Какво да обясним на децата за коронавируса

| от MamaMia |

Призракът на коронавируса (COVID-19) се разпростира все повече и повече, като засегнати са вече 124 държави. Навсякъде по света, с изключение на Китай, се очаква броят на случаите да се увеличава, като здравни специалисти дори направиха прогнози, че е възможно между 40 и 70% от населението в заразените държави да изкара вируса. Очакванията обаче са около 80% от хората, заразени от коронавирус, да нямат никакви усложнения, а много от тях да изкарат COVID-19 и без никакви забележими симптоми.

За съжаление, хората с хронични болести и възрастните са в изключително опасна ситуация.

Но какво да очакваме за децата?

Вече се знае, че децата не са толкова сериозно засегнати от коронавируса и това представлява малко успокоение сред масовата паника. Според американско изследване, проведено в началото на март сред заразените в Китай – от 70 000 регистрирани случаи на COVID-19, само 1% са били на деца на или под 9 годишна възраст. Също 1% от заразените са били на възраст 10-19 години, въпреки че децата и тинейджърите съставляват около четвърт от китайското население.

Как да тълкуваме това? Нима децата не ловят вируса?

Вече се знае, че всъщност децата боледуват, но изкарват COVID-19 с леки към средни симптоми. А когато няма признаци, по-сериозни от обикновена настинка, родителите предпочитат да не водят децата за изследване и не правят тестове. Точно това е и вероятната причина децата и младежите да не са добре представени в цифрите на засегнатите от болестта.

Известно е и, че когато децата минат тест и е потвърдено че имат COVID-19, техните прогнози са доста добри.

Пропорционално има много малко деца, които имат нужда от хоспитализация и интензивна грижа. В изследването, посочено по-нагоре, в групата от около 400 деца под 10 години, които са били регистрирани позитивно на вируса, няма нито една смърт.

И все пак има и сериозни случаи.

Възможно е децата да се почувстват много зле в следствие на заразата. Сред хоспитализираните на възраст 10-19 години има една смърт от близо 550 случая. Не е известно обаче дали починалият млад човек е имал предишни заболявания.

И все пак сред общото население, фаталните случаи са много повече сред възрастните, както и сред онези, които имат хронични заболявания или други тежки болести, например сърдечна или респираторна болест.

Без съмнение обаче децата трябва да останат под особено сериозно наблюдение във връзка с разпространението на болестта.

Трябва да се знае, че независимо колко е трудно да се разбере дали детето има коронавирус, то може да е приносител на заразата. Разбира се, в райони, в които все още няма регистрирани случаи, кашлящото дете по-скоро няма коронавирус, а кара обикновена настинка, но предвид епидемологичната обстановка, нещата могат бързо да ескалират.

За разлика от децата, възрастните – и особено хората над 60 годишна възраст, трябва да вземат спешни мерки, за да избягват заболяването.

Необходимо цялото семейство да внимава, когато общува с възрастните родители и роднини.

Колкото и банално да звучи, миенето на ръце намалява шанса за пренасяне на вируса. Но още по-сигурно е да се избягва пътуването до места, където има епидемия. За съжаление тези места стават все повече и повече.

Известно е, че хората в генерално добро здраве могат да изкарат COVID-19 вкъщи просто под формата на настинка. За хората на средна възраст смъртността от вируса е пренебрежимо малка – между 0,2 и 0,4%. За съжаление във възрастовата група между 70 и 79 години, смъртността от вируса скача на 8%, а след 80 годишна възраст поразява смъртоносно около 15% от хваналите вируса.

Затова ако някой от домакинството кашля, трябва да избягва да среща възрастни хора.

Всъщност затварянето на училищата и детските градини е добра мярка, но при настоящите условия някой трябва да поеме грижата за децата – и този път не е добра идея да са баба и дядо.

Ето какво друго трябва да обясните на децата си във връзка с коронавируса:

  • Нека им стане автоматичен навик да мият ръцете си – това е една от най-сигурните защити, които човечеството е измислило срещу почти всеки познат вирус. На децата може и да им е трудно да запомнят това, затова е необходимо да им повтаряте мантрата за миенето постоянно.
  • Обяснете им кога, колко дълго и как точно да мият ръцете си. Важно е също така и да им обясните как да кашлят в шепа, когато настинат – и как след това отново да мият ръцете си, без да пипат повърхности. Експертите съветват децата също така да се научат да кашлят и кихат в кърпичка или в свивката на лакътя си – впрочем това е съвет, който се дава масово и на възрастните хора при епидемията в Италия.
  • Много е важно да обясните ясно на децата защо трябва да пазят себе си, своите близки и своите приятели. Не им обяснявайте колко лоша е заразата, за да не ги стресирате излишно.
  • Обмислете ваксинация против сезонния грип. В крайна сметка ако изкарате тежко обикновения грип, рискувате да увредите имунната си система, което да ви направи по-уязвими и на коронавирус. Освен това противогрипната ваксина ще ви спести разказването по болници, което в момента е истерично, неприятно и рисковано занимание, особено ако нямате наистина сериозни оплаквания.

Източници:

Информация на УНИЦЕФ, насочена към родителите (на български)

Обобщена информация на сайта на Национална мрежа за децата (НМД)

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) от февруари(на английски)

 

 
 


Повече информация Виж всички