Уроци и забавления за деца под карантина

| от Мама Уенди |


Извънредни мерки, карантина, паника и опразване на щандове. Боговете сигурно са полудели, а ние заедно с тях. Обществото е разделено на непукисти, рационално-мислещи и тотално паникьосани.

Новини, сайтове и блогове са пълни със статистики, които не само не помагат, а допълнително крадат и от малкото ни сън.

Мислехме си, че доскоро новините са били отрицателни, но сега думите „смърт“ и „болест“ се повтарят по-често от всякога. Докато едни страни предприемат една след друга все по-ограничителни мерки, други проявяват привидно нехайство към настъпилата ситуация.

Не че няма нужда от притеснение и отговорно поведение, но по-важното е да запазим разсъдъка си и да преминем възможно най-плавно през тези смутни времена.

Да, не сме във война, но не трябва да се подценяват негативите, които може да причини изолацията. Отделянето от нормалния ритъм на живот и контактуването с хора може да предизвика негативни последствия и дори форми на депресия.

Ако ви звучи познато, това е така, защото вече сте преминавали през сходно изпитание без да го съзнавате. Разбира се, не в тези измерения, но ако се абстрахирате от новините, ще осъзнаете, че карантината е също като 40-те дни след раждането на бебе: стерилизиране и чистене на всичко, стоене у дома, липса на разходки, изпращане на други да вършат покупките, следене на случващото се в социалните мрежи, но липса на елементарни удоволствия като кино, театър, срещи с приятели.

Може да не сте били напълно стриктни с тези препоръки за първите дни от новия живот на вашето детенце, но поне половината са ви се случвали в някаква степен. Така погледнато карантината не изглежда толкова страшна. Затова първо си поемете дълбоко дъх и след това – изгответе план.

Бъдещите седмици имат сериозни разлики с 40-те дни като: наличието на вирус, това, че всички са ви на главата и не на последно място вие и/или половинката ви работите от вкъщи.

Ами сега? Как да успеем във всичко без да се избием помежду си?

Когато нещата загрубеят и нервите ви започнат да се късат една по една, си помислете – тежкото в момента е просто да прекарате време заедно като семейство си. При мен, когато става дума за висене вкъщи, най-тежкото винаги е било, когато децата са болни.

Докато те са добре – се чувствам със супер сили. И при мен, както при доста от вас, има мрънкане, неизразходвана енергия, тръшкане, викове, караници между децата, любимото „Скучно ми е“, „Какво да правя?“ и т.н. Отделно половинката не е свикнал на това положение, защото не е бил в майчинство и тепърва да работи от вкъщи си е мини предизвикателство и за неговите нерви.

Добре е след карантината да не сме се хванали за гушите или да сме изперкали повече от нормалното. Мрънкането и оплакването няма да помогнат, нищо че разтоварват, затова запретнете ръкави. Подгответе се за за един специален момент в живота си – може да извлечете най-доброто от него. Да си призная и аз се уча в крачка, но ще споделя какво съм намислила за този период и го споделям с вас:

1. Ясен план и програма

Точно така, дори за тези от вас, които мразите тефтерите и ограниченията. Дните ви са еднакви, не може да излизате, няма място за особена промяна на ежедневието, затова е добре да има график. Не стриктен от рода на – в колко часа ядете, лягате и ставате. Но разделяне на времето, така че децата да имат свои занимания, когато вие работите от вкъщи. Учене, работа, игри и домашни задължения е добре да бъдат разпръснати през деня. В моменти, когато сте затворени, яснотата как ще протече един ден е добър приятел и помощник.

2. Водене на дневник

Може и да звучи смешно, демоде или не ви се занимава, но има два плюса: може да го направите както ви се иска и след това ще имате уникален спомен. Вариантите са много. Може да определите специална тетрадка/тефтер, където не само да пишете, но и децата да рисуват/записват какво правят/как се чувстват/нещо интересно. Може да вземете един буркан, да го кръстите „Любов по време на карантина“ и в него да пускате всеки ден по нещо положително, което ви се е случило или сте почувствали. Децата отново могат да се включат като рисуват, лепят стикери или слагат по любима малка играчка от Киндер. Накрая ще имате историята на този период, затворена в капсула.

