Само деца на ваксинирани родители в градините? Може.

| от Ива Разбойникова |


Вижте сега. Човешките права и липсата на дискриминация са много хубаво нещо. Демокрацията също е супер.

Един от нейните стожери обаче е съобразяването с другите хора по начин, който да не позволява потенциалното им нараняване, увреждане или убиване.

Това са важни неща. Когато човек има самосъзнание да се държи отговорно спрямо хората, с които, ще не ще, влиза в контакт, не са необходими мерки, които се люлеят на ръба на дискриминацията. Когато обаче цял един народ няма такова самосъзнание, въпросните мерки може и да са удачни. Особено в извънредна ситуация. Нали разбирате, война, пандемия, такива неща.

Затова не мога да разбера масовия ужас на родителите от намерението на служебното правителство при определена степен на локдаун, да допуска в детските градини само децата на ваксинирани родители (или, надявам се, на преболедували).

Да, наясно съм, че ваксините са отрова, забъркана в спалнята на Бил Гейтс, чиято житейска цел е чипирането на българските села. Наясно съм, че тия ваксини няма как да са ОК, защото са направени за твърде кратко време. И че сме опитни зайчета на зли хора, които искат да сме тъпи и послушни и после да умрем. Чувала съм всички конспиративни теории и откровени глупости относно ваксините срещу COVID-19, както и една достойна част от онези, които се тиражират по отношение на ваксините от задължителния имунизационен календар.

Само че има някои цифри, които водят към различни изводи. Например: няма официални данни за човек в света, който да е починал като директно следствие от ваксиниране срещу коронавирус. Но пък от 31 декември 2019 г. и към 26-та седмица на 2021 г. са съобщени 3 986 982 смъртни случая вследствие на заразяване с COVID-19.

В същото време България продължава да бъде последна по поставени ваксини на дял от населението сред страните в Европейския съюз. С поне една ваксина са 16.9% от населението, а със завършен ваксинационен цикъл са 15% от хората.

Промяната в показателите на страните, в които голяма част от населението се ваксинира, е достъпна за проверяване от всеки, който не си е заврял главата в задните части, повтаряйки уплашено как ваксините убиват.

И дори да приемем, че ваксинирането носи някакъв здравен риск, макар в момента да няма такива данни, рискът човек да развие усложнения вследствие на COVID-19, сред които и топ усложнението „смърт“, е безспорно доказан. Това не е руска рулетка, а чист уклон към (само)убийство.

И ако не вярвате на СЗО и всички световни здравни институции, огледайте се около себе си. Наистина ли не познавате никой, отишъл си заради COVID-19? Поне познат на познат? Наистина ли пускате децата си, които ходят на детска градина, при баба им и дядо, които са с високо кръвно, диабет и пейсмейкър, без да се притеснявате? Не вярвам.

Няма съществена разлика между предложението на градина да бъдат пускани само децата на ваксинирани родители и задължителния имунизационен календар. Принципът е един и същ: отговорност към общността. Принцип, който е сред първите тухли, върху които е изградена демокрацията, за която пищите толкова истерично.

Не би било нормално в градините да бъдат допускани единствено децата на майки, ваксинирани срещу рак на маточната шийка. Защото няма как да „хванете“ рак на маточната шийка, ако някое дете кихне срещу вас. Не би било нормално да се прилага такава мярка, ако живеехме в нормална ситуация.

Но от повече от година насам, ние не живеем в нормална, а в извънредна ситуация. В ситуация, в която умират повече хора от обичайното, от нов вирус, който може да премине през някого безсимптомно, но може да доведе до смърт при друг.

И предвид масовото нежелание на хората да се имунизират, въпреки че в момента може да го направят просто по път за работа, перспективата от ъгъла на есента да ни намига нов локдаун и отново да звъним за линейки, които да не идват, изглежда все по-ярка. Уви.