7-месечният Артър, който се разболя от COVID-19 въпреки изолацията

| от Mamamia |


Британска майка сподели, че нейният 7-месечен син Артър се е заразил с COVID-19, въпреки стриктните мерки за самоизолация, спазвани от семейството, и това е довело до неговото хоспитализиране. Къртни Бейкър решава да сподели във Facebook как се е случило заразяването, за да предупреди семействата, че вирусът е много коварен, пренася се от хора без симптоми и може да ви застигне, дори при взети мерки за сигурност и хигиена.

За щастие нейният син вече е добре, но миналата седмица клиничната му картина е била притеснителна.

Постът на Къртни Бейкър, споделен в неделя, предупреждава всички, които си мислят, че коронавирусът е шега, да вземат по-сериозни мерки за самоизолация.

В нейнито семейство трима души са във високорисковата група, затова всички решават да излиза само съпругът, за да набавя най-необходимите хранителни стоки. Той излиза само два пъти в рамките на 4 седмици. Проблемът е, че всъщност бащата на малкия Артър все пак е попаднал в магазина в контакт с някой, който бил носител на COVID-19, но вероятно без симптоми.

Сайтът Mather.ly обяснява че именно това е смисълът на маските: ако сме носители на вируса, но нямаме симптоми, да не го предаваме на по-уязвимите хора чрез дъха си.

Ето превод на поста, който притеснената майка е публикувала в социалните мрежи:

„Първоначално нямах намерение да публикувам това. Не исках да притеснявам членовете на своето семейство, тъй като някои от тях не знаят, че Артър е зле. Въпреки това ми омръзна от хора, които не приемат сериозно въпроса със самоизолацията и мислят, че всичко е просто една голяма ваканция.

COVID-19 е отвратителен! Това е моят 7-месечен син Артър! Преди 3 дни той беше приет по спешност в болницата с линейка! Tемпературата му скочи на 39.3 C (след като му дадох Calpol), a пулсът му беше 206 удара в минута. Беше в безсъзнание и oтпуснат! Беше вцепеняващо усещане.

Днес сме в 3-ия ден от битката с треската на COVID-19! Той все още има сухо гърло, кашлица, гадене и диария, зачервени и сърбящи го уши, умора, загуба на апетит, течащ нос и влажни очи.

А това се определя от болницата като средни симптоми.

В самоизолация сме от 4 седмици (3-ма от нас са в рискова група). Моят съпруг е единственият, който излиза от вкъщи (два пъти) за хранителни стоки от първа необходимост. И въпреки това той е успял някак да пренесе вируса в нашия дом.

Следвахме всички инструкции, но хората не са наясно, че вирусът се пренася по въздушен път. Ако някой кашлящ има вируса, той може да остане във въздуха до 3 часа!

Така че, моля, стойте си вкъщи! Ако трябва да излизате, носете ръкавици и медицински маски. Когато се прибирате, събличайте всичко и го перете!

Правителството трябва да бъде по-стриктно! Наистина ли си струва да жертвате своя живот или живота на някой друг, заради разходка или тичане в парка? Или дори за пътуване някъде с колата?

Артър най-после се върна у дома с потвърден COVID-19 и правим всичко, което ни е казано, за неговото здраве. Той е малък боец! Ужасно е да виждам своето дете толкова, толкова зле!

(Споделяйте на воля, ако това ще направи хората по-предпазливи!)

Редакция: Всъщност изобщо не очаквах толкова голям отзвук на този пост. Единственото, което исках, беше да повиша информираността и, ако мога да спра дори един човек да излезе навън, ще съм щастлива! Благодаря за всички съобщения и коментари – това означава много за мен! Артър премина през всичко това по най-добрия възможен начин и треската му намалява!“

Пред сайта Moter.ly Бейкър уточнява, че окуражава всички да бъдат възможно най-внимателни и предупреждава и другите майки да внимават с активността, да държат децата си у дома и да ги пускат само в собствения си двор, като избягват публични места като паркове и детски площадки.

„Просто искам хората да приемат това по-сериозно, преди да стане твърде късно и да се озоват в нашата ситуация или дори в по-лоша“.

За щастие Артър вече е добре. В ъпдейт на своя пост, Бейкър обяснява: „Температурата на Артър спадна и той дори се смее и си играе. Не мога да повярвам, че само за пет дни той се превърна от малко бебе в абсолютно безсъзнание, в щастливо и смеещо се отново бебе!“

Повечето деца, които се разболяват от коронавирусната инфекция COVID-19 не развиват толкова сериозни симптоми, колкото възрастните.

И все пак постът на майката е предупреждение към семействата да се съобразяват с препоръките на здравните власти, за да предотвратят разпространанието на COVID-19.

***

Ако имате въпроси относно бременността и здравето на детето по време на коронавирус, можете да ги зададете на акушер-гинеколога д-р Сергей Славов и вирусолога проф. д-р Радка Аргирова до 12 април като ги напишете в рубриката „Задай въпрос“ на сайта на събитието „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистите ще отговарят на живо на вашите въпроси на 13 април, от 13:30 часа в лайф стрийм, който ще се излъчи на Фейсбук-страницата на „Форум бременност и детско здраве” , на сайта на събитието, както и на здравния порталPuls.bg.