Какво да обясним на децата за коронавируса

| от MamaMia |


Призракът на коронавируса (COVID-19) се разпростира все повече и повече, като засегнати са вече 124 държави. Навсякъде по света, с изключение на Китай, се очаква броят на случаите да се увеличава, като здравни специалисти дори направиха прогнози, че е възможно между 40 и 70% от населението в заразените държави да изкара вируса. Очакванията обаче са около 80% от хората, заразени от коронавирус, да нямат никакви усложнения, а много от тях да изкарат COVID-19 и без никакви забележими симптоми.

За съжаление, хората с хронични болести и възрастните са в изключително опасна ситуация.

Но какво да очакваме за децата?

Вече се знае, че децата не са толкова сериозно засегнати от коронавируса и това представлява малко успокоение сред масовата паника. Според американско изследване, проведено в началото на март сред заразените в Китай – от 70 000 регистрирани случаи на COVID-19, само 1% са били на деца на или под 9 годишна възраст. Също 1% от заразените са били на възраст 10-19 години, въпреки че децата и тинейджърите съставляват около четвърт от китайското население.

Как да тълкуваме това? Нима децата не ловят вируса?

Вече се знае, че всъщност децата боледуват, но изкарват COVID-19 с леки към средни симптоми. А когато няма признаци, по-сериозни от обикновена настинка, родителите предпочитат да не водят децата за изследване и не правят тестове. Точно това е и вероятната причина децата и младежите да не са добре представени в цифрите на засегнатите от болестта.

Известно е и, че когато децата минат тест и е потвърдено че имат COVID-19, техните прогнози са доста добри.

Пропорционално има много малко деца, които имат нужда от хоспитализация и интензивна грижа. В изследването, посочено по-нагоре, в групата от около 400 деца под 10 години, които са били регистрирани позитивно на вируса, няма нито една смърт.

И все пак има и сериозни случаи.

Възможно е децата да се почувстват много зле в следствие на заразата. Сред хоспитализираните на възраст 10-19 години има една смърт от близо 550 случая. Не е известно обаче дали починалият млад човек е имал предишни заболявания.

И все пак сред общото население, фаталните случаи са много повече сред възрастните, както и сред онези, които имат хронични заболявания или други тежки болести, например сърдечна или респираторна болест.

Без съмнение обаче децата трябва да останат под особено сериозно наблюдение във връзка с разпространението на болестта.

Трябва да се знае, че независимо колко е трудно да се разбере дали детето има коронавирус, то може да е приносител на заразата. Разбира се, в райони, в които все още няма регистрирани случаи, кашлящото дете по-скоро няма коронавирус, а кара обикновена настинка, но предвид епидемологичната обстановка, нещата могат бързо да ескалират.

За разлика от децата, възрастните – и особено хората над 60 годишна възраст, трябва да вземат спешни мерки, за да избягват заболяването.

Необходимо цялото семейство да внимава, когато общува с възрастните родители и роднини.

Колкото и банално да звучи, миенето на ръце намалява шанса за пренасяне на вируса. Но още по-сигурно е да се избягва пътуването до места, където има епидемия. За съжаление тези места стават все повече и повече.

Известно е, че хората в генерално добро здраве могат да изкарат COVID-19 вкъщи просто под формата на настинка. За хората на средна възраст смъртността от вируса е пренебрежимо малка – между 0,2 и 0,4%. За съжаление във възрастовата група между 70 и 79 години, смъртността от вируса скача на 8%, а след 80 годишна възраст поразява смъртоносно около 15% от хваналите вируса.

Затова ако някой от домакинството кашля, трябва да избягва да среща възрастни хора.

Всъщност затварянето на училищата и детските градини е добра мярка, но при настоящите условия някой трябва да поеме грижата за децата – и този път не е добра идея да са баба и дядо.

Ето какво друго трябва да обясните на децата си във връзка с коронавируса:

  • Нека им стане автоматичен навик да мият ръцете си – това е една от най-сигурните защити, които човечеството е измислило срещу почти всеки познат вирус. На децата може и да им е трудно да запомнят това, затова е необходимо да им повтаряте мантрата за миенето постоянно.
  • Обяснете им кога, колко дълго и как точно да мият ръцете си. Важно е също така и да им обясните как да кашлят в шепа, когато настинат – и как след това отново да мият ръцете си, без да пипат повърхности. Експертите съветват децата също така да се научат да кашлят и кихат в кърпичка или в свивката на лакътя си – впрочем това е съвет, който се дава масово и на възрастните хора при епидемията в Италия.
  • Много е важно да обясните ясно на децата защо трябва да пазят себе си, своите близки и своите приятели. Не им обяснявайте колко лоша е заразата, за да не ги стресирате излишно.
  • Обмислете ваксинация против сезонния грип. В крайна сметка ако изкарате тежко обикновения грип, рискувате да увредите имунната си система, което да ви направи по-уязвими и на коронавирус. Освен това противогрипната ваксина ще ви спести разказването по болници, което в момента е истерично, неприятно и рисковано занимание, особено ако нямате наистина сериозни оплаквания.

Източници:

Информация на УНИЦЕФ, насочена към родителите (на български)

Обобщена информация на сайта на Национална мрежа за децата (НМД)

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) от февруари(на английски)