10 идеи как да се забавляваме под домашен арест

| от Лора Младенова |


Не знам за вас, но аз минах през всички емоционални фази по отношение на коронавируса и карантината. Подцених го, представих си го като едно от онези неща, които никога не се случват на мен, защото съм родена на границата между източния и западния свят и от това мога да черпя само изводи и дивиденти. Притесних се какво ще стане с любимите ми театри. Притесних се какво ще стане с любимите ми хора. Ядосах се на шефовете на приятели, които не ги пускат да работят от дома. Ядосах се на карантината, после се ядосах на хората, които не я спазват. Ядосах се на всички, които имат различно мнение от мен за мерките за безопасност. И те ми се ядосаха. Присмях се на масовото пазаруване, после напазарувах. Постарах се да остане и за другите. Присетих се, че дядо ми, който е в друг град, кашля регулярно. Звъннах му. Броих случаи. Изчислявах проценти. Бях конспиративна, бях дезинтересирана, бях уплашена.

Един месец у дома звучи плашещо. Плашещо е за бизнеса, особено за малкия бизнес, плашещо е за семейните и партньорски отношения, за тенденциите при алкохолизма и при домашното насилие. Страшно е за теб самия.

Ще трябва да се изтърпиш с близките си, да спрете за малко, да делите храна, телевизор, диван и баня. Ще се сблъскате челно с най-гадните си навици. Ще се скарате – за дистанционното, за бойлера, за втората чаша ракия, за отношението към управниците и тяхната и ваша карантина.

Вероятно децата ти ще се държат егоистично и нетърпимо, а ти ще се чудиш как ще си завършат учебната година, докато ти си завършваш отчета за първото тримесечие. Вероятно съпругът ти ще оплаква липсата на италианската Серия А, а ти ще предпочиташ да излезе от емоционалната си дупка и да хване да изхвърли боклука. Ще поискаш това да ви е най-големият проблем. Като сте най-зле, така да сте, и дано е само месец.

Ако живееш сам, ще помислиш кой ще иде до аптеката, ако вдигнеш температура, и кой ще сготви супа, кой ще звънне на личния лекар, кой ще те закара в спешното, ако се стигне дотам.

Както винаги, има и друга гледна точка. Домашният арест все пак предоставя и часове на спокойствие у дома, за които при други обстоятелства само би се надявал. Да, можеше да не е по този начин, но ето ги все пак.

Може да избереш да проклинаш стеченията на обстоятелствата и Годината на Плъха според китайския календар, а може да видиш възможностите, които рядко се повтарят.

След като ръкоплясках на „Вуйчо Ваньо“ онлайн и се разходих виртуално из Ермитажа, ето някои тихи и лесни идеи как да се разнообразите в изолация:

Зашийте копче и се сдобрете с реда в апартамента

Има една купчина с дрехи за утре. Тя се пази в сянка в почти всеки апартамент на земята. Ще изгладите ризата утре, ще зашиете това копче скоро, и да, ще свалите два килограма, и отново ще носите тази пола. През това време гардеробът се пръска по шевовете, а няма какво да облечете. Защо не решите още сега?

Има нещо удовлетворяващо в това да се срещнете отново със стар панталон с висока талия, но да дадете целувка за сбогом на рокля с леопардови мотиви.

И не е нужно да спирате дотам. Жилището понякога ви дразни. Можеше да е по-светло, по-подредено, по-малко прашно. Ежедневно се спъвате в поставката за списания. Защо не я преместите? Защо не подредите библиотеката по жанрове? Защо не си направите импровизирано работно място до прозореца? На цветята им трябва повече светлина. На вас – също .

Празнувайте Коледа през март

Знам, че наближава Великден, съзнавам, че сме месец март. Преди няколко години аз и сестра ми си измислихме традиция да приготвяме коледна украса и вечеря още веднъж през годината. Елха като за снимка, постно хапване, импровизирани на момента подаръци, няколко сериозни или забавни късмети и греяно вино, закъде сме без него. Без да се чудим дали сме купили достатъчно скъпи изненади и дали сме поканили всички необходими роднини.

Най-любимите празници са като рождения ден на крокодила Гена от детската песничка – за съжаление са само веднъж в годината. Но последното не е задължително.

Знам, че коледните ви играчки са на най-горния рафт в гардероба. Знам, че повечето от вас притежавате поне една изкуствена елха. Знам, че имате пакети с боб и ориз у дома, все пак видях празните рафтове по магазините. Знам, че има нещо мило, което да си кажете, а по празници е някак по-лесно. Знам, и че скучаете. Ако не Коледа, то със сигурност има друг празник, който всички у дома обичате. След неговата импровизация ще е по-трудно да се скарате както си трябва за бойлера.

