Фаталните 13 въпроса, които трябва да изясните ПРЕДИ създаването на семейство

| от MamaMia |


И така, мислите, че сте намерили своя човек. Влюбени сте, вече си представяте бъдещето заедно, в най-розовите краски, започвате да се замисляте за създаване на семейство. Независимо дали това включва брак, деца, домашни любимци, или домакинство само от вас двамата.

Колкото и вълнуващо да е това време, също така е важно да сте сигурни, че сте съгласни как точно изглежда споделеното ви бъдеще. С други думи, ще трябва да проведете големи разговори и да зададете някои важни въпроси.  И то от онези неудобните, за които често мълчим и се правим на три и половина.

Вероятно няма да се съгласите автоматично по всички тези теми. Разликите невинаги означават, че не сте един за друг. Но не сте един за друг, ако не можете да намерите разрешение, което устройва и двама ви. Сещам се поне за 13 такива въпроса.

Какъв е финансовият ти статус – имаш ли дългове и спестявания?

Ако сте се срещали с партньора си достатъчно дълго, за да обмилсляте общо домакинство и семейство, вероятно знаете основните неща за техните доходи. Но имат ли дългове? Осигуряват ли се на пълните си доходи? Имат ли спестени пари и с конкретна идея ли ги спестяват? Човек би си помислил, че докато мислят за годеж, брак, деца или общо жилище, хората вече ще знаят това един за друг, но мисля, че двойките избягват тези теми – и те пазят тайни за финансовото си състояние, по отношение на дългове и активи.

Общ бюджет ли искаш или съвместни финанси?

Ето един голям въпрос. Преди да се съберете за съжителство е важно да обсъдите всички аспекти на финансите, които могат да повлияят на връзката в краткосрочен и дългосрочен план.  Включително дали съвместните средства ще бъдат използвани за извършване на плащания.

Ако планирате да споделяте финанси, ще искате също да обсъдите как ще използвате съвместната си сметка. Например, колко често ще харчите пари за почивки или пътувания? Колко пари ще се опитате да спестите всеки месец? За какво обикновено харчите пари?

Искаш ли религията и духовността да играят роля в семейството?

Може да мислите, че знаете отговора на партньора си, но в идеалния случай ще искате наистина да разберете дали и как религията влияе в живота им. Ако имате общи деца, как ще ги възпитавате? Кои празници ще празнувате като двойка? Има ли традиции или дейности, които ще станат част от споделения ви начин на живот?

Искаме ли деца? Ако да – кога и как?

Въпреки че вземането на решение дали да имате деца може да изглежда като очевидна тема за решаване, някои двойки избягват да обърнат на този въпрос директния фокус, който заслужава. Трябва също така да обсъдите как планирате да имате деца. Ще се опитате ли да имате деца по биологичен път? Какво ще направите, ако възникнат проблеми с плодовитостта? Бихте ли се насочили например към осиновяване?

Какви са възгледите ти за родителството?

Това е доста отворен въпрос, но е важен. Ако планирате да имате деца, как вашият партньор си представя себе си като родител? Как искате да възпитавате децата си? Как ще разделите родителските отговорности?

Какво беше детството ти?

Този въпрос върви ръка за ръка с обсъждането на собствените ви виждания за родителството. Не мисля, че хората наистина обсъждат достатъчно какво е било възпитанието им като дете – нежно ли е било родителството или сурово. Като говорите за собствените си ранни спомени с родителите си, може да успеете да определите какво искате да запазите и какво искате да изхвърлите.

Колко често трябва да виждаме семейството ти?

Може би вече се познавате с родителите на партньора си и дори имате хубави отношения с тях. Това е страхотно! Но сега е време да обсъдим колко често ще ги виждате и доколко те ще участват в живота ви, особено ако и когато имате деца. Дали и двете баби и дядовци ще помогнат с грижите за децата? Как ще прекарате празниците? Много често единият човек иска да прекарва повече време със семейството си. Но ако и двамата искате да прекарате празниците със семействата си по произход, може да се наложи да направите план. Може би ще прекарвате Коледа с едните и Великден с другите.

