Той (може би) ви изневерява, ако…

| от Mamamia |


Изневярата е сред най-болезнените изживявания във всяка връзка – и обикновено оглавява причините за раздяла или развод. Да, в дълга връзка могат да се случват всякакви неща. Но ако има афера, при това скрита зад куп лъжи и неискреност, доверието ще бъде нарушено завинаги и рано или късно всеки ще продължи по своя собствен път.

Първото, което жените усещат, когато заподозрат изневяра, е несигурност. Но това усещане съвсем не е достатъчно, за да бъдете сигурни, че мъжа до вас изневерява.

Има още поне 10 знака за променено поведение, по които бихме могли да се усетим. Наистина не е нужно да намерим използван презерватив под леглото или червило върху салфетка в джоба му, за да разберем, че обичаният е някъде другаде.

Но е достатъчно да съберем всички долуизброени признаци, за да ни светне „червената лампа“:

1. Телефонът е като залепен за ръката му.

Аферите изискват комуникация. Дори тя да се състои от няколко текстови съобщения, съобщения в социалните медии или телефонни разговора, няма как да се мине без говорене.

Изневеряващите или най-малкото увлечените партньори държат винаги телефона си под ръка, за да са сигурни, че той не се озовава в ръцете на грешния човек. Това означава, че най-вероятно нямате достъп до паролите му и до лаптопа. Или че той ще стиска телефона си навсякъде постоянно – дори в тоалетната или докато спи.

Изневеряващите пичове имат навика да си чатят с любовницата вечер, нощем и винаги, когато не сте наоколо. Телефонът им винаги е заключен, а паролата – недостъпна (или постоянно променяна). Няма да ви казват с кого си пишат или кой им се обажда.

Във връзките, в които има доверие, комуникацията е прозрачна и споделена. Верните партньори уважават границите си и си оставят пространство, но не се притесняват да споделят с кого говорят.

2. Започнал е да отговаря уклончливо.

Да се избягва отговора е сред водещите оръжия в арсенала на изневеряващия. Ако не желае да отговори на въпроса ясно и конкретно, ако увърта и лъже – бъдете нащрек.

Уклончивлите отговори издават избягване. Експертът по изневерите знае, че най-добрия начин да скриеш една връзка е просто да не я признаваш. Всъщност най-успешните афери се захранват с мълчание, а не с лъжи.

Той може да не казва къде е бил в определен момент от времето, с кого е разговарял или какво е правил по-рано. Подобна потайност е странна, особено ако комуникацията дотогава е била нормална.

Внимавайте ако забележите, че мъжът внезапно започва да избягва отговорите на въпроса къде е бил и избягва да коментира каквото и да е, свързано с поведението му. Ако усетите това, е добре да обсъдите какво се случва с връзката ви и дали сърцето му е все още в нея.

3. Ще започне да ви напада словено…

…особено ако го попитате дали ви е верен. Може да не е веднага, но ще е след малко. Изневеряващите партньори вдигат защитата си чрез нападение. Защо? За да не бъдат спипани. Това е подход, характерен и за нарцисистите, които искат да ви разсеят, ако се почувстват заплашени – като ви нападнат. Нападат ви, за да пренасочат вниманието към вас и вашите грехове.

Изневеряващият може да каже нещо като: „Мислиш, че изневерявам… Айде пак. Не ми вярваш. И постоянно ме обвиняваш в неща, които не правя!“. Той ще го играе обиден, а вие – виновни. Защото вие грешите. Задавате му грешни въпроси. Обвинявате го.

Човек с чиста съвест ще ви изслуша, ще изясни онова, което трябва да бъде изяснено и ще се опита да възстанови доверието ви. И през цялото време ще бъде внимателен и комуникативен.

Вижте още:

Изневярата: 2 факта и 2 лъжи

4. Ще вдигне „гарда“ или ще се ядоса.

Точно както словесните нападения, така и защитата, и гнева са сред най-ясните знаци, че това, което подозирате, може да е вярно. Смяната на емоциите и как реагира на определени ситуации ще ви разкрият истината.

Ако започне да се оправдава или да лъже за своите действия, може би изпитва вина за изневярата си. Той не само ще се ядоса, но ще изживее и смяна на настроенията, когато отбележите, че го подозирате. И накрая е възможно да премести фокуса към вашата връзка и всичко, което не е наред с вас.