Направете кулинарно пътуване до другия край на света

Докато сме на полукулинарна тематика, искам да попитам знаете ли, че приготовлението на френски макарон отнема няколко денонощия? Наскоро го научих от приятелка. Никога друг път, надявам се, няма да имаме толкова време в съчетание с невъзможността да идем до Франция.

Сега му е моментът – за домашно суши, бурито или паеля – за каквото има продукти, разбира се. Сигурно няма да се получат на вкус както в майчината си земя, но какво от това. Важното е, че сме опитали и е било забавно.

Проверете съседите

В съседните къщи до моята живеят възрастна жена, която поддъжа малка градинка, и много стар мъж, когото виждам да разхожда куче. Не знам имената и на двамата. Но мисля да ги потърся, за да се поинтересувам нуждаят ли се от нещо от аптеката или хранителния магазин, където е по-добре за тях да не ходят. Разбира се, ще отида с маска, ръкавици и очила, и ако съм напълно здрава. Децата на много възрстни хора в рискова група живеят в други градове или извън страната. Но всички сме деца на някого.

Попитайте „Как си“ на всички възможни езици

Колко са хората, които сте срещнали и сте разменили контакти на международни обучения, служебни конференции или стажантски програми? Къде живеят те сега, добре ли са те и близките им, как спазват карантина. Хрумна ми да проверя, вместо да се чудя. Всеки от старите ми международни познати беше щастлив да чуе, че на някого от другия край на света му пука. Никой никога не се изненадва неприятно от генеричния въпрос „Как си?“, особено ако е зададен на езика му.

Простете на някой омразен музикант

“The closing walls and the ticking clocks”. Песента Clocks на Coldplay с нейните затварящи се стени и тиктакащи часовници е първото, което ми идва наум, когато чувам за карантина. Замислям се защо всъщност съм решила да мразя тази група още като дете.

Кога друг път ще можем да дадем шанс на нелюбима или непозната дискография, докато отговаряме на мейли от дома? Време за грамофон, за онлайн плейлист, дискове или дори касетки. Е, да, дано карантината свърши навреме, иначе освен като фенка на Coldplay, ще трябва да я приключа и с любов към Аксел Роуз.

Разберете какво имат предвид интровертите/екстровертите

Всеки от нас принадлежи повече или към хората, които се чувстват заредени от щуро парти в петък вечер, или към тези, които молим просто да ни оставите на мира да си дочетем книгата. Месец карантина ще помогне да разберме по-добра какво има предвид другата страна.

Предстои на екстровертите да оценят чара от тихия петък (както и събота!) с чай, филм и одеяло. А на интровертите – да ни залипсват здраво нашите приятели и да видим дали тоталната изолация всъщност е чак толкова приятна идея..

Дайте шанс на сутрешния секс

При събуждане сутрин хората са очарователни и искрени. Преди да сложи социалната или антигрипната си маска, никой не изпитва нужда да симулира или да се преструва. За съжаление, обикновено сутрин се налага да гоним метрото, да се надбягваме със светофара, и да носим купата от състезанието кой е по-по-най-първи в офиса, вместо да захвърлим ангажиментите и бельото си настрана за момент. Е, при хоум офиса не е така. Ако имате деца и ги очаква дигитална учебна подготовка, събудете се половин час по-рано. Ако нямате партньор, не забравяйте, че любовта към себе си е същата, която кара другите да ви харесват и обичат. С или без партньор сутрешният секс е мечтателно прекрасен. Прави ни по-малко зли през деня. Когато сме затворени под карантина, това си е важно.

Изгледайте заедно любимия филм на детето

И не само на детето. Любимият филм на близък човек ни помага да го разберем още по-добре – какво харесва, как разсъждава, да прочетем между редовете премълчаваните му мисли или емоции. Пък и да го зарадваме с любопитството си към неговите интереси. Ако пък всички домашни имате сходни предпочитания – супер! Един „Хари Потър“ маратон никога, ама съвсем никога не може да бъде излишен.

Научете нещо за себе си и се изненадайте

Аз например научих, че мога да напиша и текст с идеи с положителна насоченост. В момента го четете. Като скептик не го очаквах от себе си.

Мой приятел е фен на гоблените и е любопитен да провери как се шият и дали ще се справи с това. Моментът е сега – за китарата, която прашасва върху гардероба, и за кростренажора, който ползвате за закачалка. Знам, че можете да пишете, рецитирате или рисувате. Опитайте.

И бъдете внимателни, предпазливи и здрави.