Пияна жена – весел креват

| от Лора Младенова |


Какво мислите за сочната българска пословица „Пияна жена – весел креват“? Лично за мен попада в редиците на онези смешки, които хем малко ме натъжават, хем малко ме гнусят. На онези шеги, които добре, че са те, та да си кажем истината. Истината за една широкоразпространена народна мъдрост по отношение интимността между хората.

Да започнем оттам, че тя съдържа в себе си онази предпоставка как жената трябва „да ти пусне“. Не да те иска и да ѝ треперят коленете от желание, което, впрочем, е едно много приятно усещане. Да ти пусне. Иначе казано, от нея да мине, да задоволи там някакви кратотрайни мъжки нужди, та да си минава от реда и това досадно задължение. Да се почва, та да се свършва. За народния мислител жената е атрибут, който следва да осигури веселие в кревата. Много печална и залбуждаваща картинка на секса, за съжаление. Но пък за радост, далеч не задължителна или всеобхватна.

Намесването на идеята за алкохолно опиянение в ситуацията не я разкразява особено, дори напротив. Всъщност присъства в Наказателния кодекс в състав на престъплението изнасилване. А именно привеждане на някого в безпомощно състояние с цел осъществяване на полов акт. И е не по-малко тъжно и погрешно, ако ти самата имаш нужда да вкараш 2-3 чашки, за да се отпуснеш и да се чувстваш окей да правиш секс с някого. Означава, че на практика нещо друго липсва. Ти не искаш този секс. Или все още не го искаш. Или вече не го искаш. Или изпитваш някакви вътрешни задръжки по отношение на себе си, които трябва да разрешиш, преди изобщо да мислиш за интимни отношения.

„Пияна жена – весел креват“ на практика означава, че благодарение на неадекватното си състояние човекът насреща ще се развихри. По начин, по който иначе не би.

Простете, че не хвърлям бикини при идеята за такъв род сексуална концепция. В нея липсва не просто интерес към сексуалните желания на партньора, но и базисно уважение към личността и волята му. Може би на много момичета няма да хареса да го чуят, но ако пък ние самите съзнателно избираме да постъпваме така със себе си, имаме проблем. Проблем със самооценката, над който е добре да поработим.

Разбира се, не пиша този текст заради поговорка. Пиша го, защото добре си спомням парти концепцията „ladies night“ по заведенията. Безплатен вход + напитка за жени, предоставени с идеята, че мъжете следва да отидат и да платят много в този бар, за да намерят пияни момичета. Пиша го заради колегата ми от университета, който веднъж ми каза „почвам да ходя на проститутки вече, цяла вечер плащам пиенето на разни жени без никаква гаранция, че ще ми пуснат“. Пиша го заради един 30-годишен приятел от Еразъм, който и до днес намира за окей да „забива“ пияни 17-годишни. Пиша го заради всички мои приятелки, които първо имат нужда от бутилка вино.

Вижте още: Испания криминализира секса без устно съгласие

Пиша го и заради човек, когото харесвах преди доста години. Веднъж, когато той ме изпращаше доста почерпена след бар, аз го попитах иска ли да се качи. „Това не е окей“, отговори ми той, „ще ти кажа, когато ме питаш, без да си пияна“. С това спечели и респекта, освен симпатиите ми.

Пиша го, защото от време на време е добре да си го казваме и припомняме.

Алкохолът и тази „пияна жена – весел креват“ са добър повод да си поговорим за съгласието изобщо.

Съгласието не може да бъде „свободно дадено“, ако сме пияни. Това се отнася и за мъжете, и за жените. Всеки трябва активно да обмисли как ефектите от алкохола могат да повлияят на способността на потенциалния партньор да даде съгласие. Дори в малки количества алкохолът намалява задръжките.

Вижте още: Хари Потър и концепцията за съгласие

В по-големи количества алкохолът може да причини загуба на координация и баланс, неясен говор, нарушена преценка. Други признаци на интоксикация включват краткотрайно увреждане на паметта (това може да изглежда като кръгови или повтарящи се разговори) и забавени реакции или сънливост. Разпознаването и зачитането на моментите, когато някой е твърде пиян, за да може да даде съгласие, е част от това да бъдеш добър и уважителен човек.

Ето някои категорични признаци, че някой няма способността да даде съгласие за сексуална активност:

 • липса на пълен контрол над движенията
 • неясна реч
 • обърканост
 • безсъзнание
 • имащи затъмнения

Всеки има различна поносимост към алкохола и той ни влияе различно. Някой човек или някоя идея може да ни изглеждат страхотно, докато напитката все още влияе върху вземането на решения. Това, че някой сам инициира секс, не означава, че той непременно мисли трезво.

Знам, че може да бъде много объркващо. Сами по себе си две-три бири не означават, че човек не е способен на трезва преценка и съгласие. За конкретни хора и конкретни случаи обаче може да значат точно това.

Разбираемо е да се чувствате разочаровани от това, че сексуалното съгласие и алкохолът нямат ясни правила. Но всъщност това „усложнение“ ни води и до най-важния момент в темата за съгласието.

Получаването на съгласие е базовият минимум. Той не е достатъчен.

Независимо дали сте в дългосрочна връзка с даден човек или търсите нещо еднократно или неангажиращо, трябва да направите всичко възможно, за да накарате другия човек да се чувства възможно най-комфортно. Да се стремите да му доставят удоволствие, без това да означава вие да правите неща, които не искате.

Такова поведение се изразява в серия от малки действия като:

 • винаги да давате възможност на човека да казва „не“
 • да отделите нужното време, за да вникнете в езика на тялото му
 • да не преговаряте с изрази като „хайде, моля“, „само малко“, заради мен“, „ако ме обичаш“, „ако направиш това, аз ще направя другото“
 • да се уверите, че нещо, което досега не сте правили, ще му хареса, преди да започнете да го правите
 • да питате какво им харесва, харесва ли им в момента, хубаво ли им е – всъщност е секси да го чуваш
 • да не забравяте, че има и непреки и невербални начини човек да каже „не“.

Съгласието може да се оттегли по всяко време на секса, и от всеки от участващите в него. Може да се отнася само за конкретни действия, а за други – не. Може нежеланието или промяната в желанието да проличат повече в поведението на човека насреща ви, отколкото да се изразят гласно. Възможно е това да се случва от страх, от временна неадекваност, или от натовареност със социални и попкултурни норми какво „трябва“ и „не трябва“ в леглото. Попитайте го как се чувства, уверете го, че е в безопасна среда и че отказът няма да промени отношението ви към него.

Колкото повече мисли се влагат в комуникацията, изграждането на доверие и зачитането на взаимните чувства, толкова по-добър ще бъде сексът и толкова по-приятно ще ви бъде заедно. В крайна сметка, сексуалното съгласие, и нуждата от алкохол за каква да е форма на комуникация, и връзката между тези две неща, са свързани със способността ни за общуване.

Ако се колебаете дали другият човек иска, заложете на „не“. Ако се колебаете същото за самите себе си – отговорът е идентичен.

Вижте още:

Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген


Повече информация Виж всички