Верният партньор не прави така. Той ще иска да обсъди всичко и няма да се защитава, няма да изпада в гняв, няма да ви обвинява. Ще се опита да разреши проблемите.

5. Приятелите ви забелязват странности в поведението му.

Дори вие да не разпознавате знаците на изневяра, вашите приятели ще забележат странности в поведението му. Като независима и трета страна, те ще видят, че той страни от вас на публични събирания, че прекарва повече време с други хора или третира връзката ви по различен начин. Може би дори ще го засекат с някой друг или ще чуят слухове за изневяра. Независимо какво е, не е лошо да обърнете внимание на всичко, което казват. Те са на ваша страна в крайна сметка.

6. Ако погледа му шари, когато сте заедно навън.

Ако сте забелязали, че погледа на партньора ви блуждае, когато сте заедно навън, обърнете внимание на мястото, където попада. Ако се озовава върху други жени, задържа се върху летни рокли или следи други погледи, бъдете нащрек, защото това може да означава, че нещо се случва. Или ако общува с друга жена и когато се приближите да се прави, че не ви забелязва.

Бъдете предпазливи към това поведение и се доверете на интуицията си. Ако партньорът ви го демонстрира, може и все още да не ви е изневерил. Но рано или късно ще го направи.

7. Мистериозен е относно личното си време.

В здравите връзки и двамата партньори се чувстват свободни да преследват индивидуалните си страсти и интереси. Те балансират независимост и интимност.

Но когато има изневяра, се появява потайност. Къде е бил и с кого е прекарвал времето си може да остане неясно. Ако партньорът е мистериозен какво прави през деня, уикендите или когато не сте заедно – може би има невярност. Той може да закъснява след работа или сред среща и да не отговаря на задаваните въпроси.

Верните партньори обясняват и комуникират. Неверните – не.

8. Романтиката е на приливи и отливи.

Изневярата често е повтарящ се цикъл на чувство за вина и чувство за удоволствие. Изневеряващите задължително пренасят този цикъл и в своите основни взаимоотношения. В резултат на това може да преживеете високи романтични пикове, когато партньорът ви (принуден от чувството за вина или от необходимостта да се прикрие) изведнъж се превръща в невероятен любовник и партньор. Може да има рози, самолетни билети или любовно писмо. В следващия момент той може да липсва, да не демонстрира интерес и дори да се държи гадно с вас.

Разбира се, подобно отношение не показва задължително наличието на любовна афера – може просто да сте в токсична връзка – но често се случва, когато има изневяра.

9. Той е емоционално дистанциран.

Емоционалната интимност е ключова в здравословната връзка, но е притеснително, ако изведнъж забележите емоционална дистанция. Той може да започне да прекарва повече време с приятелите си, отколкото с вас, или съвсем рядко да прекарвате време сами един с друг.

Ако той вече не изпитва емоционална потребност да е единствено с вас, това е знак, че може би е намерил друга компания.

Здравословната връзка се дължи на добра комуникация, така че ако усещате, че той е отдалечен, незаинтересуван и не иска да бъде с вас, отделете време за да комуникирате и да разберете какво се случва.

Вижте още:

Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

10. Ако интуицията ви казва, че нещо не е наред…

Ако преди това са ви изневерявали и подозирате, че това се случва и този път, може би трябва да проведете сериозен разговор. Интуицията ви знае най-добре.

Имайте предвид, че аферата не означава задължително край на връзката или развод (макар че често именно това се случва). Има и теория, че изневярата може да укрепи връзката – ако това е правилната връзка.

Но онова, което означава изневярата (прочетете Естер Пирел) е, че единият партньор търси нещо.

Може да няма нищо общо с вас, с вашата любов или нужди. Някои хора изневеряват, когато се сблъскват със загуба, болест или се възстановяват от травми.

Независимо каква е причината, ако забележите знаци на изневяра, си поемете дълбоко въздух и разберете: причината не е във вас. Разговаряйте. Споделяйте. И накрая вземете най-полезното за вас решение.

Вижте още:

12 ужасни истории за изневяра


Повече информация Виж всички