За какво се карат най-често двойките

| от MamaMia |


Факт: няма връзка, в която да няма караници, спорове, големи или малки конфликти. Когато две личности със собствени навици и доскоро независим живот заживеят заедно, търканията са неизбежни. Но изразяването на различни гледни точки и дори острите сблъсъци всъщност са важни за двойката, защото означават, че в тези отношения всеки се чувства свободен да заяви гласно и да отстоява самостоятелно своето мнение. И все пак много хора се притесняват от конфликтите и смятат, че те биха могли да алармират за множество проблеми. Дали е така?

Както пише в статия за Psychology Today експертът по отношенията Гари Левандовски, ние обикновено не виждаме „зад кулисите“  на отношенията на другите двойки, така че нямаме представа дали те спорят и се карат също като нас, както и за какво. Понеже тяхното поведение насаме в известна степен е мистерия, често си представяме, че другите живеят напълно безконфликтно и определено не спорят за нещата, за които ние с нашия партньор.

Но изследване, цитирано от Psychology Today, хвърля повече светлина върху основните проблеми, които причиняват конфликт сред двойките. То е особено любопитно именно защото демонстрира, че всички двойки спорят и имат конфликти и че е напълно нормално и вие самите да имате такива. Изследването също така помага да се акцентира върху отношенията и да се предотвратят уморителните и безсмислени караници.

Най-честите конфликти в отношенията

Кои са най-често срещаните зони на конфликт в отношенията в двойката? За да се намери отговор на този въпрос, над 100 участника съставят собствен списък с нещата, с които техните партньори ги разстройват, ядосват, нараняват или вбесяват.

Ето топ 10 на нещата, които могат да разстроят човека до вас, класирани от най-често споменатите в изследването, до най-рядко описаните в списъците на участниците:

Партньорът:

1. … се държи снизходително: отнася се с вас като по-глупав или по-нискостоящ, постъпва така, сякаш е по-добрия в двойката

2. … е властен, ревнив или зависим от вас: иска прекалено много внимание или време, обсебващ е, проявява постоянна несигурност в отношенията

3. … ви пренебрегва, отхвърля или не може да му се разчита: игнорира вашите чувства, не се обажда, не казва, че ви обича и т.н.

4. … упражнява насилие или агресия: удря, раздава шамари, псува, обижда, използва физическа, емоционална или психическа агресия

5. … е неверен: имал е еднократен сексуален контакт с друг човек, срещал се е няколко пъти с някой друг интимно или продължително е бил успоредно с друг партньор

6. … е небрежен, невнимателен: не помага за почистването у дома, има лоша хигиена, оставя тоалетната седалка нагоре или надолу и т.н.

7. … е самовлюбен: прекалено много мисли за своя външен вид, фокусира се твърде много върху косата си, лицето си, харчи прекалено много за дрехи

8. … е раздразнителен, емоционално нестабилен, злобен

9. … е сексуално дистанциран, отхвърлящ: отказва да прави секс, не се интересува от физическата част на връзката или прави неуместни сексуални закачки

10. … идеализира останалите хора: говори за привлекателността на другите, отнася се с останалите като със секс обекти, зяпа, държи се свалячески и прочее

Сходно изследване пък, отново цитирано от Гари Левандовски, проверява доколко определени въпроси водят до по-сериозни конфликти. Въпреки че не става ясно кои точно въпроси до какъв вид спорове водят, са идентифицирани топ пет проблемни области, за които се карат двойките:

1. Проблематично поведение: дразнещи качества, свързани с личността на партньора
2. Ревност: притеснение за изневяра, несигурност, проблеми с доверието
3. Комуникация: проблеми с начина на комуникация и управляване на нивото на конфликт
4. Свободно време: как двойката прекарва свободното си време заедно, как двамата се забавляват
5. Интимност: проблеми, свързани със секса, както и физическата и емоционалната близост

Трето изследване, проведено сред хиляди хора, установява че всъщност именно комуникацията е най-честият извор на конфликт сред всички двойки.

Според това изследване другите конфликтни зони са: разпределянето на домакинските задължения, вземането на общите решения, финансите, проблематичните навици и поведение на партньорите, очакванията за ролята у дома, използването на прекалено много технологии, сексът и разпределянето на времето.

И така: оказва се, че има доста общи неща между всичките цитирани изследвания, що се отнася до въпроса за какво спорят двойките.

В действителност провокиращите конфликти въпроси се оказва, че са доста сходни и в различните култури.

Изследване, проведено сред 2600 женени двойки от Великобритания, Китай, Русия, Турция и САЩ установява, че най-често срещаните източници на конфликт са общо взето едни и същи: разпределението на домашните задължения, финансите, отглеждането на децата и секса. Оказва се и че жените са по-склонни да обсъждат тези семейни проблеми, отколкото мъжете.

Разбира се, връзките изискват да се намери баланса между всичките тези конфликтни възможности. Но е добре да се знае, че и щастливите, и нещастните омъжени двойки се карат за едни и същи неща: деца, пари, роднини и интимност – това поне твърди пето изследване по темата, цитирано от Psychology Today.

А най-добрият начин да използвате цялата тази информация в своя полза, е да знаете, че проблемите на всички двойки са сходни. И факта, че спорите по много от тях, не означава, че не се разбирате като хора. Имайки това на ум, конфликтите трябва да ви изглеждат не толкова сериозни. Наистина, за доброто на вашата връзка, се опитайте да се карате повече, но за малки неща.

И когато обсъждате трудните проблеми със своя партньор, бъдете внимателни и мили един с друг – това отпуска негативното усещане и намалява усещането за конфликт.

В крайна сметка наистина споровете и караниците са задължителна част от устойчивата връзка. Но качеството на отношенията зависи по-скоро от начина, по който се справяте с конфликтните ситуации, отколкото от самото им съществуване.

Вижте още:

Криза в брака? Какво да направим


Повече информация Виж всички