Продуктивността на работещите вкъщи родители е спаднала едва с 2%

| от MamaMia |


Ново проучване твърди, че дори с деца у дома, работещите от вкъщи родители са намалили своята продуктивност с едва 2% по време на пандемията.

Това води до логичния въпрос: защо изобщо да се връщаме обратно в офиса?

Изследването на Valoir, компания-консултант на пазара на труда в технологичния сектор, изненадва с резултатите си. Оказва се, че когато работят у дома, служителите с деца са по-продуктивни в сравнение с колегите си, които нямат деца.А карантината от COVID-19 всъщност не се е отразила толкова зле на продуктивността, колкото очакваха повечето мениджъри.

Проучването, цитирано от сайта Working Mother, обхваща 325 души от Северна Америка. Изводът е, че средното намаляване на работоспособността на служителите е едва 1% спрямо ситуацията преди пандемията от коронавируса и социалната изолация. Служителите с деца отбелязват среден спад от 2%, а тези без деца – с 3%.

Ще продължи ли практиката за работа от вкъщи?

Някои твърдят, че работата в домашни условия е по-трудна, защото има много разсейващи фактори. Ходенето на работа и прекарването на определен брой часове на ден в офиса е ясно разграничение между личния и професионалния живот, добавят те.

Привържениците на работата от вкъщи контрират със значителното намаляване на разходите и на загубеното време в транспорт до работното място и обратно. За служителите това означава повече лично време за семейството и близките. Тези от тях, които са родители, могат да бъдат по-гъвкави и адаптивни и по-лесно да се справят със задачите.

Наскоро The New York Times публикува статия под заглавие „Вие няма да работите от вкъщи“. Аргументът на автора е, че дистанционният труд е „смъртта на баланса между работата и живота“. Да, съгласни сме, че трябва да се научим да поставяне граници между двете, но интересно какво ли биха казали работещите майки по въпроса?

И ако се върнем пак на изследването, виждаме тенденцията при заетите на пълен работен ден.

40 на сто от анкетираните казват, че биха предпочели в бъдеще да продължат да работят от своите домове. С повече време за сън, гответе, чистене или домашните на децата, дистанционната работа би имала по-голям смисъл за мнозина работещи, особено за родителите.

Добрата новина: работодателите вече знаят, че продуктивността на служителите им може да бъде поддържана на високо ниво и с дистанционен труд.

А това разкрива хоризонта към съвсем нова ера за работното място и начина, по който го приемаме.

Ако ефектът от карантината върху работоспособността ви се вижда незначителен, не сте сами в това усещане. Но само почакайте: в крайна сметка работещите майки са уморени, стресирани и неспокойни.

Проучването показва, че родителите винаги упорстват и продължават да се трудят от вкъщи, дори когато се чувстват все по-уморени в рамките на работния ден.

Но производителността им в крайна сметка ще нарасне не когато се върнат в офиса, а когато училищата и детските градини най-после заработят на пълен капацитет.