. Когато отивате на гости, никога не закъснявайте повече от двайсет минути до половин час. Домакините са се погрижили за вас, отделили са от времето си за почивка и сън и са подготвили храната така, че да е с подходяща температура и свежа.

31. На гости винаги носете по нещо за домакините – бутилка вино, малък десерт, нещо за децата в къщата, букет цветя.

32. Винаги благодарете за поканата и прекарването, като се обадите на домакините на следващия ден.

33. Където и в каквато и неудобна ситуация да попаднете, останете възпитани – говорете на вие, не си изпускайте нервите, доколкото е възможно, разчитайте на чувството си хумор и не псувайте. Можете обаче на висок и твърд тон да изкажете мнението си с подходящи и красиви думи. Защо да наричате някого простак, като можете да го целнете с „поведението ви показва, че сте един невъзпитан човек!“. Много повече действа, повярвайте ми!

34. Бъдете щедри и над нещата. Не правете скандали за дребни домашни неуредици от сорта на това „къде ми е еди какво си“ и „що си ми пипал еди що си“. Това е толкова преходно, че не си заслужава да се занимавате.

35. Всеки човек има нужда от свое пространство у дома. Дайте му го и дръжте и вие да имате своето.

36. Няма мъжка и женска работа у дома – който живее там, има грижата. Работата вкъщи трябва да е споделена, защото никой на никого не е длъжен.

37. Помагайте си и изяснявайте отношенията си с тези, с които живеете. По-добре да кажете в прав текст това, което ви тормози, отколкото да го изригнете някой ден в скандал.

38. Домът е мястото, където на всички трябва да им е спокойно и приятно. Невинаги вашите представи за това съвпадат с тези на останалите. Съобразявайте се и не мислете винаги, че някой у дома се опитва да ви прецака!

39. По-важни от вещите са хората и животните. Никога не го забравяйте!

40. Аз не съм най-добрият пример за изпълнение на всичко това, което току-що прочетохте, но със сигурност горещо се старая да си го самоспазвам. Понякога не ми се получава, вярно е. Но не забравяйте, че и майката е човек!

Обичам ви!

Мама