Съжалявам, извинявай, прости ми, разкайвам се и ще поправя нещата: Петте езика на извинение

| от MamaMia |


Поддържането на щастливи отношения изисква много от всеки участник в тях. Партньорите трябва да знаят кога да слушат, кога да говорят, дали и как да спорят и, да, най-трудото – да се извиняват. Ако някога сте имали връзка, знаете колко трудно може да бъде да намерите точните думи, които да кажете след спор. Всъщност, ако се чудите дали трябва да се извините, вероятно трябва. Това обаче може да бъде най-трудната комуникация, която се случва в човешките отношения. Срамът, свързан с това да знаете, че сте сгрешили, е поразителен, но и труден за признаване. За да ни помогнат с този тип комуникация във взаимоотношенията, създателите на прочутите пет езика на любовта, д-р Гари Чапман и д-р Дженифър Томас, са разработили и пет езика за извинение. Те са полезни, както когато давате, така и когато получавате извинение. Да знаеш точно какво да кажеш, когато емоциите са силни, може да е всичко, което е необходимо, за да поправиш наранените чувства.

Изразяване на съжаление

„Чувствам се ужасно заради това, което направих.“

Езикът на извинение, изразяващ съжаление, просто казва „съжалявам“ и го има предвид. Важно е да признаете, когато виждате, че сте сгрешили, или се чувствате виновни, че сте разстроили партньора си. За мнозина искреното извинение е всичко, от което се нуждаят, за да продължат напред след конфликт в една връзка. Полезно е, ако признаете и изброите вредните ефекти, които вашите действия са имали върху другия човек, вместо да изразявате угризения, че сте били хванати в грешка, твърди д-р Дженифър Томас. Изразяването на съжаление изглежда лесно, но може да означава мир и прошка за тези, които говорят този език на извинение и откликват емоционално именно на този език.

Поемане на отговорност

„Сгреших с постъпката си. Никога не трябваше да го правя.“

Поемането на отговорност за нередено действие може да бъде трудно. Когато използвате тази форма на извинителен език, вие директно заявявате, че сте сгрешили, като сте направили определен избор. Някои хора са отгледани с вярата, че признаването, че грешат, е признак на слабост; следователно тази форма на извинение може да бъде предизвикателство за тях. Когато се ангажира с този тип извинителен език, този, който се извинява, е преглъща гордостта си и работи върху себе си, за да заяви точно за какво е готов да поеме отговорност. Това изисква смирение и взаимно уважение, но ако прави живота у дома по-сладък, определено си заслужава.

Реванширане

„Ето как мисля да ти се реванширам за стореното.“

Езикът на извинението с реванширане изисква този, който се извинява, да направи план за „изкупление“. Като се извинявате чрез действие, вие потвърждавате устното си извинение. Познаването на любовния език на вашия партньор може да помогне и на двамата партньори да възстановят баланса помежду си и с извиненията. След като сте наясно със своите любовни предпочитания, ще бъде по-лесно да установите как най-добре всеки човек във връзката може да се реваншира на другия. Тези, които предпочитат този тип извинение, търсят осезаема увереност, че партньорът им съжалява, а не просто извинение.

Искрено покаяние

„Нямам оправдания за това, което направих. Съжалявам. Ако ми позволиш да има следващ път, ще правя по-добри избори.“

Езикът на извинението с искрено покаяние надхвърля казването на „съжалявам“ и поемането на отговорност. Този език изисква извинението да навлезе в конкретика за това как нещата ще се променят в бъдеще. То изисква човекът, който се извинява, да има план за това как нещата се променят. Тази форма на извинителен език е по-активна и обмислена. Може да отнеме малко време, докато това се осъществи, но то наистина принуждава човека, който се извинява, да обмисли по-пълно цялата ситуация.

Молба за прошка

„Надявам се, че можеш да ми простиш. Ще чакам толкова дълго, колкото ти е необходимо, за да можеш да направиш това.“

Тези, които предпочитат такъв тип извинение, имат нужда партньорът им да поиска прошка. Това може да бъде много трудно за някои. Простото действие да молите за нещо в момент като този може да накара този човек да се почувства силно уязвим. Ако обаче това е избраната от партньора ви форма на извинение, това може да е най-добрият начин да се извините. Дори и да ви се струва неестествено, молбата за прошка може бързо да възстанови връзката ви след конфликт.

Много от нас са се възползвали и ще продължават да се възползват от информацията за петте езика на любовта, за да подобрим отношенията в своите връзки и семейства. Познаването на езика на извинение на партньора може да отиде дори по-далеч, като ни помогне да общуваме в конфликтни моменти. Експертите са установили, че много двойки се различават толкова много в предпочитанията си за извинение, че понякога избраната от един човек форма на извинение би била последният избор на съпруга му. Ако целта ви е мир и спокойствие във вашите взаимоотношения, определено е полезно да разберете как да се извините един на друг. Често общуването е най-предизвикателната част от дълготрайната връзка. Езикът на извинението ни дава инструментите да се извиним искрено и ефективно на хората, които обичаме най-много.

Вижте още:

Как да спорим, без да съсипваме другия (и себе си)


Повече информация Виж всички