Защо жените изневеряват

| от MamaMia |


Публикуваният в Mamamia.bg текст „Има (поне) 9 причини мъжете да изневеряват“ хвърля светлина върху основните фактори, които пренасочват мъжкия интерес към някого извън двойката.

Въпреки разпространеното мнение, че мъжете са по-склонни към забежки, се оказва, че и жените решават да се огледат встрани, ако нещо във връзката не върви. Или ако те самите имат лични причини и проблеми, които да ги тласкат към изневяра.

Според изследване от 2015-а, публикувано в Journal of Marital and Family Therapy, 90% от американците осъждат изневярата като морално неприемлива. И въпреки това 74% от мъжете и 68% от жените признават, че биха се впуснали в афера, ако знаят че никога няма да бъдат хванати.

А ето и причините, които най-често карат жените да изневерят на партньора си:

Емоционална изневяра

Много често емоционалната изневяра води до физическа такава. А дори и да не доведе до това, може да бъде твърде болезнена и опасна за връзката. Въпреки че се дефинира по различни начини от различните хора, зад нея седи една и съща мотивация: ако имаш емоционални нужди, които не са задоволени във връзката, очевидно нещо не е наред. И ако срещнеш някой, който се възхищава от теб, намира те за важен, цени те и ти дава сигурност, е много възможно да започнеш афера.

„Изневяра без секс не е изневяра“ и още заблуди

Несигурни модели на привързаност

Очаква се, че ако човек е изключително привързан към своя партньор, той едва ли би изневерил, но според психолозите жените, които имат нужда от високи нива на привързаност, може да се насочат към изневяра точно по тази причина. Ако нуждата им от близост не е достатъчно задоволена в отношенията, те може и да се огледат встрани.

Имате ли „прилепващо“ поведение във връзките си?

Емоционално изоставяне

Дори съпругът да присъства физически, това не означава, че той е емоционално привързан и за някои жени усещането за „отсъствието му“ може да е много болезнено и да послужи за основа за изневяра. Физическото присъствие на партньора никога не е достатъчно за поддържането на здравословна и удовлетворяваща връзка. Важно е двойките да комуникират своите нужди и очаквания, тъй като те може и да се променят с течение на времето. Вместо да се молите мъжът ви да ви чете мислите, кажете му директно, че не посреща емоционалните ви нужди – и то по възможност преди да сте изневерили.

За съжаление, обикновено когато жените се чувстват самотни, игнорирани и без достатъчно внимание, те често успяват да го осъзнаят, чак когато се появи някой друг, който да ги обсипе с внимание.

Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

Страх от интимност

Страхът от интимност може да разруши всяка връзка. Жените, които имат проблеми с изразяването и получаването на интимност, може да потърсят други сексуални изживявания отделно от своя партньор. Някои жени може да бъдат уплашени от интимността по начин, по който сексуалното им желание да се пренасочва единствено извън връзката. Причината е, че прекалената близост може да ги кара да губят интерес към секса.

За да си върнат контрола

Понякога жените решават да изневерят от тактически съображения – за да си докажат, че имат контрол над отношенията. Това важи за жени, които не усещат своя принос във връзката, нито влиянието си над партньора. Ако тя не взема достатъчно решения за домакинството, финансите и не участва в общите бъдещи планове, изкушението да намери отдушник извън връзката става доста голямо. Всъщност някои жени получават удовлетворяващо чувство за власт и контрол, когато започнат тайни отношения с друг. Но те трябва да знаят, че власт и контрол могат да се упражняват и без да се изневерява. Ако връзката е стигнала до нива, в които жената се чувства онеправдана, е важно да се преосмислят цялостно този вид отношения.

За отмъщение

Ако жената се почувства наранена, предадена или унижена от своя партньор и реши да си отмъсти, е възможно да започне афера и дори да накара мъжа й да разбере за нея. Затова е важно раните в отношенията да заздравяват и да се работи по по-добрата комуникация. Трудно е да бъдеш привлечен от някого, ако не се чувстваш емоционално сигурен, свободен и не ти е удобно с него. Ако в двойката съществува негодувание или изневяра, пукнатините в дългосрочните отношения ще стават все по-дълбоки с времето.

От скука и рутина

Когато някои жени усетят, че животът им е станал скучен, рутинен и лишен от тръпка, те може да потърсят сексуална страст извън двойката. За свое оправдание, при този тип изневяра жените си казват, че сексуалните им забежки нямат нищо общо с връзката и че продължават да обичат партньора си. В този случай жените се превръщат в ловци, на които им харесва рискът от извънбрачната връзка.

Недостатъчно време, прекарвано с половинката

Ако двамата не изкарват достатъчно време заедно, не говорят, не се свързват или общуват изключително и само по телефона и онлайн, е много възможно жената да потърси контакт някъде другаде. Според изследвания, жените които не изневеряват, могат да разчитат поне на 30 минути на ден време, в които да общуват лице в лице със съпруга си.

Липса на секс или сексуална несъвместимост

Физическия аспект на връзката е много важен и, когато липсва, е възможно да се появят конфликти, усещане за нещастие, нестабилност и, разбира се – изневяра. Използвайте различните изражения на интимността – докосвания, секс под душа, бърз секс, бавен вечерен секс – и го правете редовно, за да запазите привличането и любовта си.

Има и случаи, когато е налице сексуална несъвместимост при иначе доста интимно чувстващи се партньори. Възможно е двойката да не знае как да комуникира нуждите си за секс и близост. Възможно е и тази липса на яснота относно собствените нужди да идва изцяло от жената – и това да я бута към търсене на нови сексуални отношения.

Ниско самочувствие

Понякога извънбрачната връзка може да бъде начин жените просто да качат своето ниско самочувствие, особено ако причината за липсата му идва от съпруга. Ако той ви приема за даденост, игнорира ви или ви подценява за дълъг период от време, вашето самочувствие може и да намалее. Както и мъжете, така и жените изпитват ужасно силна нужда да бъдат оценени и желани. Те могат да постигнат това чрез връзка с друг мъж.

Разрушителната сила на ниското самочувствие

За да намерят себе си

Жените често са много заети – те са съпруги, майки, домакини, лидери на компании и какво ли още не. Така лесно се стига до момента, в който те губят себе си. Извънбрачната връзка може да бъде знак, че жената има нужда да намери време за себе си сред всичките начини да се свързва и раздава на околните. Често дори жени, които нямат намерение да изневеряват, се чувстват изкушени от усещането, че са видени в истинската им човешка светлина, а не на някоя от уморителните им социални роли. Това може да им послужи като събуждане на усещането им за автономност.

За да приключат обречена връзка

Да приключиш връзка, особено ако е дълга, е трудно. Понякога да започнеш афера с друг е най-бързият начин да улесниш края на отношенията. Жените понякога изневеряват, просто за да започнат нова връзка. Те искат да напуснат досегашния си партньор, но изпитват страх да останат сами. Затова и търсят следващия мъж, с когото да продължат напред.

Вижте още:

Помощ! Искам да изневеря