Как ще балансирате между работата и семейството? 

В наши дни много двойки решават и двамата да запазят работата си дори веднага след раждането на деца. Така че е важно да обсъдите как планирате да балансират професионалния и личния си живот, особено ако решите да станете родители. Доколко партньорът ви дава приоритет на работата си и ще се промени ли това с напредване на възрастта? Ще направи ли някой от вас крачка назад на работа, ако имате деца? Как може да изглеждат грижите за децата?

Как ще запазите романтичната си връзка?

Убиването на романтиката е една от основните причини за неудовлетвореност в отношенията. това може да доведе и до сексуално неудовлетворение. Не е необичайно единият партньор да се интересува от секса, но не и от романтиката, докато другият партньор намира романтиката за съществена за сексуалната интимност.

Отпуснете се да говорите открито за своите лични нужди по отношение на интимността и романтиката. Може би е важно редовно да изпробвате нови неща в спалнята; може би имате нужда да излизате на среща само двамата. Каквито и да са вашите нужди, обсъждането им ще ви помогне много, след като преминете етапа на медения месец във връзката си.

Имате ли здравословни проблеми или генетична обремененост?

Ако вие и вашият партньор искате наистина дългосрочна връзка, ще искате да зададете тези въпроси. Тази информация е безценна не само за самите вас, но и ще ви помогне да определите дали има някакви състояния, към които вашите биологични деца (ако имате такива) може да са предразположени.

Какво означава за вас обвързването?

Има много видове изневяра отвъд сексуалната изневяра: има емоционална изневяра, кибер изневяра, дори финансова изневяра. Поради тази причина може да бъде полезно да обсъдите как изглеждат верността и отдадеността за вас. Много пъти хората не говорят за това и после остават неприятно изненадани.

Kак ще се справяте със стреса и конфликтите като двойка?

Разбира се, това е въпрос, който също трябва да си зададете. Жизненоважно е за една щастлива, здрава връзка вие двамата да се справяте добре със стреса заедно и да разрешавате конфликти конструктивно. Те непременно ще се случат. Комуникирате ли добре под стрес и в ситуация на криза? Има ли нещо, което вашият партньор може да направи по различен начин, за да ви подкрепи, когато преминавате през труден момент?

Какви са вашите основни ценности и вярвания?

Не става дума само за гласуване и за политическа принадлежност, въпреки че трябва да знаете подробности и за това. Но как се чувства вашият партньор относно репродуктивните права или равенството за хората, които са маргинализирани? Кои са проблемите, които ги интересуват най-много на света? Това са големи въпроси, но много важни за изясняване.

А най-големият въпрос е насочен към самите вас – „Как да обсъждам тези теми с партньора си?“.

Когато обсъждате предизвикателни теми като деца, пари и ценности, може би не е добра идея да обхванете всичко наведнъж. Може да бъде поразително „и може също така да внуши съмнение“, казва Орбух. В крайна сметка не искате партньорът ви да се чувства като подложен на разпит.

По-добре повдигайте тези теми поотделно в контекста на разговора ви, когато сте насаме. Например, може би гледате филм или епизод от ситкома, в който двойка не е съгласна относно родителска дилема. Можете да използвате това като отправна точка, за да обсъдите как бихте искали да отглеждате децата си или да започнете разговор дали изобщо искате да имате деца.

Запомнете: някои от тези дискусии може да доведат до неудобства и разногласия. Ще ги преодолеете и ще продължите напред по-силни. Здравословната комуникация е от съществено значение за солидна връзка и двойките, които се научават как да водят дори най-трудните разговори с любящо уважение, са много по-склонни да издържат изпитанията на времето. Така че, ако още не сте започнали, започнете да говорите сега!

Вижте още:

Ще го бъде ли „традиционното семейство“