Развод (за милиарди) ми дай…

| от MamaMia |


Разводите на богатите и известните обикновено са скъпи и съпроводени с подялба на милиони долари и имоти за милиони долари. А когато става въпрос за най-богатия човек в света, нещата стават една идея още по-скъпи… и още по-любопитни какво ще се случи накрая.

Тази седмица изпълнителният директор на Amazon – Джеф Безос, и съпругата му Макензи обявиха в общо съобщение в Twitter, че се развеждат.

Двойката обяснява, че е преминала през период на пробна раздяла, след който е взела окончателното решение. Въпреки това посочват, че се чувстват щастливи и благодарни, че са се срещнали и че въпреки раздялата, биха повторили всичко отначало.

Джеф и съпругата му имат зад гърба си 25 години брак, но разводът им може да сложи край не само на семейната идилия, но и на позицията на Безос като най-богатият човек в света. Как обаче се стигна дотук?

И бизнесменът, и бъдещата му жена са завършили университета “Принстън“. Запознават се в началото на 90-те в Ню Йорк, когато Макензи започва да се занимава с хедж фондове, а Джеф Безос води едно от интервютата й за работа. След като е одобрена за позицията, двамата известно време работят офис до офис. През 1993-а сключват брак, двойката има четири деца.

Следващата година се местят в Сиатъл, където е и основана Amazon. Макензи изиграва ключова роля в разрастването на фирмата, очертаването на бизнес плановете и води преговори с някои от най-важните партньори, сред които веригата Starbucks. През това време тя продължава да преследва амбициите си да се занимава с писане.

Съобщението за развода им предизвика много въпросителни, но като че ли всички най-много се вълнуват от това как ще бъде поделено състоянието на основателя на компанията.

Към момента не е ясно дали той и Макензи са подписали предбрачен договор като се има предвид, че когато са се женили, подобна практика не е била особено популярна. Ако се окаже, че такъв документ няма, според законите на щата Вашингтон Макензи може да получи 50% от богатството на Безос, оценявано от списание Forbes на 137 млрд. долара.

Подобно развитие на нещата ще направи бившата госпожа Безос най-богатата жена на земята.

На тази позиция в момента е Алис Уолтън – наследницата на веригата хипермаркети Wallmart. Макензи обаче може да получи 60 млрд. долара само в акции на Amazon и така ще изпревари Уолтън. Освен това ще спечели рекорда за най-скъпото известно споразумение за развод. Оттам нататък остава въпросът дали тя ще продаде акциите си в желанието да получи пари срещу тях, или ще запази дяла си в търговския гигант.

Възможно е обаче семейството да има предбрачно споразумение или дори да са подписали следбрачно такова, след като Amazon е започнала да се разраства.

Такъв договор директно елиминира подялбата по равно, посочена в закона, освен ако в него не е записано точно това.

Засега двойката държи да запази колкото се може по-голяма дискретност и страни от медийния шум, който разводът им предизвиква. Затова и още е твърде рано да се спекулира с колко точно ще забогатее Макензи, след като вече не е Безос по фамилия.


Повече информация Виж всички