Друг вариант е да направите видео/снимков дневник. Запечатайте как се забавлявате с децата – домакински занимания, игри, учене, вие как работите в тези условия. Направете албум и след време, когато разглеждате снимките, може да видите хубавата страна на този период.

3. Дистанционното обучение

Ако детето е ученик и тепърва ще се сблъска с дистанционната форма на обучение, трябва да имате предвид, че поне в началото ще има нужда от вашата насока и подкрепа. Вероятно до няколко дни ще свикне. Недейте веднага да се настройвате срещу учителите и системата. Знайте, че има учители, чиито деца също са у дома. Това означава, че докато те провеждат дистанционно обучение на други деца, техните собствени също имат нужда от помощта им.

Предвид предизвикателствата на тази форма на обучение, се търсят всевъзможни платформи:

Teaching Alfa – – тук е публикувана информация за няколко безплатни форми за дистанционно обучение, както и за над десет безплатни образователни ресурси.

Microsoft Teams – това е официално приетата платформа за комуникация от МОН.

4. Дистанционно учене за деца в предучилищна група и училище:

Ucha.se – по принцип сайтът е с платен достъп, но до 29 март всички видео уроци от предучилищни групи до 12 клас са пуснати на свободно ползване. По време на карантината всеки ще може да гледа безплатно всичките 16 000+ видео урока и да използва тестовете по всички предмети от 1. до 12. клас. Включени са и тестове и уроци включително за 4-а група за децата в предучилищна възраст. Всички видео уроци и тестове са изцяло съобразени с учебната програма и дори с точния учебник, по който учениците учат и учителите преподават.

Krokotak – предлага прекрасни идеи за „направи си сам“ проекти и е напълно безплатен. Повечето материали вероятно ги имате под ръка вкъщи, а тук може да откриете идеи какво да правите с тях.

Dechica.com – сайт, подобен на Krokotak, но има и аудио приказки.(Вижте още:14 аудио приказкина български за всяко време)

Academico – YouTube канал с видео уроци по различни предмети.

Има и немалко фейсбук групи, които предлагат страхотни идеи за занимания, включително за най-малките – например уроци по рисуванеили безплатни илюстрации за принтиране и оцветяване.

Pinterest също е чудесен източник на информация. Американците имат широка гама от занимания за деца вкъщи и публикуват много информация за т.нар. home school.

5. Семейни забавления:

 • Настолни игри: може би имате „Не се сърди, човече“, „Змии и стълби“, „Домино“, „Черен Петър“, „Табла“, „Монополи“, „Диксит“, „Каркасон“, „Пандемия“ или друга любима игра на всички вкъщи. Лично ние играем на „Диксит“ с детето още откакто е на 5 г. Ако имате няколко, може да ги редувате през седмицата, за да не ви омръзнат. Някои от тях имат и вариации, като класическата табла, например. Там разновидностите, които може да разучите, са „Тапа“ и „Гюлбара“.
 • Игри на карти: за по-малките подходяща е класиката „Война“, а за по- големите освен обичания белот, вариант е и „3,5,8“ („Блато“).
 • Игра на зарове: не става дума за тип казино, но има една игра, която идва от Пуерто Рико и е много забавна. Казва се „Генерал“ и ви трябват 5 зара. Ето и подробните правила.
 • Игра на криеница
 • Игра на Сляпа баба – могат да се включат дори дечица на година и половина.
 • Четене на книжки – ако нямате много у дома, има немалко в интернет, които са със свободен достъп. Ако не – измислете вие някоя приказка, като включите децата като главни герои.
 • Измисли история – Story Cubes, но в подръчен вариант. Ако детето е по-голямо, може да накъсате лисчета и да напишете думи. Единият играч започва с „Имало едно време“ и тегли първото листче като вкарва думата в историята. Следващият на свой ред тегли и добавя към приказката според това, което на него се е паднало. Накрая става смешна история тип „развален телефон“. Ако детето ви е между 3-7 год., може да го направите с рисунки или ако имате принтер – да принтирате мини картинки от нета.
 • Готвене – хем полезно, хем забавно. Ако досега не сте го пробвали с малките – определено ще падне купон. Ако вие самата не сте фен на кулинарните експерименти – сега е времето да опитате. Изберете си рецепта и я направете заедно. Могат да бъркат неуморно, да пресяват, украсяват и въобще да се учат и да общуват с вас по един приятен начин.
 • Домашно представление – време е да предизвикате децата да са още по-креативни – може те самите или вие заедно с тях да измислите програма – стихотворения, песни и театрално изиграване на любима приказка. Може да им дадете да се маскират, да си слагат шалове и шапки и да изглеждат възможно най-забавно.
 • Упражнения – макар и затворени, има куп упражнения, които може да правите заедно с децата, дори под формата на игра. Източниците за такива са безкрайни – ютуб, тематични сайтове, апликации на телефона. Малчуганите ще изразходват енергия, а ползва ще имате и вие, поддържайки се във форма.
 • Разчистване – също както Пипи, превърнете бърсането, миенето и изхвърлянето на ненужни неща в игра с децата. Безценни са, когато се отнася до сортиране, мъкнене и шмугване на трудно достъпни места.
 • Игри, които децата да играят сами:
 1. Балони – ако имате останали балони от някой празник, сега е моментът да ги използвате. Един е достатъчен да накара малчуганите да щуреят, подхвърлят или да си измислят нещо свое.
 2. Тебешири – ако имате дъска или балкон – сега е момента да се понацапат. Разбира се, като им хвърляте по едно око. След това с гъба и парцал – ще се бърше, но поне ще ви оставят на спокойствие.
 3. Палатка – не може навън, затова преместете веселбата вътре. Дайте им да вземат столове, одеяла, възглавници, покривки и даже ги предизвикайте да направят възможно най-голям заслон. Когато бях малка със сестра ми дори ползвахме походно легло, което слагахме на една страна и се получаваше доста комфортна колиба. Ако имате детска палатка – опънете им я и им обяснете, че могат да играят на къмпинг
 4. Игра за памет – може би имате вкъщи вариант на Memory Game. Правилата са: определените картинки да са обърнати с лицето надолу и детето да трябва да ги открие две по две.
 5. Кубчета/Лего/Конструктор/Кофички от кисело мляко/ Пластмасови кутии – с каквото имате подръка може да предизвикате вътрешното желание за строене. Подходяща е и за дечица на годинка.
 6. Пластелин/Рисуване/Оцветяване – може да им помогнете с някоя креативна насока. Направете го като задачка – направи картичка/рисунка за Великден, за Пролетта, за баба и т.н. Направи от пластилин – зоологическа градина, ферма, космос, динозаври, дрехи – каквото обича.

6. Културни събития

Покрай карантината различни учреждения и бизнеси решиха да пуснат платен или безплатен достъп до своите услуги. Музеи, театри, опери, групови четения – една след друга изскачат много възможности. Ето някои платформи, обявили възможност за дистанционни културни мероприятия:

10 световни музея, които да посетиш от вкъщи

Виртуални посещения на музеи и галерии в София

Безплатен достъп до концертите на Берлинската филхармониядо 31 март

100 000 художествени произведения от френските музеи.

Това са само идеи. Всеки знае какво най-добре пасва на ежедневието му. Ако ще работите от вкъщи и детето ви е достатъчно голямо да разбере, може да му обясните простичко, че трябва да имате време, в което да си свършите задълженията. Ако е карало варицела, сравнете положението, в което самото то е било, със сегашното. В началото спокойно може да кажете, че има късмет и шефовете на мама/тати са им дали да работят от вкъщи, за да са повече време с него. Ако криете обаче прекалено много от децата, те могат да се уплашат без причина. Да не говорим, че ако са по-големи и сами търсят информация, могат да попаднат на доста такава онлайн. Добре е отново да им обясните за опасностите в интернет и фалшивите новини.

Времето на карантина ще мине и ще отмине.

Недейте да пръскате всичко с препарати, особено хранителните продукти. Лична хигиена и чистота е основното, без да се стига до крайности. Дано всички сме здрави и да сме достатъчно силни да издържим на промяната в ежедневието.

Предписанието е – повече смях, който да бори напрежението и по-малко нерви и паника, доколкото е възможно.