115 майки с COVID-19 родиха напълно здрави бебета в Индия

| от MamaMia |


115 здрави бебета се родиха от майки, заразени с COVID-19, в болница в Мумбай, Индия. Oт новородените само 3 са дали позитивен тест за заразата, но при последващите тестове са дали отрицателни проби. Това съобщава BBC, позовавайки се на информация от индийската болница Сион в града.

Две от заразените бременни жени са починали в болницата заради усложнения, свързани с COVID-19, като едната е починала преди да роди, а другата – след това.

В Индия има 24 000 официално регистрирани случая на заразени с коронавирус. Смъртните случаи досега са 840. Индийската столица Делхи остава основен епицентър на заразата.

Повече от половината бебета на заразените майки в Мумбай са родени чрез цезарово сечение, а останалите – по естествен начин. 56 от родените деца са момчета и 59 – момичета. 22 от майките с COVID-19 са били пренасочени от други болници. Не е ясно откъде са се заразили повечето родилки – дали вкъщи, навън или в болничните заведения.

Майките са лекувани от 65 доктора и 24 сестри, със спазването на всички защитни мерки.

„Късмет е, че повечето от жените, които дадоха позитивни тестове, нямаха никакви симптоми. Само някои от тях имаха треска или съобщиха за затруднено дишане“, коментира д-р Арун Найяк, завеждащ отделението по гинекология в болницата.

„Единственият път, когато наистина се притеснихме, беше миналата седмица. Тогава 28-годишна заразена майка почина след като роди здраво момченце. Тя получи чернодробна недостатъчност и бързо се влоши. Докато я лекувахме, осъзнахме, че се чувстваме напълно безпомощни. И се питахме дали е можело да се направи нещо“, обяснява още д-р Найяк за BBC.

Медицинските специалисти по цял свят твърдят, че случаите при бебета, заразени с COVID-19 засега минават с много леки симптоми. И все пак има няколко случая на усложнения, както и на смърт на бебета заради коронавирус.

Случаите с предаване на коронавирус от майката на детето в корема или по време на раждане, преди детето да се докосне до дихателните секреции от майката – са много редки.

Но според д-р Адам Ретнър, директор на педиатричното отделение за инфекциозни болести към Нюйоркската университетска болница, ситуацията трябва да се следи внимателно, защото напоследък се появяват нови данни, оборващи тези наблюдения.
Пред BBC той цитира съвсем нови данни, според които коронавирусът може да бъде открит в тъканите на плацентата.

Също така има съобщения за бебета, починали в утробата на бременни жени, който прекарват много остро инфекцията. Но Ретнър смята, че смъртта на плода може да е по друга причина, която да не е свързана с директна инфекция. Според него също така има данни за реакция на антитела при новородени, които могат да „съответстват на инфекция в утробата или при раждане“, което показва, че бебето все пак може да бъде заразено в корема.

„Много е важно да продължим да изследваме данните за предаването на заразата между майките и техните бебета“, смята той.

Първото новородено, което даде позитивен тест за вируса, беше регистрирано през февруари в Ухан, Китай. През март бебе, което даде позитивен тест за COVID-19, почина в Чикаго и стана първият смъртен случай на дете под година от коронавирус в САЩ. През април в Кънектикът 6-седмично бебе почина от усложнения, свързани с COVID-19. По-рано този месец почина и бебе на три дни в Уелс, след като майка му даде позитивен резултат на теста за вируса.