Уврежда ли COVID-19 плацентата по време на бременност?

| от MamaMia |


Информацията за връзката между заразяването с COVID-19 и нормалното протичане на бременността все още е доста оскъдна.

Няма достатъчно данни и дали вирусът нанася увреждания на плода в утробата. Засега се приема, че коронавирусът не засяга зародиша, като все по-често се съобщава за масови случаи на напълно здрави бебета, родени от родилки, носители на вируса.

Ново изследванепубликувано в American Journal of Clinical Pathology обаче хвърля допълнителна светлина върху проблемите, които COVID-19 причинява по време на бременност.

Данните, до които достигат учените от Северозападния университет в Чикаго, не са съвсем успокоителни: според тях COVID-19 при бременните жени може да доведе до увреждания на плацентата.

Изследването е проведено върху 16 жени, родили в Северозападната болница в Чикаго по време на пандемията – в случая между 18 март и 5 май.

Всичките бременни са дали позитивни тестове на COVID-19. 4 от 16-те жени са потърсили лечение на своите коронавирусни симптоми между три и пет седмици преди да родят. Останалите 12 пациентки са били тествани позитивно за COVID-19 малко преди раждане. 5 от 16-те жени не са показали никакви симптоми на заболяването. Една от жените е преживяла спонтанен аборт през втория триместър, останалите са родили нормално и в термина си в третия триместър.

Плацентата на всичките изследвани жени е била сравнена с тези на контролна група.

При 12 жени (80%) е било установено нарушаване на кръвния поток към плацентата и следи от съдова малперфузия – нарушен приток на кръв към плода. При 40% (6 жени) в плацентите са забелязани кръвни съсиреци.Сравнено с контролната група на бременни жени, незаразени от COVID-19 – обикновено 55% от плацентите имат съдова малперфузия и само 9% – кървави съсиреци.

Плацентата е основният временен орган, който се формира в утробата по време на бременността. Чрез нея се осигурява кислород и се предават хранителни вещества от организма на майката до плода. Тя също така предотвратява проникването на някои вредни вещества от кръвта на майката в тази на плода и отделя някои непотребни за фетуса метаболити.

Но в резултатите от изследването има и успокоителна страна.

Според д-р Джефри Голдщайн, професор по патология от Северозападния университет и водещ автор на проучването, бебетата на изследваните жени, са се родили здрави и са дали отрицателен тест на коронавируса. И все пак във всяка една плацента е забелязано някакво увреждане.

Това означава, че може да има усложнения за бременните жени, които са заразени с COVID-19, за които все още не се знае достатъчно. Със сигурност са необходими още изследвания.

„Повечето от бебетата са родени в термина при иначе протичаща нормално бременност, така че не очаквахме да намерим проблем в плацентата“,коментира д-р Голдщайн, „Но този вирус изглежда създава някакви увреждания в плацентата.“

„Без да рисувам страшни картини, искам да кажа, че тези данни ме притесняват“, коментира за CNN д-р Емили Милър, съавтор на изследването. Според нея е наложително да се обсъди дали не трябва да се промени начина, по който преглеждат бременните жени и дали не трябва да проследява по-внимателно какво се случва с плацентата на заразените с COVID-19.

Уврежданията на плацентата, които могат да се отразят върху нарушение на кръвния поток, потенциално биха могли да се отразят на растежа и развитието на плода. Възможно е това да доведе до забавяне на растежа на плода, до родилни дефекти или преждевременно раждане.

Въпреки това учените досега не са намерили нито едно усложнение в развитието на 15-те деца, родени в рамките на изследването.

„Изглежда, че COVID-19 не предизвиква отрицателен изход при новородени бебета, поне въз основа на нашите ограничени данни. Но това не отменя необходимостта бременните с COVID-19 да се наблюдават много внимателно“, казва Голдщайн.

Все още остава неясна и пряката връзка между заразяването с COVID-19 по време на бременност и общото състояние на плацентата.

Голдщайн се надява да се проведат повече изследвания, които да разширят знанията ни за коронавируса и бременността. Според него е наложително да се проследява и в дългосрочен план здравословното състояние на бебетата, родени от заразени майки, за да се установят евентуални по-късни последствия от вируса.